~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ



“ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ” “THE NATIONAL ARCHAEOLOGICAL MUSEUM TRAVELS AROUND THE WORLD”


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΩΝ150 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Σε μια λιτή και μεστή συμβολισμών εκδήλωση παρουσιάστηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017, η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο», που εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να τιμήσουν την υπεραιωνόβια παρουσία και προσφορά του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην προώθηση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Η αναμνηστική σειρά εμπνέεται από τις «Οδύσσειες», την επετειακή έκθεση για τα 150 χρόνια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και περιλαμβάνει  έξι γραμματόσημα, που αποτυπώνουν με άρτιο αισθητικά τρόπο το διαχρονικό της αφήγημα: το μακρύ χρονικό του δοκιμαζόμενου ανθρώπου, τον αδιάκοπο αγώνα του να τιθασέψει το περιβάλλον, να γνωρίσει νέους τόπους, να πλουτίσει τους ορίζοντες του, να δημιουργήσει πολιτείες ευνομούμενες και να αντιπαλέψει τη φθαρτότητα της ύπαρξής του με τη βοήθεια του έρωτα και της δημιουργικής πράξης.
Κλάση 0,90€ – Παράσταση: Ο Ποσειδώνας της Λιβαδόστρας – Ποσότητα: 500.000
Το χάλκινο αγαλμάτιο του Ποσειδώνα, που βρέθηκε στη θάλασσα ανατολικά του κόλπου της Λιβαδόστρας Βοιωτίας και χρονολογείται γύρω στο 480 π.Χ., είναι από τα λιγοστά σωζόμενα πρωτότυπα της πρώιμης κλασικής περιόδου (αυστηρού ρυθμού). Το αγαλμάτιο του κυρίαρχου των θαλασσών παραπέμπει στα ταξίδια των ανθρώπων και την πάλη τους με τις αντιξοότητες και τους κινδύνους του αγνώστου, στα οποία ο Ποσειδώνας, άλλοτε στέκεται αρωγός, χαρίζοντας εύπλοια και άλλοτε δοκιμάζει τους ταξιδευτές, όπως τον πολύπαθο Οδυσσέα. Το όνομα του Ποσειδώνα σε Γραμμική Β Γραφή αναγράφεται δίπλα στην κεφαλή του θεού στο επετειακό γραμματόσημο, παραπέμποντας στις πήλινες πινακίδες Γραμμικής Β γραφής του Μουσείου, που συχνά αναγράφουν το όνομά του, αφού ο Ποσειδώνας είναι ο σημαντικότερος θεός της μυκηναϊκής Πύλου, όπου και βρέθηκαν.
Κλάση 0,50€ – Παράσταση: Ο Οδυσσέας των Αντικυθήρων – Ποσότητα:500.000
Τη σκυτάλη παίρνει ο Οδυσσέας, το διαχρονικό σύμβολο του πολύπαθου, καρτερικού και πολύπειρου ανθρώπου ταξιδευτή, με ένα μαρμάρινο γλυπτό που ναυάγησε στη θάλασσα των Αντικυθήρων τον 1ο αι. π.Χ.
Φθαρμένο από την αλμύρα της θάλασσας, οΟδυσσέας των Αντικυθήρων, σε μια αποφασιστική κίνηση προς τα εμπρός και με παράλληλη επιφυλακτική στροφή της κεφαλής προς τα πίσω, σηματοδοτεί στην έκθεση «Οδύσσειες» την επιστροφή στην πατρίδα μετά την περιπέτεια.
Κλάση 2,00€ – Παράσταση: Η Μυκηναία – Ποσότητα:100.000
Στις «Ιθάκες», τις συμβολικές πατρίδες όλων των ανθρώπων, η θρησκευτική έκφραση και λατρεία λειτουργεί ως ενοποιητικό στοιχείο των κοινωνιών. Η Μυκηναία από το Θρησκευτικό Κέντρο της Ακρόπολης των Μυκηνών χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 13ου αι. π.Χ. και εικονίζει γυναικεία θεϊκή μορφή. Παραπέμπει στην έννοια της Θρησκείας, που στην έκθεση «Οδύσσειες» εντάσσεται στην παρουσίαση των συλλογικών προσπαθειών των ανθρώπων για κοινωνική ευημερία, και περιλαμβάνει μια διαχρονική αλληλουχία αρχαίων έργων από τον 13ο αι. π.Χ. μέχρι τον 2ο αι. μ.Χ.
Κλάση 0,10€ – Παράσταση: Το φιλί  - Ποσότητα:500.000
Από τις οργανωμένες πολιτείες των ανθρώπων, το «Φιλί» μας μεταφέρει στις ιδιαίτερες και πιο προσωπικές στιγμές του ανθρώπου. Το θραύσμα της  ερυθρόμορφης κύλικας, που βρέθηκε στις επιχώσεις των ανασκαφών του Βράχου της Ακρόπολης και χρονολογείται στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., σώζει  αποσπασματικά τη στιγμή του φιλιού ενός νέου και μιας νέας, τονίζοντας τη σημασία του Έρωτα ως αιτία δημιουργίας και διαιώνισης της ανθρώπινης ζωής.
Κλάση 1,50€ – Παράσταση: Αθηναίος Έφηβος -Ποσότητα:2.000.000
Το αναπόφευκτο της ανθρώπινης μοίρας, ο Θάνατος, αποτυπώθηκε με αβρότητα και ομορφιά στις παραστάσεις των λευκών ληκύθων και των επιτύμβιων αγαλμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο Αθηναίος έφηβος από αττική λευκή λήκυθο του 440 π.Χ. εικονίζεται να αντικρίζει την επιτύμβια στήλη του, καθώς οι συγγενείς του επισκέπτονται το ταφικό μνημείο του, τιμώντας τη μνήμη του και την προσφορά στην υπεράσπιση των ιδανικών της πατρίδας.
Κλάση 0,72€ – Παράσταση: Ο Διαδούμενος- Ποσότητα:1.000.000
Τελευταίος στη σειρά, ο Διαδούμενος, ο νικητής αθλητής του 100 π.Χ. από τη Δήλο, αντίγραφο περίφημου χάλκινου αγάλματος του Πολύκλειτου (περ. 420 π.Χ.), αποδίδει την ιδεατή ανθρώπινη μορφή με το σώμα και το πνεύμα σε απόλυτη αρμονία, σηματοδοτώντας μαζί με άλλα εμβληματικά έργα που βρίσκονται στην «Έξοδο» της επετειακής περιοδικής έκθεσης «Οδύσσειες», τα πνευματικά και διανοητικά επιτεύγματα του ανθρώπου και μιλώντας με έναν απαράμιλλης αισθητικής τρόπο για τα όνειρα και τα έργα των ανθρώπων που έζησαν πριν από εμάς και για την αξία της ανθρώπινης δημιουργίας.
PUBLISHED ON April 2, 2017
____________
https://all4nam.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: