~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Ισχυρός σεισμός στην Πελοπόννησο


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12।09Ά σήμερα [14/2] το μεσημέρι στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο με επίκεντρο την περιοχή της Μεθώνης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων, ο σεισμός ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος και να εστιάζεται σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος. Το επίκεντρό του, πάντως, εντοπίζεται περίπου 30 χιλιόμετρα νοτίως της Μεθώνης. Ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και κυρίως στους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας ενώ αισθητός έγινε ακόμα και στα Επτάνησα αλλά και στην Αθήνα। Το Εθνικό Αστεροσκοπείο της Αθήνας δεν έχει προβεί ακόμα σε επίσημη ανακοίνωση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε διάφορες περιοχές όπου ο σεισμός έγινε ιδιαιτέρως αισθητός οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια χωρίς, όμως, να έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές. Το Εθνικό Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρει ότι το μέγεθος του σεισμού ξεπερνά του 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.Μία ακόμα σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο σημειώθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι κάνοντας τους σεισμολόγους να μιλούν για φυσιολογική εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας. «Δεν υπήρχαν πολλές μικρότερες μετασεισμικές δονήσεις αλλά μία μεγάλη καθώς φαίνεται πως επρόκειτο για "κλειδωμένο" ρήγμα», είπαν πριν από λίγο.
Στο μεταξύ ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλοι ισχυροί σεισμοί για τους οποίους, όμως, το σημαντικό δεν είναι η έντασή τους αλλά το εστιακό τους βάθος. Λόγω αυτού του βάθους που για τον πρώτο σεισμό ήταν στα 30 μέτρα, η δόνηση δεν προκάλεσε ζημιές αλλά έγινε αισθητός σε ιδιαιτέρως ευρύ τόξο, από την Κρήτη και τα Επτάνησα αλλά και την Αθήνα.Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περιοχή δίνει ιδιαιτέρως μεγάλους σεισμούς, ότι αναμένονται και άλλοι μεγάλοι σεισμοί και πως τα δύο πρώτα 24άωρα είναι κρίσιμη για την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας.Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας αύριο θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία της Πελοποννήσου προκειμένου να ελεγχθούν για τυχόν ζημιές.

INTERNET - 13/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: