Γιώργος Κασιμάτης Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Παν. Αθηνών:
Πρέπει να υπάρξει αντίσταση...
Σ’ αυτή τη στιγμή της εκτροπής του πολιτεύματος και του κινδύνου για το μέλλον της δημοκρατίας είναι υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το Σύνταγμα..
Δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος: "Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία".
Δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος: "Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.
Ο σφετερισμός, με οποιονδήποτε τρόπο, της λαϊκής κυριαρχίας και των εξουσιών που απορρέουν από αυτή διώκεται μόλις αποκατασταθεί η νόμιμη εξουσία, οπότε αρχίζει και η παραγραφή του εγκλήματος.
Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία".
Στα πλαίσια αυτής της υποχρέωσης υπεράσπισης του Συντάγματος και των δημοκρατικών δικαιωμάτων διοργανώθηκε στις 15 Ιουλίου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών εκδήλωση με θέμα: «Η Δανειακή Σύμβαση μεταξύ Ελλάδας -κρατών μελών Ευρω-ζώνης και η Εθνική μας Κυριαρχία». Ομιλητές οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Γιώργος Κασιμάτης, Κώστας Μπέης, Κώστας Χρυσόγονος, Νότης Μαριάς, Αλέκα Μανδαράκα – Σέππαρντ.
Να σημειώσουμε ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και την Ομοσπονδία Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων έχει συστήσει ομάδα νομικών, με τη συμμετοχή ειδικευμένων δικηγόρων, υπό την εποπτεία και το συντονισμό του ομότιμου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεωργίου Κασιμάτη, προκειμένου να εξετασθούν και να καθορισθούν στη συνέχεια οι δικαστικές πρωτοβουλίες, που θα αναληφθούν σε σχέση με τα μέτρα εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που θίγουν το σύνολο των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.
Όλοι οι ομιλητές της πιο πάνω εκδήλωσης επεσήμαναν ότι η κύρωση της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου μπορούσε να γίνει μόνο με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. Με τη μεθόδευση της κυβέρνησης έχουμε πρωτοφανή καταστρατήγηση τουΣυντάγματος.
Ο καθηγητής Κώστας Μπέης αναφέρθηκε στους νομικούς κινδύνους από τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο και στην περιπέτεια στην οποία ενέπλεξε τη χώρα η κυβέρνηση. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν πιστεύει στα μάτια του όταν διαβάζει το μνημόνιο. Είπε πως είναι ορατός ο κίνδυνος ενοικίασης και εκμετάλλευσης από ξένους ακατάσχετων περιουσιακών στοιχείων της χώρας (νησιά και αρχαιολογικοί χώροι). Και κατέληξε ότι έχουμε οξύτατο πολιτειακό πρόβλημα: «Το κράτος μας έχει σαπίσει», είπε. «Χρειαζόμαστε νέο πολίτευμα. Το πολίτευμα της φαυλοκρατίας πρέπει επιτέλους να ανατραπεί!».
Ο καθηγητής Νότης Μαριάς υποστήριξε ότι το πρόβλημα είναι γενικότερο και ξεπερνά την ύπαρξη μιας ανάξιας πολιτικής τάξης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι φτάσαμε να παίρνουμε παγκόσμια μέτρα δήθεν στο όνομα περιορισμού των ελλειμμάτων, αφού κάποιοι αποφάσισαν να κοινωνικοποιήσουν τις ζημιές και να ιδιωτικοποιήσουν τα κέρδη.
Υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι πειραματόζωο για να ακολουθήσουν και άλλοι, εξήγησε «σκοτεινά» νομικά σημεία που διασφαλίζουν τις ξένες τράπεζες και σημείωσε ότι το αγγλικό δικηγορικό γραφείο (Slaughter and May) που χειρίστηκε τη δανειακή σύμβαση έχει ειδικότητα στις πτωχεύσεις.
Ο καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος εξέφρασε τον φόβο για μετατροπή της χώρας σε εξασθενημένο οικονομικά διεθνές προτεκτοράτο, τύπου Κοσσυφοπεδίου. Αναφέρθηκε στον τρόπο που δόθηκαν οι γνωμοδοτήσεις των δυο νομικών συμβούλων του κράτους, με τις οποίες δηλώνεται η παραίτηση από την εθνική κυριαρχία σε περίπτωση κατάσχεσης, και είπε ότι διεπράχθη τουλάχιστον το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από τους υπογράφοντες. Το δε αγγλικό δίκαιο που επελέγη για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης είναι το χειρότερο δυνατό δίκαιο για τον οφειλέτη. Μίλησε για ένα οργανωμένο σύστημα παραπληροφόρησης και αποσιώπησης της αλήθειας από τα ΜΜΕ που δεν αφήνει τον ελληνικό λαό να αντιληφθεί τι πρόκειται να συμβεί στη χώρα τα επόμενα χρόνια. Τέλος πρότεινε ευρεία συνταγματική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει να απαλλαγεί η χώρα από τους επαγγελματίες πολιτικούς με καθιέρωση περιορισμένης θητείας (π.χ. 10 -12 ετών).
Ο καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή καταστρατήγηση του Συντάγματος και την ανάγκη να ασχοληθούν δικαστές και εισαγγελείς με την παραίτηση της ασυλίας που μάλιστα έγινε χωρίς κύρωση από τη Βουλή. Ανέφερε ότι η προστασία της εθνικής κυριαρχίας και η προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου αποτελούν ύψιστη αρχή της δημοκρατίας. Τόνισε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη προέρχεται ιδεολογικά από τη Βόρεια Αμερική και έχει σκοπό να πλήξει τα κατώτερα στρώματα και να κλείσει τις μικρές επιχειρήσεις. Αναγνωρισμένοι διεθνώς οικονομολόγοι συμφωνούν ότι ακολουθείται η λάθος πολιτική. Σε όποια χώρα πήγε το ΔΝΤ βούλιαξε την οικονομία της. Είπε ότι πρέπει να δείξουμε ότι θυμόμαστε ακόμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία και πως κάποτε ο λαός μας ξεσηκωνόταν και γέμιζε τις πλατείες για να υπερασπίσει αυτά τα δικαιώματα.Και κατέληξε: «Δυστυχώς δεν έγιναν ακόμα εξεγέρσεις. Κι όμως, πρέπει να υπάρχει αντίσταση. Όπως είναι συνταγματικό το δικαίωμα να προσφύγεις στα δικαστήρια για να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου είναι συνταγματικό και το δικαίωμα της απεργίας. Ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε από τον πολιτισμό μας με πολύ αίμα και δάκρυα μέσα στους αιώνες».
*Της Πόπης Αν. Βερνάρδου, Δικηγόρου - αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΑΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου