~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Το τέλος του Σεπτέμβρη, βρήκε τον Αστέρα Τρίπολης να είναι αήττητος σε πέντε συνεχόμενα ματς,





του Νίκου Π. Αϊβαλή
Αθλητικογράφου του "Αρκαδικού Βήματος"

 

* Η Εθνική Ελλάδος, ύστερα από δύο νίκες στους δύο τελευταίους αγώνες για τα προκριματικά του Μουντιάλ, κατέληξε δεύτερη στον όμιλο, πίσω από την Ελβετία και έχει πλέον την ευκαιρία να περάσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στο Μουντιάλ, εάν κερδίσει στα μπαράζ. Η μια νίκη ήταν επί της Λετονίας (5-2) με τέσσερα γκολ του Φάνη Γκέκα και ένα απίστευτο γκολ του άσσου της Σέλτικ, Γιώργο Σαμαρά. Η δεύτερη ήταν επί του Λουξεμβούργου (2-1) με γκολ του Βασίλη Τοροσίδη και του Φάνη Γκέκα.



*Το τέλος του Σεπτέμβρη, βρήκε τον Αστέρα Τρίπολης να είναι αήττητος σε πέντε συνεχόμενα ματς, απέναντι σε Λάρισα (0-0), Καβάλα (0-1), ΠΑΟΚ (1-1), Πανιώνιο (1-3) και Λεβαδιακό (2-1), με τον Ντάνιελ Σέζαρεκ να είναι σε μεγάλα κέφια και πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, μέχρι στιγμής. Στον Αστέρα λειτουργεί πλέον η παιδική κερκίδα, όπου η είσοδος για παιδιά μέχρι 12 ετών θα είναι δωρεάν και για τα παιδιά από 13 έως 18 ετών θα είναι 5 ευρώ η είσοδος. Η ομάδα (Κ-17) του Αστέρα Τρίπολης ύστερα από ένα δυνατό παιχνίδι στην Σπάρτη με την ΑΕ Σπάρτης, ήρθε ισόπαλη (2-2).
Στον Ολυμπιακό ύστερα από τον ερχομό του Ζίκο στον πάγκο των ερυθρόλευκων, επήλθε ηρεμία. Επίσης ο Ολυμπιακός πέρασε με επιτυχία τα τεστ του ΠΑΟΚ (1-2), της ΑΕΚ (1-2) και της Ολλανδικής Αλκμάρ (1-0) με γκολ του Βασίλη Τοροσίδη, όμως βρήκε εμπόδιο στην Αγγλική Άρσεναλ, όπου τον νίκησε (2-0) με γκολ του Βαν Πέρσυ και του Αρσάβιν.
Στον Παναθηναϊκό υπάρχει αισιοδοξία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ύστερα από το 5 στα 5 που έχει στις νίκες στο πρωτάθλημα και ύστερα από την νίκη του στο ντέρμπι με την ΑΕΚ (1-2). Στους δύο πρώτους αγώνες του Ευρώπα Λινκ ο Παναθηναϊκός έχασε από την Τούρκικη Γαλατάσαραϊ (0-2), ενώ νίκησε την Ρουμανική Ντιναμό Βουκουρεστίου (0-1) με ωραίο γκολ του Γιώργου Καραγκούνη.
Στην ΑΕΚ το κλίμα είναι βαρύ μετά από την ισοπαλία με τον Πας Γιάννενα (1-1) και τις ήττες με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και την Αγγλική Έβερτον (4-0). Μεγάλη νίκη πέτυχε η ΑΕΚ απέναντι στην Πορτογαλική Μπενφίκα (1-0) με γκολ του Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς από εκτέλεση κόρνερ του Γκουστάβο Μαντούκα. Ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ, κ. Νίκος Νοτιάς υπάρχει περίπτωση να απεμπλακεί από την διοίκηση της ΑΕΚ και έτσι να έχουμε εξελίξεις στην ΠΑΕ.

Στα άλλα αθλήματα:
Στο μπάσκετ, η Εθνική Ελλάδος απόδειξε ότι έχει μέσα της το πνεύμα του νικητή, αφού κατέκτησε την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ που έγινε στην Πολωνία. Την πρώτη θέση και τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης, τον κατέκτησε η Ισπανία.
Στην Α2 ο Αρκαδικός άφησε θετικές εντυπώσεις στο φιλικό με το Λαύριο, όπου νίκησε (72-58) με εξαιρετική εμφάνιση απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο.
Με δύο μετάλλια για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Γυμναστικής στη Ντόχα. Ο Λευτέρης Κοσμίδης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο έδαφος, ενώ ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους.


*  *   *  

 

 Αναδρομές στην  αρχαία Αρκαδία:
Η Αρχαία Λυκοσούρα θεωρείται η αρχαιότερη πόλη στον κόσμο. Κατά την αρχαιότητα, ήταν ιερή πόλη των Αρκάδων. Ήταν μια πόλη γεμάτη φως, άλλωστε βρίσκεται στο όρος Λύκαιο, που σημαίνει "φωτεινό" και δεσπόζει στον Πελοποννησιακό χώρο, προσφέροντας μοναδική θέα.
Ο Παυσανίας την χαρακτηρίζει ως την αρχαιότερη πόλη από όλες τις πόλεις που υπήρξαν ποτέ πάνω σε ηπειρωτική ή νησιωτική Γη. Ως την πρώτη πόλη που είδε το φως του ήλιου, ως την πόλη υπόδειγμα για την δημιουργία άλλων πόλεων (Παυσανίας VIII,38,1).
-----------------------
* Απόκομμα από το inarcadia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: