~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Σχολής Μαθητείας της Τέχνης της Πέτρας με έδρα τα Λαγκάδια

 «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» 
Τα Λαγκάδια
Το Σάββατο 5 Αυγούστου ολοκληρώθηκαν στα Λαγκάδια οι δραστηριότητες των Γιορτών της Πέτρας του Σωματείου (μη κερδοσκοπικό) «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Αρκαδίας – ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ».
Η εφημερίδας μας παραβρέθηκε στη σεμνή τελετή λήξης, η οποία είχε πολύ περισσότερο πλήθος ανθρώπων απ’ ότι περίμεναν οι διοργανωτές.
Το πρώτο μέρος έλαβε χώρα στο αίθριο του ΚΕΠ και αφορούσε το κλείσιμο του Εργαστηρίου με την παρουσίαση των έργων των μαθητών, τη διατύπωση προτάσεων από εκπαιδευτές κι εκπαιδευόμενους και την εξαγωγή των πρώτων συμπερασμάτων από τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Βασίλη Γκανιάτσα.

Στην τελετή του κλεισίματος του Εργαστηρίου που ολοκληρώθηκε με το χαιρετισμό του Αντιδημάρχου κ. Νικήτα και την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στους εκπαιδευόμενους από τον Ομότιμο Καθηγητή Αργύρη Πετρονώτη παραβρέθηκε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Φωτοπούλου.
Οι καθηγητές Α. Πετρονώτης, ο Β. Γκανιάτσας και ο πρόεδρος  Τσιαούσης

Στις 9.30 το βράδυ οι Γιορτές της Πέτρας ολοκληρώθηκαν στην Αγία Τριάδα με το μουσικοθεατρικό δρώμενο "Καλώς ήρθες κ. Κορύλλε". Αρχικά, η δραστήρια Γραμματέας των Ανθέων ΑγγΑναστοπούλου παρουσίασε τη φιλοσοφία της παράστασης, ενώ ο Πρόεδρος Γιάννης Τσιαούσης απηύθυνε χαιρετισμό και κάλεσε στο βήμα την εκπρόσωπο του ΥΠΠΟ κ. Φωτοπούλου η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της πρόσφατης ένταξης της πέτρας της τέχνης των Λαγκαδίων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 
Η Γραμματέας του Συλλόγου γιατρός Αγγελική Αναστοπούλου (φωτό αριστερά)
Πριν την έναρξη του δρώμενου, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία των πρωτοβουλιών των Ανθέων και την υποστήριξη απ' την πλευρά του Δήμου της δημιουργίας Σχολής μαθητείας της τέχνης της πέτρας.  
Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος, 
με τον συντάκτη της εφημερίδας μας Πάρη Αϊβαλή

Στο δεύτερο μέρος, το πλήθος του κόσμου που προσήλθε στη "σκιά του βράχου" της Αγίας Τριάδας απόλαυσε τη σπουδαία υποκριτική τέχνη του ηθοποι-ού Γιώργου Μιχαλακόπουλου, ο οποίος με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών απέδωσε με θαυμαστό τρόπο τα αποσπάσματα από το έργο του περιηγητή Χρ. Κορύλλου. Όλοι βίωσαν μια μοναδική βραδιά που χαρακτηρίστηκε ως ο πιο ταιριαστός επίλογος για τις Γιορτές της Πέτρας 2017.  
Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιάννης Τσιαούση με τον ηθοποιό
«Τα ‘Άνθη της Πέτρας – Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Αρκαδίας’, δημιουργήθηκαν από μία ομάδα πολιτών ευαισθητοποιημένων στην προστασία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάδειξη και προβολή του έργου και της συμβολής των Λαγκαδινών μαστόρων στον πολιτισμό της πέτρας και στην καταγραφή των Λαγκαδίων στη συλλογική συνείδηση, ως εμβληματικού τόπου για την τέχνη της πέτρας», διαβάζουμε στο καλαίσθητο ενημερωτικό φυλλάδιο του Σωματείου.
Ο καθηγητής Αργ. Πετρονώτης με σπουδάστριες
«Βασικοί σκοποί των Ανθεων είναι αφενός η δημιουργία Κέντρου Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής  και Σχολής Μαθητείας της Τέχνης της Πέτρας με έδρα τα Λαγκάδια (ένα από τα σημαντικότερα μαστοροχώρια της Ελλάδας και αφετέρου η ανάπτυξη των πολιτιστικών διαδρομών της τέχνης της πέτρας στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου.»
«Τα Ανθη της Πέτρας έχουν επιλέξει την ολιστική προσέγγιση του έργου των μαστόρων, που περιλαμβάνει – πέρα από την αρχιτεκτονική – την ιστορική, την ανθρωπολογική και την περιβαλλοντική διάσταση. Οι ετήσιες καλοκαιρινές Γιορτές της Πέτρας, που διοργανώνονται από τα Ανθη, αναδεικνύουν την αντίστοιχη προσέγγιση της Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και ενισχύουν τη σύνδεση της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας με την παράδοση του πολιτισμού της πέτρας».*
Την Τρίτη 1 Αυγούστου, πρώτη μέρα του φετινού Εργαστηρίου πέτρας, άρχισε νωρίς το πρωί στην κεντρική πλατεία των Λαγκαδίων, απ’ όπου, εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, μεταφέρθηκαν σε παλιό λατομείο λίγο έξω από το χωριό για να εξορύξουν πέτρα με λοστάρια, βαριές και άλλα παραδοσιακά εργαλεία.
Ακολούθησε αναπαράσταση του φορτώματος των ζώων και η μεταφορά της πέτρας στο χώρο του εργαστηρίου, όπου οι εκπαιδευόμενοι πελέκησαν και στη συνέχεια έκαναν τις εργασίες θεμελίωσης, το φτιάξιμο της λάσπης και τις πρώτες εργασίες χτισίματος. Ο ενθουσιασμός εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων ήταν αξιοθαύμαστος δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Η μέρα ολοκληρώθηκε με τη βραδυνή συνεδρία των διαλέξεων, η οποία ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Προέδρου Γιάννη Τσιαούση που αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, τους εκπαιδευτές, τους εκπαιδευόμενους και τους πολλούς φίλους των Ανθέων που κατέκλυσαν την νέα συνεδριακή αίθουσα των ξενοδοχείων Μανιάτη. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των Βασίλη Γκανιάτσα, Μανόλη Κορρέ, Αργύρη Πετρονώτη και Γιώργου Πετράκη που έδωσαν μια λεπτομερή εικόνα της ιστορίας και των χαρακτηριστικών της τέχνης της πέτρας, τη σημασία της αλλά και προτάσεις για τη δημιουργία σχολής μαθητείας στην τέχνη της πέτρας στα Λαγκάδια. Οι υψηλής ποιότητας εισηγήσεις έδωσαν πολλαπλά ερεθίσματα για συζήτηση με τη συμμετοχή κυρίως των εκπαιδευόμενων. Τη συνεδρία παρακολούθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης ΆγγΠαπαγγελόπουλος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΤΕΕ Πελοποννήσου Αν. Σπηλιόπουλος, η Διευθύντρια της Σχολής Λιθοξοΐας Επιδαύρου Θεοδ.Αντωνοπούλου κ.ά.
Ο συνεργάτης του «Α.Β.» Πάρης Καντιάνης με τον ταμία του Συλλόγου κ. Τριάδη Τσαφάρα

Κείμενο: ΠΑΡΗΣ ΑΪΒΑΛΗΣ
Φωτογραφίες: Πάρης Καντιάνης  
ΛΑΓΚΑΔΙΑ, Αύγ. 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: