~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Ασύλληπτη τραγωδία


Κόλαση από τις φωτιές στην Πελοπόννησο, τουλάχιστον 19 νεκροί

ΑΠΕ
Με κάθε πρόχειρο μέσο προσπαθούν οι κάτοικοι να απωθήσουν τη φωτιά στη Ζαχάρω
Αθήνα
Βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, με τουλάχιστον 19 νεκρούς σε Ζαχάρω και Αερόπολη, ενώ οι φωτιές σε όλη την χώρα από την Πέμπτη έφτασαν τις 143.
Στο νομό Ηλείας, που τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, 13 άτομα (δέκα πολίτες, τρεις πυροσβέστες) έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη μεγάλη φωτιά στη Ζαχάρω, που έκαψε και πολλά σπίτια και αυτοκίνητα και συνεχίζει να καίει σε τέσσερις δήμους. Δεκάδες οι τραυματίες, ενώ εκφράζονται φόβοι για πολλούς εγκλωβισμένους κάτοικους.
Πυρκαγιές στον νομό Ηλείας μαίνονται επίσης στο Βαρθολομιό και κοντά στο Περιστέρι και την Αμαλιάδα, ενώ έχει καεί μέρος του δάσους στον Καϊάφα.
Σε μεγάλο μέρος της περιοχής δεν λειτουργούν τα δίκτυα του ΟΤΕ και της κινητής τηλεφωνίας.
Η ΔΕΗ προχωρά σε περιοδικές διακοπές ρεύματος σε περιοχές των νομών Αχαΐας προς Πύργο, της Ηλείας και της Μεσσηνίας.


Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων «Περσέας» στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου, Αμαλιάδος, Κρεστένων και τα Κέντρα Υγείας της αρμοδιότητος τους. Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετείχαν τρία αεροσκάφη, ωστόσο αυτό διαψεύδεται από τον νομάρχη Ηλείας.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι νομοί Λακωνίας και Μεσσηνίας.


Στο νομό Λακωνίας η κατάσταση παραμένει εφιαλτική. Πέντε άτομα πέθαναν από την πυρκαγιά στην Αρεόπολη, που ξεκίνησε το μεσημέρι στην περιοχή Σταυρός - Τσίπα και έκαψε πολλά σπίτια. Ένας ακόμα πυροσβέστης πέθανε πιθανώς από καρδιακό επεισόδιο. Τμήμα της πόλης καθώς και το κέντρο Υγείας έχουν εκκενωθεί, ωστόσο ο κίνδυνος φαίνεται να απομακρύνεται. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δύο αεροσκάφη συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης.


Πυρκαγιές μαίνονται επίσης στον δυτικό Ταΰγετο, όπου εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά και κάηκαν σπίτια στο Λαδά και το Καρβέλι, αλλά και στον Πάρνωνα (από το βράδυ της Πέμπτης), όπου εκκενώθηκαν τα χωριά το χωριό Αγριάνοι, Χρύσαφα και Κεφαλά και απειλήθηκαν τα χωριά Καλλιθέα, Καλλονή, Αγιοι Ανάργυροι και Γκορτζιάς.


Νέα φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην κεντρική Μεσσηνία, μεταξύ των χωριών Μεταξάδα και Μουζάκι, χωρίς προς το παρόν να απειλούνται κατοικημένες περιοχές


Σε όλο το νομό Λακωνίας έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες, ενώ στη Μάνη και την Τρίπολη σημειώνονται διακοπές ρεύματος. Κλειστή παραμένει η εθνική οδός Σπάρτης- Καλαμάτας από το 24ο έως το 39ο χιλιόμετρο.


Οι πολύ ισχυροί άνεμοι, που φτάνουν τα εννέα μποφόρ, εμποδίζουν τη συνδρομή των εναέριων μέσων.


Στη Σπάρτη έφτασε το απόγευμα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας, όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς. Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια από 500.000 ευρώ στις νομαρχίες Λακωνίας και Μεσσηνίας.


Στο νομό Αρκαδίας, μεγάλη πυρκαγιά απειλεί χωριά κοντά στη Μεγαλόπολη, ενώ φωτιά μαίνεται και στο Καλέντζι Κορινθίας.

H ασφάλεια Τρίπολης συνέλαβε και κρατεί έναν 42χρονο κτηνοτρόφο από το Βυζίκι Γορτυνίας ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση για τη μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη στα Τρόπαια Αρκαδίας.


Πυρκαγιές σε άλλες περιοχές της χώρας

Στην περιοχή Φανερωμένης στη Σαλαμίνα, οι φλόγες καταστρέφουν σπίτια και αυτοκίνητα.


Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι στον Λουτρόπυργο Ελευσίνας, απειλώντας και τα διυλιστήρια.


Στο Λαγονήσι, στη θέση Γαλάζια Ακτή, φωτιά ξέσπασε περίπου στη 1 το μεσημέρι και απείλησε σπίτια.


Στο Αλιβέρι και το Μεσοχώρι Στείρων στην Εύβοια, πυρκαγιές ξέσπασαν λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι.


Πυρκαγιές και στον Αγιο Βασίλειο και τα Σύχαινα Αχαΐας, στον Ασβέστη Φθιώτιδας, στην Ξερόλακκα της Πάτρας, στη Ριτσώνα Βοιωτίας, στο Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας και στη Χελώνα Καστοριάς.

Συνολικά 15 πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ήπειρο. Στο νομό Ιωαννίνων, μαίνονται φωτιές στην Περίβλεπτο, στον Κακόλακο, στη λίμνη Δελβινακίου, στη Βροντισμένη, στον Ανω Καλαμά, στη Δροσοπηγή Κόνιτσας και τα Μαστοροχώρια.

Στο νομό Αρτας, σε εξέλιξη βρίσκονται φωτιές στο Δημαριό, όπου το χωριό απειλήθηκε, στον Μύτικα, στη Βίγλα του Δήμου Αμβρακικού, στις Κεραμάτες, στα Θεοδώριανα και στη Σκουληκαριά.

Στο νομό Θεσπρωτίας, πυρκαγιές μαίνονται στον Τσαμαντά και στο Καστρί, κοντά στην Ηγουμενίτσα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Μάριος Πολυζώης είπε...

Επισκεφθείτε το http://kaigomaste.blogspot.com/