~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Μαίνονται σε Πελοπόννησο, Εύβοια οι πυρκαγιές, λιγότερα τα πύρινα μέτωπα




Μαίνονται σε Πελοπόννησο, Εύβοια οι πυρκαγιές, λιγότερα τα πύρινα μέτωπα

ΑΠΕ
Ανιση η μάχη με τις φλόγες
Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 10:23

Προηγούμενο άρθρο:
Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα σε Πελοπόννησο και Εύβοια (27/8/2007)


Για πέμπτη νύχτα οι πυρκαγιές συνέχισαν το καταστροφικό τους έργο κάνοντας στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και καταστρέφοντας εκατοντάδες χωριά σε Πελοπόννησο και Εύβοια. Στο φόντο της καταστροφής η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη θεωρία περί «ασύμμετρης απειλής»...

Απόγνωση για χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι έμειναν άστεγοι και έχασαν τις περιουσίες τους. Στους 64 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών μετά την ανεύρεση ενός βοσκού στη Ζαχάρω. Ωστόσο, αχτίδα αισιοδοξίας διαφαίνεται από το γεγονός ότι τα μέτωπα της φωτιάς μειώθηκαν σε 23, ενώ τα μεγάλα μέτωπα είναι οκτώ.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τις τελευταίες 24 ώρες εκδηλώθηκαν συνολικά 56 πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές από τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και απασχολούν ιδιαίτερα στα Σύβοτα Αργυρότοπου Θεσπρωτίας και στο Αγκαθωτό Φλώρινας.

Από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες τα μέτωπα που εξακολουθούν να είναι μεγάλα και να δημιουργούν ανησυχία στις δυνάμεις πυρόσβεσης είναι στη Σέττα Ευβοίας, στην Κρέστενα, Λάλα και Ροδιά Ηλείας, στο Ισαρι Μεγαλόπολης Αρκαδίας και στις Κολλίνες Αρκαδίας.

Ωστόσο, από την Πυροσβεστική εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι την Τετάρτη, εάν βοηθήσει ο καιρός, θα μπορέσουν να ελέγξουν σε σημαντικό βαθμό τις πυρκαγιές στη Μεσσηνία και την Πέμπτη στην Εύβοια, ενώ για την Ηλεία εκτιμούν οι αξιωματικοί ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μέρες και με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές.

Με το πρώτο φως της ημέρας, την Τρίτη, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού στα μεγαλύτερα μέτωπα: Αλιβέρι, Σέττα, Στύρα, Ανδρίτσαινα, Αμαλιάδα, Γρύλλος, Κρέστενα, Ταΰγετος. Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκονται 21 αεροπλάνα και 18 ελικόπτερα, καθώς και επτά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα από την ξένη βοήθεια.

Στη Σέττα Ευβοίας, όπου η φωτιά επεκτείνεται και εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης εκτός των πυροσβεστικών δυνάμεων 16 εθελοντές της ΕΣΕΠΑ, 19 άτομα και δύο πυροσβεστικά οχήματα από την Ουγγαρία, 25 άτομα και 5 οχήματα από την Κύπρο και 7 άτομα από τη διεθνική εθελοντική οργάνωση, ενώ στην Κρέστενα Ηλείας βρίσκεται ένα πεζοπόρο τμήμα 52 ατόμων από το Ισραήλ.

Στην Ηλεία, οι φωτιές μαίνονται στα Κρέστενα, στην Ανδρίτσαινα και τη Ζαχάρω. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα σε Πλουτοχώρι, Γρύλλο, Αμαλιάδα και Κλειδιά Ωλένης. Στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας μαίνεται η φωτιά στο Λάλα. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στο χωριό Μάτεσι, όπου βρίσκονται 50 κάτοικοι.

Στη Μεσσηνία, οι φωτιές καίνε σε Πεύκο, Ανω Αρφαρά, Οιχαλία, Μελιγαλά, στον Ταΰγετο στην περιοχή Αρτεμησία και στο δήμο Ανδανίας. Διαταγή εκκένωσης έχει δοθεί για τα χωριά Αμπελώνας, Στάσιμο και Σκληρό.

Στην Αρκαδία, σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στο δήμο Γόρτυνος στα χωριά Κοτύλι, Παλάτου, Παλαιόκαστρο, Μουσιά, Αραχαμύτες, Λεοντάρι, Ασέα, Κακουρέικα και Μανθηρέα.
Στην Εύβοια, το χωριό Κάτω Σέττα, το οποίο έχει εκκενωθεί, εξακολουθεί να απειλείται από τη φωτιά. Σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα σε Μίστρο και Στύρα. Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Αλιβέρι.

Στη Λακωνία, σε εξέλιξη βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στον Πάρνωνα.

Στην Αιτωλοακαρνανία, πυρκαγιές μαίνονται στα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας Παλιοχωράκι και Φυτείες.

Στη Βοιωτία σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Καναλλάκι.

Ακόμη, μαίνονται οι πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση στα Σύβοτα Θεσπρωτίας και στο Αγκαθωτό στη Φλώρινα.

Αγνωστοι επιχείρησαν να βάλουν φωτιά στην Εκάλη, όπου βρέθηκε βόμβα μολότοφ, η οποία εξετάζεται για το κατά πόσον ήταν λειτουργική.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι και την Τρίτη ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε ανατολική και δυτική Αττική, Αθήνα, Πειραιά, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρο, Κορινθία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κυκλάδες και Κρήτη.


Το μεσημέρι της Δευτέρας η πυροσβεστική διέταξε την εκκένωση δεκάδων χωριών σε Μεσσηνία, Ηλεία και Αρκαδία, καθώς κινδύνευαν άμεσα από τις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έως αργά το βράδυ της Κυριακής είχαν αποτεφρωθεί στην Ηλεία πάνω από 400.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών, ενώ είχαν εκκενωθεί 69 χωριά. Μόνο δύο από τα 18 χωριά του Δήμου Ζαχάρως είχαν γλιτώσει από την ολοκληρωτική καταστροφή. Όλα τα άλλα έχουν σχεδόν καταστραφεί.

Θλίψη προκαλούν οι μεγάλες ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία. Οι φλόγες έζωσαν τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και εργαζομένων στον χώρο.

Συλλήψεις

Στη σύλληψη τεσσάρων ακόμη εμπρηστών προχώρησαν οι αρχές στη Φλώρινα. Στα Οινόφυτα Βοιωτίας συνελήφθησαν άλλα τρία άτομα κατηγορούμενα στα εμπρησμό από αμέλεια.

Μπουκάλια με στουπί βρέθηκαν στο Καλέντζι Μαραθώνα μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς. Τα ευρήματα εξετάζονται.

Ακόμη, στη Γλυφάδα εντοπίστηκε και προσήχθη στην στυνομία άνδρας από την Τσεχία στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν μπιτόνια με πετρέλαιο.


Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: