~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.
Η κυβέρνηση οχυρώνεται με τον νέο εκλογικό νόμο και ετοιμάζεται για κοινωνικές συγκρούσεις
Επιχείρηση «παραμονή στην εξουσία»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ*
* Παρ΄ ότι η ΝΔ προηγείται του ΠαΣοΚ στην πρόθεση ψήφου, τα δύο κόμματα χάνουν σημαντική δύναμη προς όφελος των μικρών
* Ο κ. Καραμανλής δημιουργεί πολιτικό περιβάλλον που παραπέμπει στη δεκαετία του 1960 με τη δεξιά παράταξη να είναι κυρίαρχη
* Ο Πρωθυπουργός επενδύει στο στοιχείο που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις: στον κ. Γ. Παπανδρέου να «πέφτει», στο ΠαΣοΚ να μην κερδίζει
Ο κ. Κ. Καραμανλής ετοιμάζεται να βγάλει από την «τσέπη» του τα κρυφά χαρτιά του ώστε να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία, με πρώτο «ατού» τον νέο εκλογικό νόμο που κατέθεσε χθες ο κ. Πρ. Παυλόπουλος
ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ Μ ε αποκλειστικό στόχο την παραμονή της στην εξουσία με κάθε τρόπο η κυβέρνηση οχυρώνεται και ετοιμάζεται για συγκρούσεις σε πολιτικό και κοινωνικό πεδίο. Για τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή η εξουσία εκλαμβάνεται ως ασύγκριτη δύναμη και από εργαλείο πολιτικής γίνεται πλέον αυτοσκοπός. Η κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου αποκαλύπτει τις κυβερνητικές προθέσεις και αναδεικνύει ότι για τον στενό πυρήνα του «καραμανλικού» συστήματος η ρήση του Μακιαβέλι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» βρίσκει τη δικαίωσή της.
Η στρατηγική επιλογή που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου έχει ως σαφή χαρακτηριστικό την επίτευξη του κύριου στόχου της κυβέρνησης, που είναι η διατήρηση της εξουσίας και των πολιτικών αγαθών της. Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος γεύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου, βραδιά των εκλογών, τη δεύτερη συνεχή εκλογική του νίκη, διαπιστώνει- όπως καταγράφει και η χθεσινή δημοσκόπηση της GΡΟ- ότι η εικόνα του αρχίζει και φθείρεται σημαντικά.
Παράλληλα η κυβέρνηση καταποντίζεται, με περίπου έξι στους δέκα ψηφοφόρους να κρίνουν αρνητικό το έργο της, χτυπώντας το καμπανάκι του εκλογικού κινδύνου. Παρ΄ ότι η ΝΔ προηγείται του ΠαΣοΚ στην πρόθεση ψήφου και υπερέχει «κατά κράτος» στην παράσταση νίκης, τα δύο μεγάλα κόμματα χάνουν σημαντική δύναμη προς όφελος των μικρών.
Υπ΄ αυτές τις συνθήκες και με κυρίαρχο στοιχείο την κοινωνική οργή για τα κυβερνητικά μέτρα, κυρίως για το Ασφαλιστικό και την οικονομική πολιτική, με την ακρίβεια να καλπάζει, ο κ. Καραμανλής επιχειρεί να οχυρώσει την κυβέρνησή του από τα πυρά που θα δεχθεί τους επόμενους μήνες. Η σύγκρουση θα είναι μετωπική και αυτό θα φανεί στην αυριανή απεργία-«βαρόμετρο» που φοβίζει την κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζουν, αλλά κινούνται στην οδό της αδιαλλαξίας καθώς κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ρίχνοντας έτσι λάδι στη φωτιά.
Παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια που γίνεται η κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα απραξίας, με τους περισσότερους υπουργούς να κινούνται με εξαιρετικά χαλαρούς ρυθμούς και η απόδοσή τους να είναι σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρωθυπουργός με τους επιτελείς του άρχισε το τελευταίο διάστημα την προπαρασκευή για τη διατήρηση της εξουσίας. Βασικό στοιχείο αυτής της επιχείρησης είναι ο νέος εκλογικός νόμος που τροποποιήθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης, με κύριο συστατικό την αύξηση της πριμοδότησης για το πρώτο κόμμα από τις 40 στις 50 έδρες, την οποία δεν απολαμβάνει η σύμπραξη κομμάτων, αφήνοντας τον Αρειο Πάγο να αποφανθεί για τον χαρακτηρισμό κάθε κόμματος κατατάσσοντάς το στα συνεργαζόμενα ή στα αυτοτελή κόμματα.
Ο Πρωθυπουργός διαπιστώνει την γκρίνια στο εσωτερικό της κυβέρνησης, τις ενδοϋπουργικές συγκρούσεις, τις «ανταρσίες» των βουλευτών της ΝΔ, αλλά επενδύει στο στοιχείο που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις: στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου να «πέφτει», στην αξιωματική αντιπολίτευση να μην κερδίζει, εν αντιθέσει με τα «μικρά» κόμματα που ψηλώνουν. Ο κ. Καραμανλής με τις κινήσεις του δημιουργεί πολιτικό περιβάλλον που παραπέμπει στη δεκαετία του 1960, με τη δεξιά παράταξη να είναι κυρίαρχη, αν και χάνει δυνάμεις, με μια Αριστερά που μπορεί να τη διαχειρίζεται και με το ΠαΣοΚ να παραμένει αδύναμο. Και αυτή τη στρατηγική περί οχύρωσης στην εξουσία την εξυπηρετεί ο εκλογικός νόμος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Απόκομμα ΤΟ ΒΗΜΑ - Ημερομηνία δημοσίευσης 11/12/2007
ΕΛΙΓΜΟΙ
Περιεχομενα Ενοτητας
Επανέρχονται τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
Συμφωνώ μαζί σου.
Δημοσίευση σχολίου