~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Υπάρχουν 70 πόλεις στον κόσμο με το όνομα Αρκαδία και από αυτές οι 25 μόνο στις ΗΠΑ.


Η Αρκαδία επωφελείται του μύθου της
Δημιουργείται διεθνές δίκτυο συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων που διαπνέονται από κοινές αρχές




Του Νικου Βατοπουλου*
Υπάρχουν 70 πόλεις στον κόσμο με το όνομα Αρκαδία και από αυτές οι 25 μόνο στις ΗΠΑ. Υπάρχουν προϊόντα και επιχειρήσεις που φέρουν την ποιητική ονομασία Arcadia. Διόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς ότι και μόνο το άκουσμα της λέξης «Αρκαδία» προκαλεί βαθείς συνειρμούς στις συνειδήσεις με δυτική κουλτούρα. Γιατί, η Αρκαδία «είναι μια εικόνα στον ορίζοντα που μας θέλγει, είναι η σαγήνη προς το καλό». Αυτή η μυθική διάσταση της Αρκαδίας, μιας ιδέας ρευστής στον χρόνο, συνυφασμένης με την ευτυχία, καλείται τώρα να γίνει κτήμα και των ίδιων των σύγχρονων Αρκάδων μέσα από ένα πρόγραμμα που μόνο καλό έχει να φέρει στην περιοχή.

Η σύγχρονη ζωή

«Ζητούμενο είναι η πραγματική Αρκαδία και η νοερή «Αρκαδία» να γίνουν συγκοινωνούντα δοχεία», λέει ο ελληνιστής Πέδρο Ολάγια, ο άνθρωπος που έβαλε τον σπινθήρα στην ιδέα και έφθασε στο κατώφλι να υποδέχεται αύριο διακεκριμένους διανοούμενους και επιχειρηματίες στην Αρχαία Μαντινεία.
«Ιδρύουμε τη «Διεθνή Αρκαδική Εταιρεία» με σκοπό να φέρει κοντά ανθρώπους, που συνεργαζόμενοι αξιοποιούν τεχνογνωσία, πόρους, καλές πρακτικές επαναπροσδιορίζοντας το ουσιώδες και προτείνοντας λύσεις για τα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας». Αυτήν την αποστολή θα την αναλάβει το Κέντρο Προβολής του Αρκαδικού Κεκτημένου που θα επιχειρήσει να κάνει συνείδηση την πολιτιστική διάσταση του χώρου. «Μας ενδιαφέρει οι σύγχρονοι Αρκάδες να γίνουν από μόνοι τους θεματοφύλακες αυτής της παράδοσης», λέει ο Πέδρο Ολάγια, συγγραφέας, μεταξύ άλλων του βιβλίου «Ευδαίμων Αρκαδία» (ένα μεγάλο νοερό ταξίδι στον δυτικό πολιτισμό ιχνηλατώντας το αρκαδικό στοιχείο).
Είναι εντυπωσιακό πόσο διαδεδομένη είναι η ιδέα της «Αρκαδίας» στο εξωτερικό, ακόμη και στην Απω Ανατολή. Ο Πέδρο Ολάγια λέει ότι στην Ιαπωνία μία πρόσφατη έκθεση για την «Ευτυχία» ξεκινούσε με την ιδέα της Αρκαδίας. «Κάθε περιοχή του κόσμου αναζητεί στοιχεία από την παράδοσή της ώστε να τα περάσει στη διεθνή συνείδηση και πάνω εκεί να στηρίξει την τουριστική της ανάπτυξη. Η Αρκαδία τα έχει όλα έτοιμα».

Σε ένα παλιό τουριστικό περίπτερο στην Αρχαία Μαντινεία, το οποίο θα μετατραπεί σε έδρα των ευγενών αυτών σκοπών, θα φιλοξενηθεί το διεθνές συνέδριο από αύριο με συμμετοχή πολλών προσωπικοτήτων. Κύριος ομιλητής θα είναι ο καθηγητής ελληνικού πολιτισμού και φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου South Florida κ. John P. Anton, επίτιμος πρόεδρος της διοργανώτριας Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας. Θα έρθουν επίσης: Τζέιμς Ρόι από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, Ντενίζ Γιλμπ από την πόλη Arcadia της Καλιφόρνια, Νίκολας Μπουριό από την Τέιτ Γκάλερι, και πολλοί ακόμη.
Το θέμα είναι να γίνει η σύνδεση με την τοπική κοινωνία. Η οικονομία της περιοχής με τα προϊόντα της, τα κρασιά της και τις φυσικές ομορφιές της, τους ξενώνες και τα αρχοντικά σε συνδυασμό με τις αρχαιότητες και το, απαράλλαχτο από την αρχαιότητα σε πολλά σημεία της, τοπίο, θα έχει πολλά να ωφεληθεί. Οταν λειτουργήσει το Κέντρο, θα γίνονται εκπαιδευτικά προγράμματα σε συνεργασία με σχολεία ούτως ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν τη δύναμη που έχει η λέξη «Αρκαδία» για τη διεθνή κοινότητα.

«Η «Αρκαδία» δεν έχει καμιά σχέση με ουτοπικές εκδοχές της κοινωνίας», λέει ο Πέδρο Ολάγια. «Δεν εμπεριέχει καμιά συνταγή για το πώς πρέπει να ζήσει κανείς. Είναι μια εικόνα στον ορίζοντα που κάθε εποχή την προσεγγίζει».

Info Διεθνές συμπόσιο για την ίδρυση του Διεθνούς Δικτύου «Αρκαδία» και τη δημιουργία του Κέντρου Προβολής του Παγκόσμιου Αρκαδικού Κεκτημένου. Αρχαία Μαντινεία, 29-31 Αυγούστου.


*εφημερίδα  "Καθημερινή" Hμερομηνία δημοσίευσης: 28-08-08
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_28/08/2008_282621

Δεν υπάρχουν σχόλια: