~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.
Πέντε βασικές δεσμεύσεις για την «επόμενη μέρα» από τον Γ.Παπανδρέου
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»
09/09/07 16:35
ΘεσσαλονίκηΤην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης παραχωρεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου το απόγευμα της Κυριακής.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε με την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα που «δεν μας αξίζουν» και τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με μία άλλη κυβέρνηση.
«Όσα συνέβησαν δεν ήταν μονόδρομος» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις καταστροφικές πυρκαγιές, στην υπόθεση των ομολόγων και σε «ρουσφετολογικές προσλήψεις».
«Έχουμε πολλές και μεγάλες διαφορές» τόνισε ο Γ.Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι να αποκατασταθεί η σοβαρότητα και υπευθυνότητα στη διακυβέρνηση της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε πέντε βασικές δεσμεύσεις για την «επόμενη ημέρα», μία γεύση των οποίων είχε δώσει σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής:
Οι πέντε αυτές δεσμεύσεις είναι οι εξής: Ανατροπή της αντίληψης «κράτος-λάφυρο», δίκαιη αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, το τρίπτυχο Παιδεία-γνώση καινοτομία, ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, και η δίκαιη κοινωνία και αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για άμεσες παρεμβάσεις και στο κρατικό επίπεδο, εφόσον το ΠΑΣΟΚ εκλεγεί στην κυβέρνηση, με συγχώνευση του υπουργείο Εσωτερικών με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ίδρυση αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στις πρώτες προτεραιότητες μίας δικής του κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου έθεσε επίσης την άμεση ψήφιση ενός νέου προϋπολογισμού που θα αναδιανέμει δίκαια τον εθνικό πλούτο, καθώς και την άμεση ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών με ένα χαρακτήρα συμβολικό για τη «νέα Ελλάδα», καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την «αποκατάσταση του διεθνούς κύρους της χώρας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι προτάσεις του κόμματός είναι σαφείς και έχουν κατατεθεί με το πρόγραμμα που διαμορφωθεί εδώ και καιρό. Ταυτόχρονα απέκρουσε την κριτική ότι υψώνει του τόνους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να μπει «πλαφόν σε ντεσιμπέλ» όταν πρέπει να φωνάξεις για την περιουσία των Ταμείων. Θα φωνάξουμε όσο χρειάζεται για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του λαού, πρόσθεσε.
Aπαντώντας σε ερώτηση για το δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές» που έθεσε ο κ. Καραμανλής τόσο κατά το ντιμπέιτ της περασμένης Πέμπτης όσο και στις ομιλίες του που ακολούθησαν, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε: «Δεν γνωρίζει το Σύνταγμα ο κ. Καραμανλής. Δεν αποφασίζει αυτός πότε θα γίνουν εκλογές, αλλά ο Πρόεδρος. Υπάρχει διαδικασία».
«Το δίλημμα δεν είναι Καραμανλής ή χάος, το χάος το δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, την ακυβερνησία τη δημιούργησε, την ανικανότητα την είδαμε σε όλη της τη δόξα. Χρειάζεται αλλαγή, είμαι πεπεισμένος ότι ο λαός θα στραφεί σε ρεύμα αλλαγής, που μας φέρνει εμάς με ισχυρή πλειοψηφία και ισχυρή κυβέρνηση» υπογράμμισε.
Και συμπλήρωσε: «Δεν θα μείνω αυτάρεσκα στην ισχυρή πλειοψηφία. Ο Καραμανλής δημιούγησε πολώσεις, αδιέξοδα. Έρχεται με αντίγραφο του προγράμματος του 2004 και έρχεται να εκβιάσει. Ως ισχυρή κυβέρνηση, θα κάνω σημαντικές προτάσεις για ένα μέτωπο αναγέννησης, προοδευτικό μέτωπο με προοδευτικές αξίες, για μεγάλες σοβαρές τομές στη χώρα».
Ερωτηθείς για το τι θα κάνει σε ενδεχόμενη δεύτερη εκλογική ήττα, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει και αρκέστηκε να σημειώσει: «Πιστεύω σε μία ισχυρή πλειοψηφία και νίκη του ΠΑΣΟΚ. Το δίλημμα δεν είναι δικό μου, είναι για την Ελλάδα και σήμερα η χώρα πρέπει να αλλάξει. Παραδώσαμε μια Ελλάδα πολύ καλύτερη».
Αναφερόμενος στο πόρισμα Ζορμπά για την υπόθεση των ομολόγων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός «έσπευσε σε εκλογές, για να μην υπάρξουν οι αποκαλύψεις». «Ο κ. Ζορμπάς διορίστηκε από την κυβέρνηση. Έβγαλε πορίσματα συγκλονιστικά, έκλεισε η Βουλή και ο λαός δεν έχει όλη την αλήθεια, αλλά γνωρίζει ότι υπήρξε οργανωμένο σχέδιο των υπουργείων, των διοικητών 24 Ταμείων με παρατυπίες και παρανομίες, λόγω της επένδυσης στα επικίνδυνα δομημένα ομόλογα» τόνισε.
Υποστήριξε δε, ότι στο πόρισμά του ο κ. Ζορμπάς αναφέρεται σε «σχέδιο που καθοδηγήθηκε από κάποιο κεντρικό σημείο, για να υπάρξουν λεφτά μαύρα, πολιτικό χρήμα». «Είναι ανάγκη να υπάρξει απόδοση δικαιοσύνης, όσο ψηλά και αν φθάνει. Έχει ευθύνες και άμεσες πολιτικές ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Αν δεν ήξερε, δεν κάνει για πρωθυπουργός, αν ήξερε, δεν πρέπει να είναι πρωθυπουργός» είπε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας ότι η πολιτική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ έρχεται σε αντίθεση με τη μετριοπαθή του στάση, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε: «Πολιτικός πολιτισμός για εμάς είναι η αλήθεια, δεν υπάρχει θετική ή αρνητική διαφήμιση, μόνο η αλήθεια. Αισθάνομαι ότι υπάρχει βαθιά απογοήτευση σε πάρα πολλούς ψηφοφόρπους που εμπιστεύθηκαν ΝΔ, τους κατανοώ. Και εγώ περίμενα από έναν πολιτικό της νέας γενιάς να πάει τη χώρα πίσω, τους καλώ να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να πάει η χώρα μπροστά. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε με σιγουριά, με σεβασμό στον πολίτη».
Σε ερώτηση εάν ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει θέση στην κυβέρνηση, σε περίπτωση νίκης, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Συνδυάζουμε μια τεράστια εμπειρία και σοβαρότητα. Μπορεί παλαιότερα να είχαν γίνει λάθη, αλλά σοβαρότητα υπήρχε. Δεν είχαμε φθάσει σε αυτό το επίπεδο της ανευθυνότητας και της ανικανότητας».
»Εγγυόμαστε σοβαρότητα, έχουμε νέα στελέχη ικανά και βεβαίως ο κ. Σημίτης, με τον οποίο έχω δουλέψει πολλά χρόνια, είναι αξιολογότατο στέλεχος με τεράστια εμπειρία στην Ελλάδα και διεθνώς. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι στο πλάι μου, για να προχωρήσουμε την Ελλάδα μπροστά».
Ερωτηθείς για την κυβερνητική δομή, σε περίπτωση ανάληψης της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ, τόνισε: «Για τη σύνθεση επιτρέψτε μου τη δυνατότητα μίας έκπληξης θετικής. Ο ουσιαστικός στόχος μας θα αποτυπωθεί από τις πρώτες ημέρες· θέλουμε μια κυβέρνηση που δεν είναι υδροκεφαλική και δεν είναι πολυκέφαλη».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος και στη συγχώνευση των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών. «Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσω το νέο σχήμα. Θα αξιοποιηθούν και έμπειρα και ικανά και νέα στελέχη» προσέθεσε.
Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Αυτό που θα κάνω είναι αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση. Δεν θα καταθέσω τα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας, τα δικά μου, στη διαπραγμάτευση με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή με την ΕΕ. Ο κ. Καραμανλής είπε στο CNN πριν λίγα χρόνια για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας ότι δεν θα βάλει βέτο. Δεν ήθελε να διαπραγματευθεί».
«Δυστυχώς, ο κ. Καραμανλής με την πολιτική του έχει φέρει τη χώρα σε δυσχερή θέση από πλευράς διαπραγματευτικής ισχύος. Μας βοήθησε η απογραφή, όταν διέσυρε την εικόνα της χώρας; Ή μήπως μας βοήθησε η γαλοπούλα, τα ομόλογα, ο βασικός μέτοχος, η καταστροφή και οι ασύμμετρες απειλές βοήθησαν τη χώρα; Πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος και τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας. Εγγυώμαι σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά» σημείωσε.
Μιλώντας για τη στάση του ΠΑΣΟΚ επί της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: «Η στάση μας ήταν, είναι και πάντα θα είναι σοβαρή και υπεύθυνη. Έχουμε με συνέπεια αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα. Αντιμετώπισα την κυβέρνησή του κ. Καραμανλή με μεγάλη ανοχή, ακόμη και με χείρα βοηθείας. Ήρθα με προτάσεις, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Έχει κρυφή ατζέντα, πίσω από τα μεγάλα λόγια άλλα ήθελε να κάνει αυτή η κυβέρνηση».
«Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση, έχουμε θέση, δεν την αλλάξαμε. Φύγαμε (από τη Βουλή) λόγω της νοθείας της κυβέρνησης για να περάσει η αλλαγή του αρθρου 24 και φύγαμε συνολικότερα. Έχουμε μεγάλη διαφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την Παιδεία. Υποβάθμισαν τη δημόσια Παιδεία και δημιούργησαν κλίμα ασυδοσίας στον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτή την πολιτική αντέδρασε όλη η νεολαία» σχολίασε.
Το βράδυ της Κυριακής ο κ. Παπανδρέου πρόκειται να μιλήσει στο Βελλίδειο Εκθεσιακό Κέντρο, όπου αναμένεται να γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένος για τις προτάσεις του κόμματός του (Ασφαλιστικό, συμβασιούχοι, λειτουργία κράτους και κυβέρνησης).
Αυτό το κείμενο εκτυπώθηκε από το in.gr,
στη διεύθυνση http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=830273&lngDtrID=244
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου