~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Καρύταινα:Το ορμητήριο του Αγώνα


Τα πέτρινα διώροφα σπίτια, τα καλντερίμια που ελίσσονται ανάμεσά τους προκαλώντας για περιπάτους και το φραγκικό Κάστρο στην κορυφή του λόφου που τα βράδια φωταγωγείται και ψιθυρίζει ιστορίες από την Ελληνική Επανάσταση όταν όλη η περιοχή αποτέλεσε κομβικό σημείο- αλλά και αρχηγείο- του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, συνθέτουν το σκηνικό στην Καρύταινα. Κτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Βρένθης, η Καρύταινα, έδρα του Δήμου Γόρτυνος, σε κερδίζει αμέσως.
Περπατώντας στην αγορά του χωριού αξίζει να δείτε τη Ζωοδόχο Πηγή με το τριώροφο κωδωνοστάσιο φραγκικού «αρώματος», την Ευαγγελίστρια με το Ευαγγέλιο στο οποίο σώζεται η υπογραφή του Κολοκοτρώνη, τον Άγιο Νικόλαο και την Παναγιά στο Κάστρο ή «εκκλησία του Κολοκοτρώνη» με τα μαρμάρινα κιονόκρανα.
Στον Πάνω Μαχαλά θα δείτε την μικρή εκκλησία του Αϊ-Λια και από εκεί θα εποπτεύσετε (από ίδιο ύψος) το Κάστρο της Καρύταινας.
Εκατόν δέκα πέτρινα σκαλοπάτια θα σας ανεβάσουν σε ένα από τα σπουδαιότερα φράγκικα κάστρα της Πελοποννήσου. «Κρέμεται» πάνω από την Καρύταινα από τα μέσα του 13ου αι. με θέα στο φαράγγι του Λούσιου, την πεδιάδα της Μεγαλόπολης και το Μαίναλο. Ταξιδεύοντας στην Καρύταινα επιβάλλεται επίσκεψη και στο πέτρινο πεντάτοξο γεφύρι του Αλφειού. Η εικόνα είναι γνώριμη και για χρόνια αποτυπωμένη στο πάλαι ποτέ πεντοχίλιαρο. Σε μία από τις κολόνες του προβάλλει ενσωματωμένο το δίκοχο ξωκκλήσι της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Κτίστηκε από τους Φράγκους και ανακαινίστηκε την περίοδο 1439-1440 με δαπάνη του Μανουήλ Ραούλ Μελίκη.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Με τη πρώτη σπίθα του ξεσηκωμού, οι εξεγερμένοι με αρχηγό τον Κολοκοτρώνη διώχνουν τους Τούρκους και κάνουν την Καρύταινα ορμητήριό τους. Ειδικότερα, στο Κάστρο κλείστηκαν τις πρώτες ημέρες της Επανάστασης οι Τούρκοι της περιοχής και στην πολιορκία της Καρύταινας ήταν η πρώτη ιστορική στιγμή που μαζεύτηκαν τόσοι πολλοί Έλληνες στρατιώτες, περίπου 5.000 με διάθεση σύγκρουσης. Όλοι, σύμφωνα με ιστορικά τεκμήρια, φλέγονταν από τον πόθο της λευτεριάς.

* ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ": Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: