~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Τα ποτάμια της Αρκαδίας - Ποταμός Ελισσώνας

 ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ 


Γράφει ο Νίκος Π. Αϊβαλής (*) ..........................   ΜΕΡΟΣ ΙΙ 
   


Ο Ελισσώνας είναι ένας από τους παραποτάμους του Αλφειού στην Αρκαδία. Πηγάζει από τις δυτικές πλαγιές του Μαινάλου και το κεντρικό τμήμα του βουνού ανάμεσα στα χωριά Πιάνα και Αλωνίσταινα και συναντάει τον Αλφειό κοντά στη Μεγαλόπολη. Η κατεύθυνση που ακολουθεί για λίγα χιλιόμετρα είναι ανατολική και, αφού πάρει μαζί του τα νερά που έρχονται από τον Ροεινό, βγαίνει στον κάμπο της Δαβιάς, όπου εκεί το ποτάμι αλλάζει το όνομά του και λέγεται Νταβιώτικο ποτάμι. Από εκεί συνεχίζει νότια και λίγο μετά το Καρτερόλι τα ορμητικά του νερά περνούν ελισσόμενα μέσα από ένα άγριο φαράγγι, την Μπαρμπουτσάνα. Μετά το Φαράγγι περνάει την ομώνυμη γέφυρα στο κάμπο της Μεγαλόπολης. Ο ποταμός έχει μήκος 34 χιλιόμετρα όπου περνά μέσα από την Αρκαδική γη.

Το όνομα του το οφείλει στον Ελισσώνα, έναν από τους 50 γιους του Λυκάωνα. Σύμφωνα με τον Παυσανία, στις πηγές βρισκόταν η αρχαία πόλη Ελισσών.
Ο Ελισσώνας υπήρξε από την αρχαιότητα πολύτιμη πηγή ζωής για την περιοχή. Στην πορεία του, νότια της Δαβιάς, ο Ελισσώνας δημιουργεί όμορφο φαράγγι που περνά βοριοδυτικά από την Ασέα και το χωριό Βάγγος, το οποίο και προσφέρεται για πεζοπορία. Στο οροπέδιο της Δαβιάς λειτουργούσαν παλαιότερα αρκετοί νερόμυλοι και νεροτριβές. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό υπάρχουν τέσσερις μισοερειπωμένοι πετρόχτιστοι νερόμυλοι με θολωτά ανοίγματα, που αποτελούν εξαιρετικά δείγματα τοιχοποιίας τέτοιων οικοδομημάτων. Η  Πιάνα είναι ένα ιστορικό χωριό της Αρκαδίας. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και βρίσκεται κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης Διπαίας. Το όνομά της συνδέεται με το μυθικό θεό Πάνα. Υπάγεται στην επαρχία Μαντινείας και αποτελεί σήμερα Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Φαλάνθου.

Ο Κάμπος της Πιάνας διασχίζεται από τον ποταμό Ελισσώνα. Τα νερά του ποταμού αναβλύζουν από τις πηγές στους πρόποδες του Πιανοβουνίου και δίνουν ζωή στους λιγοστούς πια κατοίκους της περιοχής που καλλιεργούν τη γη ή εκτρέφουν τα ζώα τους. Σημαντικό μέρος του νερού των πηγών του Ελισσώνα αξιοποιείται για την ύδρευση των κατοίκων της πρωτεύουσας του νομού Αρκαδίας, της Τρίπολης.

Από τον κάμπο της Δαβιάς και μετά περνάει ανάμεσα στα βουνά του χωριού Κουκούρια και τα Βαλτετσοβούνια, σχηματίζοντας ένα υπέροχο φαράγγι που συνεχίζει για  15 χιλιόμετρα μέχρι να περάσει την περιοχή της Κομπόνας. Το φαράγγι είναι ξακουστό για την ομορφιά του και ιδίως το τμήμα από το πάνω Κεφαλόβρυσο ως τον νερόμυλο του Παπά. Η βλάστηση είναι πλούσια με κυρίαρχα τα πλατάνια και τις ιτιές να περιτριγυρίζουν τις πηγές με τα κρύα νερά στο πάνω και κάτω Κεφαλόβρυσο.
Νίκος Π. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~
Διαβάστε το προηγούμενο άρθρο:
Ο Αλφειός, ένας ποταμός που ιστορείται σε πολλούς μύθους...
Για να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας....
http://arkadiki-fysi.blogspot.gr/2017/03/blog-post_30.html

__________
* Προδημοσίευση από την έντυπη εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" Μάιος 2017, αρ. φ. 285

Δεν υπάρχουν σχόλια: