~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Φλέγονται Ταΰγετος και Πάρνωνας
Παρασκευή 24/08/2007 11:02

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στον Ταΰγετο, που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης. Το πύρινο μέτωπο, που το βράδυ της ίδιας μέρας είχε φτάσει τα 20 χιλιόμετρα, πέρασε μέσα από τα χωριά Λαδάς και Καρβάλι, όπου και κάηκαν περίπου 10 σπίτια, τα οποία είχαν εκκενωθεί, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Συνολικά τέσσερα χωριά έχουν εκκενωθεί, καθώς απειλούνται και τα χωριά Περιβολάκια και Ελαιοχώρι, το οποίο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε το χωριό Αράχοβα και η κατασκήνωση στην Αγία Μαρίνα με 45 ηλικιωμένους, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος από τη Σπάρτη προς την Καλαμάτα. Εκτιμάται ότι περίπου 50 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης έχουν ήδη γίνει στάχτη.
Οι ισχυρότατοι άνεμοι, ωστόσο, που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των εναέριων μέσων, τα οποία δεν μπορούν να κάνουν ρίψεις. Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονες ανησυχίες καθώς, αν αλλάξει η φορά των ανέμων τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η πυρκαγιά να απειλήσει ακόμη και τη Μάνη.

Τεράστιο είναι το μέτωπο της πυρκαγιάς στον Πάρνωνα, όπου τη νύχτα απειλήθηκαν χωρία, καθώς η φωτιά βρίσκεται κοντά στα χωριά Γεράκι, Καλλιθέα, Άγιοι Ανάργυροι και Γκορτζιά, τα οποία, ωστόσο, δεν έχουν εκκενωθεί. Και στον Πάρνωνα το έργο της κατάσβεσης είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων, που φτάνουν τα 8 μποφόρ.
Υπό έλεγχο είναι η φωτιά στην Αρκαδία.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών στο σύνολο των νομών της Πελοπονήσσου, σε μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας, στην Εύβοια, σε τμήμα της Ηπείρου, στα νησιά του Αιγαίου -Κυκλάδες, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία- και η Κρήτη.


www.liberta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: