~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Σφοδρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ με επίκεντρο το Λεωνίδιο

Σωτήριο το μεγάλο βάθος
Αθήνα:
Ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:14 το πρωί της Κυριακής με επίκεντρο 150 χλμ. νοτιοδυτικά της Αθήνας, νότια του Λεωνιδίου, όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Λόγω μεγάλου εστιακού βάθους, 84 χιλιομέτρων, από την σφοδρή δόνηση δεν προκλήθηκαν θύματα ή αξιόλογες υλικές ζημιές.
Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Δρακάτος μίλησε για μια σφοδρή δόνηση ενδιαμέσου εστιακού βάθους που το επίκεντρο της ήταν στην παράκτια περιοχή νότια του Λεωνιδίου.
Λόγω του μεγάλου εστιακού βάθους, η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη τη νότιο Ελλάδα, αλλά και στην Θεσσαλία, την Κέρκυρα και τα Ιωάννινα. Οι περισσότεροι κάτοικοι της πρωτεύουσας ξύπνησαν επίσης από το σεισμό. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και στην νότια Ιταλία.
Ο δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτρης Τσιγκούνης μίλησε για πρωτοφανή σεισμό, για τα δεδομένα της περιοχής, αλλά σημείωσε ότι δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ζημιές.
Ακόμα και στις περιοχές γύρω από το επίκεντρο, στην περιοχή της Κυνουρίας και τα χωριά του Ζάρακα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές.
Οι επιστήμονες είναι καθησυχαστικοί, καθώς χαρακτηριστικό αυτών των σεισμών είναι η απουσία αξιόλογης μετασεισμικής ακολουθίας.
Ο πρόεδρος του Οργανσιμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι ο ΟΑΣΠ βρίσκεται σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα. «Αυτός ήταν ο σεισμός και πέρασε» εκτίμησε.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης είπε ότι ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός ενδιαμέσου εστιακού βάθους και αυτό ήταν που έσωσε την Ελλάδα. Τέτοιοι σεισμοί ενδιαμέσου εστιακού βάθους, είπε, δεν έχουν αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα, μπορεί να γίνονται αισθητοί σε μεγάλη γεωγραφική έκταση αλλά δεν προκαλούν ουσιαστικές ζημιές.
Ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος έκανε και αυτός λόγο για ενδιάμεσο σεισμό με εστιακό βάθος περίπου 100 χιλιόμετρα. Οι σεισμοί αυτοί γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση αλλά δεν προκαλούν ζημιές , είπε ο καθηγητής Παπαζάχος.
Η καθηγήτρια σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημείου Θεσσαλονίκης Α.Κιρατζί ανέφερε επίσης ότι σε σεισμούς βάθους, όπως η συγκεκριμένη δόνηση, είναι σύνηθες να μην υπάρχει έντονη μετασεισμική ακολουθία, αλλά ο σεισμός να γίνεται αισθητός σε μεγάλη γεωγραφική έκταση. Διευκρίνισε επίσης ότι πρόκειται για μία ισχυρή δόνηση, απορρίπτοντας μαρτυρίες πολιτών ότι αισθάνθηκαν δύο δονήσεις.
O υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι γεωλόγοι έχουν σπεύσει στην περιοχή για να δουν εάν υπάρχουν ζητήματα σχετικά με κατολισθήσεις.
Επί τόπου έχουν αποσταλεί πέντε κλιμάκια μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, που θα πραγματοποιήσουν ελέγχους των σχολικών κτιρίων.
Στο δημαρχείο Λεωνιδίου έγινε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Παιδείας Α.Λυκουρέντζο και με τη συμμετοχή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΚ κ. Παταργιά.
Αντίθετα από την αίσθηση πολλών πολιτών, οι οποίοι αισθάνθηκαν δύο δονήσεις, επρόκειτο για μία ισχυρή δόνηση διάρκειας περίπου 20 δευτερολέπτων.
Πολλοί παρομοιάζουν το σεισμό με εκείνον που είχε σημειωθεί αρχές Ιανουαρίου του 2006 στα Κύθηρα και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ.

*από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: