~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Βαλτεσινίκο: Χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων

οδοιπορικό στο Βαλτεσινίκο

Το Βαλτεσινίκο, είναι ένα γραφικό χωριό που βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή με έλατα και καρυδιές, στον Δήμο Κλείτορος της Αρκαδίας. Χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Βαλτεσινίκο είναι ένα ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψετε την περιοχή της ορεινής Αρκαδίας. Περπατήστε στα σοκάκια του χωριού και δείτε πέτρινα σπίτια, πετρόκτιστες εκκλησίες και παραδοσιακές βρύσες, πιείτε έναν καφέ στην κάτω πλατεία του χωριού και γευτείτε νόστιμα σπιτικά φαγητά στις ταβέρνες του.

Στο Βαλτεσινίκο μπορείτε να δείτε την Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που υπολογίζεται ότι κτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα και την Μονή του Αγίου Νικολάου ή Παλιομονάστηρο το οποίο είναι χτισμένο λίγο έξω από το χωριό μέσα σε ένα σπήλαιο στην πλαγιά ενός φαραγγιού. Μέσα στο χωριό μπορείτε να δείτε και τον Ναό του Αγίου Γεωργίου με την όμορφη αρχιτεκτονική του.
Επίσης στο Βαλτεσινίκο λειτουργεί και Λαογραφικό μουσείο μέσα στο πετρόκτιστο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου με ενδιαφέροντα εκθέματα.

Επίσης μπορείτε να δείτε και ένα από τα παραδοσιακά εργαστήρια του χωριού με τους τεχνίτες που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να δουλεύουν το ξύλο. Η παράδοση του Βαλτεσινίκου στην ξυλογλυπτική είναι πολύ παλιά και δείγματα αυτής της τέχνης μπορείτε να δείτε στα περίτεχνα τέμπλα της εκκλησίας του Αϊ Γιώργη και των Αγίων Θεοδώρων, φτιαγμένα από ξύλο καρυδιάς.

Γύρω από το Βαλτεσινίκο μπορείτε να κάνετε και πολλούς περιπάτους και να απολαύσετε την όμορφη φύση της περιοχής. Μια διαδρομή που αξίζει να ακολουθήσετε είναι "Της γριάς το λιθάρι", πρόκειται για ένα κυκλικό μονοπάτι που διαρκεί περίπου 3 ώρες.

Στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να επισκεφτείτε τα Μαγούλιανα –το πιο ορεινό χωριό της Πελοποννήσου-, τη Βυτίνα και να περπατήσετε στην «Λεωφόρο της Αγάπης», την Δημητσάνα με τους Μπαρουτόμυλους και το Μουσείο Υδροκίνησης και την Στεμνίτσα με το Λαογραφικό της Μουσείο.

Τοπικά έθιμα

Στο Βαλτεσινίκο διοργανώνεται κατά την περίοδο των Αποκριών το παλιό παραδοσιακό "έθιμο της αναπαράστασης Χωριάτικου γάμου". Στο έθιμο συμμετέχει το ζεύγος που εμφανίζεται πάνω σε γαϊδούρια, και οι συμπέθεροι. Η πομπή διασχίζει το χωριό με την συνοδεία τραγουδιών και πειραγμάτων και καταλήγει σε κεντρικό καφενείο του χωριού όπου υπογράφεται το προικοσύμφωνο.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος Κλείτορος σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο “η Κοίμηση της Θεοτόκου» και διοργανώνουν στις 16 Αυγούστου «το έθιμο του παραδοσιακού αλωνίσματος». Στο τοπικό αυτό πανηγύρι παίρνει μέρος όλα το χωριό καθώς και οι επισκέπτες του. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης γίνεται ζωντανή αναπαράσταση του παλαιού τρόπου αλωνίσματος με τα άλογα σε πλακόστρωτο αλώνι πολύ κοντά στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Παράλληλα υπάρχουν μουσικές εκδηλώσεις, χορός και φαγοπότι.

Παραδοσιακά προϊόντα

Στο Βαλτεσινίκο θα έχετε την ευκαιρία να αγοράσετε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα όπως γλυκό καρύδι, εξαιρετικό μέλι ελάτης που παράγεται στην καρδιά του Μαινάλου, φρέσκο τραχανά και ζυμαρικά, αρωματικά βότανα όπως ρίγανη, τσάι του βουνού μαζεμένα από τις γύρω πλαγιές, κρασί, φέτα, μυζήθρα και παστό χοιρινό

Διαμονή στο Βαλτεσινίκο

Ξενώνας Βασιλικού, τηλ. 27950 82479, Website: http://www.xenonasvasilikou.gr/
Valtessiniko Studios, τηλ. 27950 82385, Website: http://www.valtessinikostudios.gr/
Ξενώνας «Θόλος», τηλ. 27950 82313, Website: http://www.xenonas-tholos.gr/
Ξενώνας «Κρύα Βρύση», τηλ. 27950 82254, Website: http://www.kriavrisi.gr/
Εστίαση
Πετρόκτιστη ταβέρνα Βασιλικού τηλ. 27950 82300
«Κληματαριά Βαλτεσινίκου» τηλ. 27950 82113
Ταβέρνα η «Άκρη» τηλ. 27950 82271
Πηγή πληροφοριών: Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλτεσινίκου "Η Κοίμηση της Θεοτόκου"
Πηγή φωτογραφιών: Γιώργος Π. Ματσακάς
*από το: "progreece ζούμε ελληνικά" http://www.progreece.gr/page.ashx?pid=15&aid=138

Δεν υπάρχουν σχόλια: