~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Παρουσιάζεται το Λεύκωμα της Καρύταινας την Κυριακή 21 Μαρτίου 2010 το απόγευμα...

  Ειδήσεις για την Aρκαδία  

"Καρύταινα, η Διαμαντόπετρα του Μωριά",
είναι ο τίτλος του λευκώματος του Δήμου Γόρτυνος
που θα παρουσιαστεί το απόγευμα της Κυριακής 21 Μαρτίου 2010 στις 6.00 μ.μ. 
στο Ξενοδοχείο Εσπέρια Παλλάς Σταδίου 22 στην Αθήνα.

Στο πρόγραμμα της παρουσίασης περιλαμβάνονται ομιλίες
 του Δημάρχου Κωνσταντίνου Μιχόπουλου,
 του διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου
Ηλία Γιαννικόπουλου,
του συγγραφέα Σοφοκλή Δημητρακόπουλου
και του Επιμελητή της Έκδοσης Πέτρου Σαραντάκη.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
   ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ - ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ   

Ένα από τα γραφικότερα χωριά του νομού Αρκαδίας είναι η Καρύταινα. Βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Μεγαλόπολη. Με πολλά όμορφα πέτρινα σπίτια και παλαιές εκκλησίες, η Καρύταινα έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος οικισμός.
Η Καρύταινα ήκμασε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Xτίστηκε στα μέσα του 13ου αιώνα πάνω σε λόφο από το Γάλλο ηγεμόνα Γοδεφρείδο ντε Μπριγιέρ και χρησίμευσε σαν έδρα του. Αποκαλούνταν "Τολέδο της Ελλάδος". Το 1320 την κατέλαβαν με δωροδοκία οι Παλαιολόγοι, ενώ από τα μέσα του 15ου αιώνα περιήλθε στα χέρια των Τούρκων, οπότε αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό κέντρο καπνού, μεταξωτών και κρασιού.
Το Φράγκικο κάστρο της, στα νότια του χωριού, υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου, τόσο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, όσο και κατά την Τουρκοκρατία και την επανάσταση του 21. Στο κάστρο αυτό είχε εγκατασταθεί κατά την κάθοδο του Ιμπραήμ Πασά στην Πελοπόννησο ο Θ. Κολοκοτρώνης, ο οποίος το οχύρωσε, έχτισε σπίτι και εκκλησία μέσα σε αυτό και το χρησιμοποίησε σαν ορμητήριό του. Μισογκρεμισμένο σήμερα, δεν παύει να διατηρεί τη παλιά του γοητεία. Το εξωτερικό μέρος του διατηρείται σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση, σε αντίθεση με το εσωτερικό του που είναι ερειπωμένο. Τη μόνη ανάμνηση των παλιών καιρών, δίνουν τώρα οι ξέσκεποι τοίχοι μιας ευρύχωρης αίθουσας, με πολλά παράθυρα, όπου γίνονταν άλλοτε οι συγκεντρώσεις των ιπποτών. Στο κάστρο φθάνει κανείς ακολουθώντας ένα συντηρημένο μονοπάτι, κοντά στην πλατεία του χωριού. Από τον περίβολο του κάστρου μπορείτε να δείτε όλη την πεδιάδα της Μεγαλόπολης.
Στην Καρύταινα θα συναντήσετε πάνω από 25 εκκλησίες. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, με το ιδιότυπο καμπαναριό της όπως επίσης και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Από τα αξιοθέατα της περιοχής είναι το πολύτοξο πέτρινο γεφύρι κάτω από το οποίο περνά ο ποταμός Αλφειός. Το γεφύρι βρίσκεται στο δρόμο ο οποίος τον Μεσαίωνα συνέδεε το κάστρο με την Μεσσηνία. Τέλος αξίζει να δείτε από κοντά το ξακουστό φράγκικο κάστρο της με τους τρεις αξιόλογους πύργους του και να θαυμάσετε τη μαγευτική θέα προς την κοιλάδα της Μεγαλόπολης. Η Καρύταινα περιβάλλεται από τους ποταμούς Αλφειό και Λούσιο. Ειδικά από τον ποταμό Λούσιο μπορείτε να ψαρέψετε πέστροφες. Το φαράγγι που βρίσκεται κοντά στο Αλφειό είναι μοναδικής ομορφιάς.
Ο επισκέπτης θα γνωρίσει τους φιλόξενους κατοίκους της Καρύταινας, θα δοκιμάσει παραδοσιακά νόστιμα φαγητά στα γραφικά ταβερνάκια της και θα περάσει ήρεμες και αξέχαστες διακοπές. Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχουν καφετέριες και ξενοδοχεία για τη διαμονή σας.
Ένα από αυτά είναι το ξενοδοχείο "Η ΒΡΕΝΘΗ" το οποίο λειτουργεί όλες τις εποχές του χρόνου προσφέροντας στον επισκέπτη ευχάριστη διαμονή σε ένα σπιτικό περιβάλλον. Με το ίδιο όνομα στην πλατεία λειτουργεί και καφετέρια. Ακόμα ένα καλό ξενοδοχείο είναι ο "ΠΕΛΑΣΓΟΣ" με όλες τις ανέσεις.
Στην Καρύταινα εκτός από ξενοδοχεία υπάρχουν και αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο δρόμος από την Καρύταινα οδηγεί σε ένα άλλο κοντινό χωριό, την Ανδρίτσαινα και από εκεί στο αρχαίο Ιερό του Επικούρειου Απόλλωνα.
Στο Γυμνάσιο της Ανδρίτσαινας λειτουργεί αξιόλογη βιβλιοθήκη με έγγραφα του απελευθερωτικού αγώνα καθώς και λαογραφικό μουσείο.
Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Ανδρίτσαινα στην περιοχή Βάσσες, βρίσκεται ο ναός του Επικούρειου Απόλλωνα.
Εκεί ήταν κάποτε χτισμένη η αρχαία αρκαδική πόλη Φυγαλεία. Με τους θρύλους και τις παραδόσεις της η Καρύταινα είναι ένας ξεχωριστός τόπος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.
Αξίζει να δείτε από κοντά αυτό το πανέμορφο χωριό, ιδιαίτερα την άνοιξη...

*από το: www.galaxy92.gr/pages/category.asp?currentpag...

Δεν υπάρχουν σχόλια: