~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΤΟ ΚΟΡΑΚΟΒΟΥΝΙ ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΕΙ

   Κυνουριακό Βήμα : ....γράφει ο Στρατής Παινέσης 

Το Κορακοβούνι είναι ένα
από τα πιο ζωντανά χωριά της Κυνουρίας 

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει και στο Κορακοβούνι –δεν είναι καθόλου καινούριο βέβαια – με τη ρύπανση της περιοχής και τη δυσοσμία που πνίγει τον τόπο και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργείται από την αδιαφορία της εταιρείας CRETA FARMS, η οποία δεν παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να απαλλάξει τους κατοίκους από τον εφιάλτη. Κατά τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος έχει θερίσει αρκετούς συμπατριώτες μας και αν δεν ληφθούν μέτρα ο Θεός να βάλει το χέρι του.
Μια συντονιστική επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεόδωρο Λυτρίβη και με τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, καταβάλλει κάθε προσπάθεια και προς πάσα κατεύθυνση και ελπίζουμε η κινητοποίηση αυτή να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Το Κορακοβούνι είναι ένα από τα πιο ζωντανά χωριά της περιοχής μας και εκτός από τους απλούς κατοίκους διαθέτει διακεκριμένους συμπολίτες μας, που ασφαλώς μπορούν να βοηθήσουν με το κύρος τους. Δεν είναι άλλωστε και ό,τι καλλίτερο να διαπιστώνουμε ότι οι επισκέπτες μας σιγά σιγά αραιώνουν και αποφεύγουν να έρχονται στην πλατεία για τα ουζάκια τους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και όπως μας πληροφόρησε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Παναγιώτης Ρεντούλης, που διατηρεί κατάστημα στην πλατεία.

* Το Κορακοβούνι  χτισμένο πάνω σε ένα μικρό λόφο στον κάμπο του Βρασσιάτη συνθέτει μια γραφική εικόνα μέσα στο ελαιόδασος (διαβάζουμε στην http://www.korakovouni.gr/chorio.html σελίδα του δραστήριου Αθλητικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Κορακοβουνίου). Περίπου 1000 κάτοικοι είναι δημότες του χωριού, αλλά ο μόνιμος πληθυσμός είναι 741 κάτοικοι. Η πλατεία του χωριού, στρωμένη με πλάκες Καρύστου αποτελεί το κέντρο συνάντησης των κατοίκων.
Η εκκλησία του χωριού, χτισμένη εξ' ολοκλήρου με πέτρα από τα γύρω βουνά και αρχιτεκτονικής σταυρωτή με τρούλο είναι ένα πραγματικό στολίδι.

Ακόμη στην πλατεία υπάρχουν και τα περισσότερα καφενεία, εστιατόρια και καφέ. Μεγάλοι ευεργέτες του χωριού ήταν ο Γ. Καζάκης και ο Γ. Λεβέντης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Οι προτομές τους βρίσκονται στην "Μικρή Πλατεία", μπροστά από το δημοτικό υποκατάστημα.
Στην κορυφή του λόφου (144μ.) υπάρχει ένα μικρό εκκλησάκι οι Ταξιάρχες, όπου μπορείτε να επισκεφτείτε και να δείτε την μαγική θέα. Στην δυτική πλευρά του χωριού είναι χτισμένο το μοναστήρι του Αγίου Χαράλαμπους. Εκτός από τις εκκλησίες, που αποτελούν μνημεία αρχιτεκτονικής, υπάρχουν και αρκετά παραδοσιακά σπίτια, κτισμένα με πέτρα της περιοχής και κυρίως από το όρος Πάρνων.
Η θάλασσα δεν απέχει πάνω από 2 χιλιόμετρα από το χωριό, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες οι παραλίες γεμίζουν. Οι πιο κοντινές παραλίες είναι οι Βιβάρι, Χερονήσι, Μύλος και Παραλία Αγίου Ανδρέα. Μοναδικής ομορφιάς είναι και η παραλία Κρυονέρι, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από το χωριό (επ.οδός Άστρους - Λεωνιδίου). Το Κορακοβούνι αποτελεί κόμβο για την ορεινή Κυνουρία και για τις μαγευτικές παραλίες της περιοχής. Από το χωριό μπορείτε να επισκεφτείτε τον Πραστό (κεφαλοχώρι στην επανάσταση του 1821), την Καστάνιτσα, τον Πλάτανο και άλλα μικρότερα χωριά, σκαρφαλωμένα στον Πάρνωνα.
* * *
ΤΑ ΒΟΘΡΟΛΥΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ
Εφιαλτικές μέρες θα περάσουν οι Παραλιώτες και οι πολυπληθείς παραθεριστές αν παραμείνει η ίδια κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Άστρος και στο Παράλιο Άστρος από τα βοθρολύματα όλης της περιοχής που είναι διασκορπισμένα σε ανοιχτούς χώρους.
 Όπως μάθαμε η χάρη μας έφθασε και στο Ευρωπαϊκή Ένωση με προσφυγή του Αρκά Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κου Χουντή.. Να περιμένουμε βαρύ πρόστιμο ή να ελπίσουμε ότι θα μας λυπηθούν με τα χάλια που έχει η οικονομία μας: Δυστυχώς για μας όμως, οι εταίροι μας δεν αστειεύονται σε τέτοια ζητήματα.
* * *

ΠΙΤΕΣ , ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΜΑΤΑ

Ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι μήνες με τις πίτες και τους χορούς των Συλλόγων Στην εκδήλωση που έγινε από το Σύλλογο Αστρινών και λοιπών Θυρεατών στο ΕΣΠΕΡΙΑ HOTEL, με έκπληξη ακούσαμε από τον πρόεδρο του Συλλόγου ότι ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας αδυνατεί να βοηθήσει στην έκδοση των πρακτικών της Β΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων – κόστος περίπου εννέα χιλιάδες (9.000) Ευρώ. Και να σκεφθεί κανείς ότι για τραπεζώματα και άσκοπα ταξίδια συμβούλων και λοιπών παρατρεχάμενων διατίθενται πολύ υψηλότερα ποσά κατά καιρούς, πρόσφατα δε διετέθησαν τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τη δεξίωση που παρέθεσε ο δήμος στο Παράλιο Άστρος την ημέρα των Θεοφανίων, παρόλο που οι επίσημοι ήταν ελάχιστοι.
Οι περισσότεροι δεν παρακάθισαν – Σεβασμιότατος, Ρέππας, Λυκουρέντζος κλπ -. Ποία η σκοπιμότητα αυτών των εκδηλώσεων και μάλιστα σε δύσκολες οικονομικά συγκυρίες;


ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

Ο Σύλλογος Αγιοπετριτών Αττικής ως γνωστόν είναι από τους πλουσιότερους Συλλόγους. Στα περιουσιακά του στοιχεία περιλαμβάνονται ένα Ξενοδοχείο στον Άγιο Πέτρο, διαμερίσματα, το ακίνητο Βουζιούκου, ιδιόκτητο γραφείο, εκδίδει περιοδικό και βιβλία και διαχειρίζεται πολλά κληροδοτήματα. Το κληροδότημα ‘’Παναγιώτη και Ανδρονίκης Καλαντζή’’ είναι πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ. Στις προσεχείς αρχαιρεσίες του συλλόγου θα ανανεωθεί και το Δ.Σ. του Ιδρύματος Καλαντζή και θα εκλεγεί Επιτροπή επίβλεψης του μεγάρου Στάθη Βουζιούκου, το οποίο παραμένει ξενοίκιαστο και ανεκμετάλλευτο. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του αείμνηστου Στάθη.

ΣΚΑΝΤΖΟΣ: ΜΑΝΤΗΣ ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ!!...
Ο Μανώλης Σκαντζός, δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, διαγραφείς από το δήμαρχο και από την παράταξή του λόγω ανυπακοής, εκτός από άριστος χειρουργός, αποδεικνύεται και μέγας μάντης. Πριν από ένα χρόνο είχε προβλέψει τα ονόματα των νέων αντιδημάρχων που διόρισε πρόσφατα ο δήμαρχος. Όταν το ανέφερε τότε τον απείλησαν ότι θα εξασκήσουν κάθε νόμιμο μέσον εναντίον του για ψευδείς διαδόσεις.
Τώρα ο φίλτατος Μανώλης βγαίνει στην αντεπίθεση τραγουδώντας «αλώνι αλωνάκι μου, γαϊτάνι γαϊτανάκι μου…» γιατί οι χρησμοί του επαληθεύτηκαν. Τι λένε τώρα οι σύμβουλοι και ο δήμαρχος που τον κατηγορούσαν; Άκρα του τάφου σιωπή!!. Οι αμοιβές των αντιδημάρχων, ως γνωστόν, είναι πάνω από δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ μηνιαίως, συν παραστάσιμα, έξοδα κίνησης κλπ., ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, όταν σκεφθεί κανείς ότι ένας πρωτοδιόριστος δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης παίρνει γύρω στα 700-800 ευρώ το μήνα.
Τα νερά του Καστρίου παραμένουν ακατάλληλα; Δεν νομίζουν οι υπεύθυνοι ότι πρέπει να δώσουν μιαν απάντηση στον πρόεδρο του Τοπικού Νίκο Καπράνο;
Ο Δημήτρης Κόκκωνας, σύμβουλος της μειοψηφίας πήρε απάντηση στα τόσα ερωτήματα που έχει θέσει στη δημοτική αρχή; Υπομονή, Δημήτρη. Αγάλι, αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι!.

*Ανεξήγητα παραμένουν τα αίτια της παραίτησης του δημάρχου Γεωργίου Δαλιάνη από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνων.

* Ο Δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτρης Τσιγκούνης επισκέπτεται συχνά τις Βρυξέλες και με την εμπειρία το ήθος και τη μόρφωση που διαθέτει αντιπροσωπεύει με άλλους Δημάρχους τη πατρίδα μας για θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δικαίως έχει αποσπάσει το θαυμασμό και την εκτίμηση δικών μας και ξένων. Θα ήταν ευχής έργο να τον έχουμε επί κεφαλής ενός πανίσχυρου Δήμου με τον νέο Καλλικράτη, γιατί το αξίζει.

* Αφίχθη από τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος του εκεί Συλλόγου Αγιοπετριτών Θυμιος Χαλδούπης και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής της περιουσίας του Συλλόγου στην Ελλάδα Σωκράτη Σαβούρδο, εκπαιδευτικό, καθώς και το Στράτη Παινέση.

* Στον Άγιο Πέτρο δύο καταστήματα έβαλαν λουκέτο. Το περίπτερο που διατηρούσε η Νικολέττα Κατσικάρη και η παλιά ταβέρνα του φίλου Γιώργου Σαβούρδου (Νιάρχου). Ας ευχηθούμε να τα ξαναδούμε ανοιχτά σύντομα.

* Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αγιοπετριτών έγινε συνάντηση των «παραγόντων» του τόπου, δημάρχου, αντιδημάρχων, προέδρου του Τ.Σ. και συζήτησαν διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει το χωριό, χωρίς ουσιαστικά να βγει κάτι επίσημο και θετικό. Πολλοί τη συνάντηση αυτή τη χαρακτήρισαν πρόβα τζενεράλε ενόψει του Καλλικράτη, άλλοι πάλι την είπαν χαβαλέ (σ.σ. χαβαλές= ευχάριστη κουβεντούλα για διασκέδαση της ανίας, σύμφωνα με το λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη)

* Μία από τις καλλίτερες ταβέρνες του Άστρους είναι του Ηλία Κούρου, γιου του παπα-Τάκη, που διατηρεί με τη σύζυγο του Ζαχαρούλα. Με την προθυμία και την ευγένεια που τους διακρίνει έχουν αποσπάσει την αγάπη και την υποστήριξη όλων μας.
Τους ευχόμαστε «καλές δουλειές».

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ:

* Στις 9 Ιανουαρίου έγιναν οι γάμοι της Φωτεινής Ιωάννου, στελέχους της American Express από τον Άγιο Πέτρο και του Τριπολιτσιώτη γιατρού Τάσου Καντζάβελου, στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας στην Τρίπολη. Ακολούθησε δεξίωση στο κέντρο ‘’Επαυλις’’. Η στήλη εύχεται στο ζευγάρι κάθε ευτυχία στην κοινή τους πορεία.

*Επέστρεψε από το ταξίδι του στην Αμερική ο φίλος καθηγητής Ιατρικής και Σύμβουλος του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας κ. Ευάγγελος Πετρόπουλος με τη σύζυγο του, από το Κορακοβούνι, όπου επεσκέφθησαν τα παιδιά τους.

* Οι φίλοι Αγιοπετρίτες Γιώργος και Χρυσούλα Σαράντου επισκέφθηκαν τα παλιά τους λημέρια και τους εκεί συγγενείς τους στη Νέα Υόρκη και τη Φλόριδα, όπου παρέμειναν για ένα περίπου μήνα.

* Το ζεύγος Αριστείδη και Ελβίρας Κατσικάρη απέκτησαν κοριτσάκι. Να τους ζήσει.

Ε Υ Τ Ρ Α Π Ε Λ Α . . . .
 * Ο Άρης, νέος από τον Άγιο Πέτρο, άνεργος, ζήτησε οποιαδήποτε εργασία στο οικολογικό πάρκο. Του ζήτησαν απολυτήριο Λυκείου. Διερωτάται: για να γίνει κάποιος Δημοτικός σύμβουλος και στη συνέχεια Αντιδήμαρχος ή πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ή πρόεδρος Αναπτυξιακής Εταιρείας ή πρόεδρος σχολικών και άλλων επιτροπών, τι προσόντα χρειάζονται; Απάντηση: απλώς να ξέρει να βάζει την υπογραφή του και να καταθέτει στην τράπεζα τις αμοιβές του. Διαφωνεί κανείς;
* Χαράς ευαγγέλια στον Άγιο Πέτρο. Ο δήμαρχος Γεώργιος Δαλιάνης όρισε δύο Αντιδημάρχους Αγιοπετρίτες. Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας, γιατί ότι κακοπεράσαμε, κακοπεράσαμε, από ΄δω και πέρα διαγράφεται το μέλλον λαμπρό για τον τόπο μας!!!...

Και κάτι εμπιστευτικό και απόρρητο. Την Πρωταπριλιά θα γίνουν 1. Τα εγκαίνια χώρου στάθμευσης (πάρκιν) αυτοκινήτων στον Άγιο Πέτρο, 2. Τα εγκαίνια της κοινοτικής βιβλιοθήκης με τα σπάνια και ανυπολογίστου αξίας βιβλία της, 3. Τα εγκαίνια του αθλητικού κέντρου με χλοοτάπητα, 4. Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ταπητουργείου 5. Τα εγκαίνια των τουριστικών περίπτερων 6. Τα εγκαίνια του δημοτικού μαρμαρολατομείου 7. Τα εγκαίνια της δημοτικής ανακύκλωσης 8.Τα εγκαίνια της ανακαινισμένης πύλης του νεκροταφείου και ενδεχομένως και άλλων έργων που είχαν προαναγγελθεί. Ζητούνται παράγοντες να κόψουν τις κορδέλες και παπάδες να διαβάσουν αγιασμό!!!

* Συγχαρητήρια στην Παγώνα γιατί εκτός από την καθαριότητα της πλατείας του Αγίου Πέτρου, των δρόμων και των δημοτικών χώρων, ρυθμίζει με μια σφυρίχτρα την κίνηση των τροχοφόρων, traffic woman δηλαδή.

* Οι χρεοφειλέτες της δημοτικής επιχείρησης μαρμάρων ανέρχονται σε είκοσι, το δε ποσόν που οφείλουν σε τριάντα τρεις χιλιάδες (33.000) ευρώ. Κύριε Δήμαρχε, δεν νομίζετε ότι αυτό το ποσόν ανήκει στο Δ.Δ. Αγίου Πέτρου; Γιατί τηρείτε «σιγήν ιχθύος»;

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ
Ενδιαφέρουσα ακούγεται η πρόταση προέδρου Κυνουριακού Συλλόγου να γίνεται μια εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων των Κυνουριακών σωματείων σε μια ευρύχωρη και άνετη αίθουσα ξενοδοχείου. Το πρόβλημα όμως είναι ποιος θα έχει στα χέρια του το μικρόφωνο από τους προέδρους εκείνη την ημέρα!!!

Στράτης Παινέσης
(Aγιοπετρίτης)

Δεν υπάρχουν σχόλια: