~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Τα πρώτα χελωνάκια του 2019 κολυμπάνε στον Λακωνικό Κόλπο


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πιστά στο ραντεβού τους, τα πρώτα ίχνη από χελωνάκια στην άμμο, καταγράφηκαν από τους εθελοντές του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό κόλπο στην παραλία Μαυροβουνίου, το πρωί της Πέμπτης 1ης  Αυγούστου. Και φέτος οι προσπάθειες του ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας άρχισαν να αποδίδουν.

Η έξοδος από τις φωλιές για τα χελωνάκια συνήθως συντελείται κατά τη διάρκεια της νύχτας που είναι σκοτεινά και πιο δροσερά. Βγαίνουν σε μεγάλες ομάδες, ως ενστικτώδης μηχανισμός προστασίας από πιθανούς θηρευτές, όπως αδέσποτα σκυλιά, αλεπούδες, τσακάλια και θαλασσοπούλια. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτά που εξέρχονται από τη φωλιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτήν την περίπτωση, ελλοχεύει κίνδυνος να πεθάνουν από αφυδάτωση, αν δεν φτάσουν εγκαίρως στη θάλασσα.
Μία τέτοια περίσταση έτυχε φέτος στην ομάδα μας καθώς, μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη πρωινή καταγραφή εκκόλαψης, εμφανίστηκαν μερικά μικρά ακόμα. Ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες, δεν αγγίξαμε τα χελωνάκια ούτε τα καταβρέξαμε. Μόνο σκιάσαμε τα μικρά και απομακρύναμε τη ζεστή άμμο από την πορεία τους, δημιουργώντας έτσι ένα διάδρομο πρόσβασης στη θάλασσα!
Οι νεοσσοί που εκκολάπτονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατευθύνονται προς το νερό όχι από ένστικτο, αλλά ακολουθώντας την αντανάκλαση του φεγγαριού στη θάλασσα. Ο τεχνητός φωτισμός κοντά στην παραλία, παραπλανά τους νεοσσούς αποπροσανατολίζοντάς τους, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν στη στεριά από αφυδάτωση ή κόπωση.
Δυστυχώς στις παραλίες του Λακωνικού Κόλπου, το φαινόμενο της φωτορρύπανσης είναι έντονο. Η αδιαφορία για τις επιπτώσεις της στην ασφάλεια των νεοσσών και στην έγκαιρη είσοδο τους στη θάλασσα, οδηγεί σε απώλειες και σε μείωση των πιθανοτήτων διατήρησης του πληθυσμού της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στο Λακωνικό Κόλπο. Προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες αυτές οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ τοποθετούν σκίαστρα, ώστε να μειωθεί η ένταση του φωτός.
Με την ευκαιρία της πρώτης εκκόλαψης για το 2019, ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δήμους, πολίτες, επιχειρηματίες) να βοηθήσουν στο έργο μας, απενεργοποιώντας οποιαδήποτε μορφή φωτισμού στις παραλίες ωοτοκίας κατά την διάρκεια της νύχτας. Υπενθυμίζουμε πως η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες ωοτοκίας τη νύχτα τρομάζει, τόσο τις θηλυκές θαλάσσιες χελώνες που εξέρχονται της θάλασσας με σκοπό την ωοτοκία, όσο και τα μικρά χελωνάκια που κατευθύνονται προς το νερό. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται και η χρήση φακών, όπως και το άναμμα φωτιάς στις παραλίες τη νύχτα. Επίσης, απαγορεύεται η κίνηση τροχοφόρων και βαρέων μηχανημάτων στις παραλίες. 
Τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ θα βρείτε καθημερινά στον ενημερωτικό σταθμό στο Μαυροβούνι, και από τις 05:30 το πρωί στις παραλίες ωοτοκίας. Μείνετε κοντά μας γιατί σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών που έχουν εκκολαφθεί, κατά την διάρκεια των οποίων θα μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις θαλάσσιες χελώνες! 
Πληροφορίες:
Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας, Κανελίδου Άννα, Υπεύθυνη Τμήματος Προστασίας & Διαχείρισης, τηλ.: 27550-22021, εσωτ 5, annakanelidou@fdparnonas.gr,  www.fdparnonas.gr  

 ΑΡΧΕΛΩΝ, Γαλήνη Σαμλίδου, Υπεύθυνη προγραμμάτων Νότιας Πελοποννήσου, τηλ.: 6951009785, southpelop@archelon.gr,www.archelon.gr  

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: