«Ένα βήμα στην ιστορία»
Πάνω από 1000 άνθρωποι, από πολλές χώρες του κόσμου, έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή και ετοιμάζονται, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, να τρέξουν στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας ξυπόλητοι, ντυμένοι με ένα λευκό μανδύα, διεκδικώντας ένα στεφάνι από αγριοσέληνο.
Πρόκειται για την σύγχρονη Νεμεάδα, την αναβίωση δηλαδή των Νέμεων Αγώνων που οργανώνει το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Ιουνίου 2008, για τέταρτη φορά, ο «Σύλλογος για την αναβίωση των Νέμεων Αγώνων».
Σε μια περίοδο που, μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα ντόπινγκ, επικρατεί έντονος προβληματισμός για το δρόμο που έχει πάρει ο πρωταθλητισμός, φιλοδοξία και επιδίωξη του Συλλόγου είναι να εμπλουτιστεί η διοργάνωση, τόσο στο αθλητικό, όσο και στο πολιτιστικό μέρος και οι συμμετέχοντες να έρθουν σε άμεση επαφή με την αρχαία ιδέα που ζει ακόμα στη γη της Νεμέας.
Αναβίωση
Οι αρχαίοι Έλληνες διοργάνωναν κάθε τέσσερα χρόνια αγώνες στη Νεμέα, ως μέρος ενός κύκλου εορτών που περιλάμβανε ακόμα τους αγώνες στους Δελφούς, στην Ισθμία και (τους γνωστότερους σήμερα αγώνες) στην Ολυμπία. Κάθε χρόνο λοιπόν, εναλλάξ σε έναν από αυτούς τους χώρους, όλοι οι Έλληνες συγκεντρώνονταν για τους αγώνες, ενώ μια ιερή εκεχειρία σταματούσε κάθε πόλεμο και εχθροπραξία.
Ο Σύλλογος για την αναβίωση των Νέμεων Αγώνων ιδρύθηκε με την πεποίθηση ότι υπάρχει και σήμερα περιθώριο, ίσως και ανάγκη, για το μέσο άνθρωπο, ανεξάρτητα από εθνικότητα, γλώσσα, θρησκεία, γένος και ηλικία, να λάβει μέρος σε μια διεθνή αθλητική συνάντηση, η οποία όμως να εμφορείται από το πνεύμα και τη φιλοσοφία των αρχαίων αγώνων.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Η εμπειρία από τις τρεις πρώτες διοργανώσεις των Νέμεων Αγώνων (1996, 2000 και 2004) μας παρέχει κάποια στοιχεία:
• Περισσότεροι από 1800 άνθρωποι από 45 χώρες, ηλικίας από 5 έως 97 ετών, κάτω από το βλέμμα χιλιάδων θεατών στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας, προσθέσανε τα αποτυπώματα των ποδιών τους σε εκείνα των αρχαίων Ελλήνων.
• Οι αγώνες οργανώθηκαν κατά ηλικία και φύλλο. Όλοι έτρεχαν ξυπόλητοι και με χιτώνα που φόρεσαν στο αρχαίο αποδυτήριο. Μπήκαν στο στάδιο από την ίδια θολωτή δίοδο, ξεκίνησαν από την ίδια πέτρινη αφετηρία και χρησιμοποίησαν τον ίδιο μηχανισμό εκκίνησης, όπως οι αθλητές τον 4ο π.χ. αιώνα.
• Δεν σημειώθηκαν ρεκόρ ούτε απονεμήθηκαν μετάλλια. Οι νικητές έλαβαν τα ίδια σύμβολα νίκης: Μια κορδέλα δεμένη στο κεφάλι και ένα κλάδο φοινικιάς. Στο τέλος της ημέρας στεφανώθηκαν με το ίδιο στεφάνι αγριοσέληνου που ήταν και το εφήμερο σύμβολο νίκης και στους αρχαίους αγώνες.
• Οι αγώνες συνοδεύονταν από θεατρικές παραστάσεις, μουσική και χορό και εκατοντάδες οικογένειες, καθισμένες στις πλαγιές του σταδίου, πήραν μέρος στον εορτασμό όπως και οι αθλητές.
Το ίδιο τελετουργικό, θα ακολουθηθεί και στην εφετινή διοργάνωση. Όπως λένε χαρακτηριστικά οι οργανωτές «προσπαθούμε να προσεγγίσουμε, με όση ακρίβεια μπορούμε, τον τρόπο διοργάνωσης των αρχαίων Νέμεων Αγώνων. Ωστόσο ο βασικός μας σκοπός δεν είναι να υπάρξει μια φολκλορική αναβίωση του τελετουργικού, αλλά μια αναβίωση του πνεύματος και της φιλοσοφίας των αρχαίων αγώνων».
Οι αγώνες περιλαμβάνουν δύο διαφορετικά αγωνίσματα δρόμου:
• Δρόμο 90 περίπου μέτρων (απόσταση μισού σταδίου), μέσα στο αρχαίο στάδιο, κατά σειρές συνομηλίκων
• μακρύ δρόμο 7,5 χιλιομέτρων («στα Βήματα του Ηρακλή»), από το αποδυτήριο στο ναό του Ηρακλέους στις Αρχαίες Κλεωνές
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 4ης ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΕΜΕΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 21-6-08
Πρωί (8.00 π.μ.)
• Μεταφορά φλόγας Αγώνων από το ναό του Νεμείου Διός στο Στάδιο (μέσω της θολωτής διόδου)
• Αφή του βωμού
• Μικρή εναρκτήρια τελετή
• Έναρξη αγώνων δρόμου 90 περίπου μέτρων (απόσταση μισού σταδίου) κατά σειρές συνομηλίκων (στην αρχή οι μεγαλύτερες ηλικίες)
• Στα ενδιάμεσα διάφορα δρώμενα
(οι αγώνες υπολογίζεται να ολοκληρωθούν το μεσημέρι, ανάλογα με τη
Συμμετοχή δρομέων)
Απόγευμα (4.00 μ.μ)
• Μεταφορά των δρομέων του μακρού δρόμου 7,5 χιλιομέτρων («στα Βήματα του Ηρακλή»), από το αποδυτήριο στο ναό του Ηρακλέους στις Αρχαίες Κλεωνές
• Εκκίνηση μακρού δρόμου
• Σταδιακός τερματισμός δρομέων μέσα στο Στάδιο
• Απονομή στεφανιών σε όλους τους νικητές της ημέρας
• Τελετή λήξης (σβήσιμο της φλόγας των αγώνων – Προσευχή στη γη της Νεμέας)
• Γλέντι στο κέντρο του χωριού της Αρχαίας Νεμέας
ΚΥΡΙΑΚΗ 22-6-08
Απόγευμα (7.15 μ.μ)
Αρχαίο Στάδιο
Η «Σικυώνια Σκηνή» του Δήμου Σικυωνίων παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Νεμεάδα», που είναι βασισμένη σε έμμετρο κείμενο του Γιώργου Κωστούρου και έχει ως θέμα τη φανταστική εμφάνιση στο Αρχαίο Στάδιο, κατά την έναρξη κάποιας σύγχρονης Αναβίωσης Νεμέων Αγώνων, πολλών σχετικών μυθικών και ιστορικών προσώπων, που έρχονται από το παρελθόν για να τιμήσουν τη Νεμέα και τις γιορτές της.
Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Καρβουτζή και η μουσική και τα τραγούδια του συνθέτη Τάκη Σούκα.
Τραγουδούν: Λένα Αλκαίου, Καίτη Κουλλιά, Σοφία Μιχαηλίδη, Γιώργος Υδραίος και ο Τάκης Σούκας.
Πρακτικές Πληροφορίες
• Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στους αγώνες να δηλώσουν έγκαιρα τη συμμετοχή τους ώστε να οργανωθούν οι ομάδες και να περιληφθούν τα ονόματά τους στο σχετικό τόμο που θα εκδοθεί.
• Για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα υπάρχει λεωφορείο που θα κάνει δρομολόγια από την Κόρινθο, το Λουτράκι και το τέρμα του Προαστιακού προς τη Νεμέα.
Περισσότερες πληροφορίες και Δελτία Συμμετοχής στους αγώνες: www.nemeagames.gr
Τηλ.& fax: 27460 24125
Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Θοδωρής Παναγούλης
6977 513911
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου