~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΓΙΟΡΤΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑΣ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΑΡΚΑΔΕΣ


Στην προσπάθεια τους να διατηρηθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά και παράδοση και κυρίως τα ήθη και τα έθιμα από τους τόπους καταγωγής, οι Εθνικοτοπικοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στου Ζωγράφου, Αρκάδες, Κρήτες, παλαιοί Ζωγραφιώτες και Πόντιοι διοργάνωσαν στις 21/10 από κοινού για τρίτη συνεχή χρονιά τη γιορτή της Μουσταλευριάς υπό την αιγίδα και οικονομική στήριξη βέβαια του Δήμου , που τέτοιες εκδηλώσεις πάντα τις ενισχύει και αγκαλιάζει. Επί τόπου σε καζάνια βράσθηκαν περίπου 600 κιλά μούστος και απόλαυσαν την πεντανόστιμη μούσιαλευριά γαρνιριαμένη με καρύδι, σουσάμι και κανέλα, πάνω από 1.000 ότομα' Από δε τα περίπτερα των Συλλόγων προσφέροντο κρασί ή τσίπουρο.
Ειδικά το περίπτερο των Αρκαδων ήταν διακοσμημένο με αφίσες που απεικόνιζαν
τοπία της Αρκαδίας, από εκδόσεις της Νομαρχίας.
Ακολούθησαν παραδοσιακή μουσική και χοροί έως αργά το βράδυ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο πάρκο Γουδή. Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρκάδων Κώστας Καλύβας, τόνισε ότι η Γιορτή της Μουσταλευριάς έχει κυρίως σκοπό να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεώτεροι.
"Ειδικά οι μεγαλύτεροι-όπως τόνισε –θα θυμηθούν τον τρύγο,τρνδραγάτη,τοπατητήρι
δίπλα ατό αμπέλι, την μεταφορά του μούστου μετά ζώα σε γιδιές και το ρίξιμό του στους τσιπουρίτες (μεγάλα βαγένια) για να πάρει χρώμα και μετά το γέμισμα των βαρελιών, θα θυμηθούν την μουσταλευριά, τα μουστοκούλουρα, τα σουτζούκια, το πετιμέζι , την παρασκευή τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο δίπλα σε τρεχούμενα νερά και τέλος το άνοιγμα των βαρελιών τις γιορτές".
Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο Δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος, εκ μητρός από Δημητσάνα, που συνεχάρη τους τέσσερις Συλλόγους για την πρωτοβουλία τους και την στενή συνεργασία μεταξύ των.
Και του χρόνου παιδιά με υγεία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: