~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

«ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ - Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ


...μέσα από τις παραδόσεις, τους μύθους και τις ιστορικές πηγές»

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο ξενοδοχείο ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ στην Αθήνα, έγινε την Δευτέρα 31 Μαΐου 2010, η παρουσίαση του βιβλίου του Μαρίνου Γιάννα Βόμβα με τίτλο «ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ- Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑ μέσα από τις παραδόσεις, τους μύθους και τις ιστορικές πηγές», έκδοση της εφημερίδας «ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ»

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο εκδότης των «Ν.τ.Μ.» κ. Κώστας Φίλανδρος, «με την έκδοση αυτή, επιχειρείται αφ’ ενός μια αναδρομή στα επιτεύγματα των αρκαδικών φύλων που, σε προϊστορικούς χρόνους, κατάφεραν να φθάσουν ως τον Καύκασο, τις Ινδίες, την Ακτή του Αζάν στην Αφρική, την Κάτω Ιταλία, την Κύπρο, κ.α., κυρίως όμως επιχειρείται μια αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας για την προέλευση των φύλων αυτών που η σύγχρονη «ιστορία» των ινδοευρωπαϊστών προσπαθεί, ενίοτε επιτυχώς, να εμφανίσει ως προερχόμενα από βορράν, γενικώς. Η έκδοση, έργο του ερευνητή Μαρίνου Γιάννη Βόμβα, δημοσιεύτηκε υπό μορφή ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ στην εφημερίδα «ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ». Η συγκροτημένη παρουσίαση των ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΩΝ σε βιβλίο αποφασίστηκε γιατί αποτελεί ένα φωτεινό μετεωρίτη μέσα στους σκοτεινούς χρόνους της «υπερπληροφόρησης» και διασώζει ένα κομμάτι της αλήθειας για έναν πολιτισμό που έφθασε στο απόγειό του τον 5ο αι. π.Χ. και αναγνωρίζεται διεθνώς μέχρι σήμερα».



Κύριος ομιλητής ήταν ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Πέτρος Τατούλης ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια για την έκδοση και για τον συγγραφέα.
Την έκδοση χαιρέτησαν οι εκδότες των αρκαδικών εφημερίδων «ΓΟΡΤΥΝΙΑ» κ. Κώστας Καλύβας και «ΚΥΝΟΥΡΙΑ» κα Μηλιώ Κουνιά, ενώ η παρουσία και η ομιλία του συγγραφέα Μαρίνου Γιάννη Βόμβα προκάλεσε ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμό στο πολυπληθές κοινό.
Τον συντονισμό και την παρουσίαση της όλης εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» Μαρία Τσιώλη.
Την εξαιρετικά ποιοτική αυτή εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο τέως υπουργός-βουλευτής Αρκαδίας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής- βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Κώστας Γείτονας, εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., οι πολιτευτές Αρκαδίας Γεωργία Παναγοπούλου, Ευάγγελος Γιαννακούρας, και Γιώργος Παπαηλιού, οι πρώην δήμαρχοι Μεγαλόπολης Σπύρος Τσιριγώτης και Γόρτυνος Γιώργος Παλαμήδης, πανεπιστημιακοί Καθηγητές, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και εκπρόσωποι αρκαδικών συλλόγων και σωματείων, εκπρόσωποι του αρκαδικού Τύπου, κ.ά.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά κρασιών και εδεσμάτων.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΝΕΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ. Θα το βρείτε στα κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών και στα βιβλιοπωλεία ΕΠΙΛΟΓΗ στη Μεγαλόπολη και ΏΡΑ στην Τρίπολη.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ
Μέσα από τα ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ του Μαρίνου Γιάννη Βόμβα, τεκμηριώνεται η άποψη:
• ότι οι Πελασγοί, οι Δάρδανοι, οι Καύκωνες και οι άλλοι λαοί της Αρκαδίας ήταν αυτόχθονες κάτοικοι που επέζησαν πάνω στις σπηλιές των βουνών της όταν, μετά τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα (περ. 9000 π.Χ.), τα νερά υποχώρησαν στα βάραθρά της.
• ότι η ονομασία Αρκάδες παραπέμπει σε μια τοτεμική λατρεία αρκούδας (άρκ-τ-ος), ενώ ως μητέρα του πρώτου οικιστή, του Αρκάδα, θεωρείται μια αρκούδα ή μια νύμφη που μεταμορφώθηκε σε αρκούδα.
• ότι στην Αρκαδία ανακαλύφθηκε από τις ανασκαφές η πρώτη «πόλη» που δημιουργήθηκε, με την έννοια που δίνεται σήμερα στο οικιστικό και λειτουργικό αυτό συγκρότημα, ενώ μέσα από τους αρκαδικούς μύθους παρακολουθούμε το πέρασμα από τη μητριαρχία (με γενάρχισσες την Καλλιστώ ή Καλλίστη, την Πανδώρα και την Ηλέκτρα) στην ενίσχυση του ρόλου των ανδρών και στην τελική επικράτησή τους ως αρχηγών της οικογένειας, του γένους και του φύλου γενικότερα, μέσα από τη δύναμη που τους χάρισε η εξημέρωση των ζώων και η καλλιέργεια της γης.
• ότι στην Αρκαδία και τους μύθους της αναγνωρίστηκε η πρώτη εμφάνιση του Δία, που τιμωρεί τον Προμηθέα για την «ασέβειά» του και επικρατεί ο ίδιος ως μεταγενέστερη θεότητα, ενώ ο Άρης πρωτοεμφανίζεται ως θεός πλουτοδότης πριν μεταλλαχθεί σε θεό του πολέμου, του κακού.
Αυτές είναι μερικές από τις πολύτιμες πληροφορίες του έργου που ανασκευάζουν πολλά ιστορικά ατοπήματα των ινδοευρωπαϊστών, τα οποία, αν και δημιουργήθηκαν από άλλες σκοπιμότητες, έρχονται οι παραδόσεις και οι μύθοι της Αρκαδίας –που αντιστέκονται χιλιάδες χρόνια τώρα– να επαναφέρουν στην αληθινή τους μορφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: