~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Κώστας Γαβράς: «Να αλλάξουμε το ότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον δημοκρατική»

gavras



«Το ότι υπάρχει η ενωμένη Ευρώπη είναι θετικό, 
το ότι δεν είναι πλέον δημοκρατική πρέπει 
να το αλλάξουμε» δήλωσε | EPA / JUAN CARLOS HIDALGO
Την πεποίθηση ότι πρέπει να αλλάξει το γεγονός ότι η Ευρώπη «γίνεται όλο και λιγότερο δημοκρατική και λειτουργεί πλέον μόνο για τα συμφέροντα των τραπεζών και των χρηματιστών» εξέφρασε από τη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Γαβράς.
Σε ερώτηση για το αν αισθάνεται «δικαιωμένος» από τη δημοκρατική λειτουργία της Ευρώπης ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο Έλληνας σκηνοθέτης τόνισε πως «το ότι υπάρχει η ενωμένη Ευρώπη είναι ένα βήμα σοβαρό και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε, όλοι».
Ο μεγάλος Κώστας Γαβράς βρίσκεται στη συμπρωτεύουσα προκειμένου να συμμετάσχει σε διημερίδα που διοργανώνει η Σχολή Δικαστών με θέμα «Δικαιοσύνη και Κινηματογράφος», ενώ έδωσε το πρωί masterclass στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που διοργάνωσε εμβόλιμα το ΚΘΒΕ «εκμεταλλευόμενο» την παρουσία του στην πόλη για τους σπουδαστές του τμήματος θεάτρου και κινηματογράφου της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ και του ΑΠΘ.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ίσως να έχει «μερικές ιδέες και να μπορέσω να συμβάλω στη προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Εκεί, γνωρίζουν μόνο την αρχαία Ελλάδα, τα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων. Δεν έχουν ιδέα για τους σύγχρονους Έλληνες και τα επιτεύγματα τους στην τέχνη, στην καθημερινότητα».
«Βεβαίως χρειάζονται χρήματα για όλα αυτά, αλλά, ελπίζω να μπορέσω να συμβάλω με τη βοήθεια και του καθηγητή κ.Τσουκαλά ο οποίος είναι σοβαρός και άξιος άνθρωπος» δήλωσε ο σκηνοθέτης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την πρόσφατη τοποθέτησή του στο Δ.Σ του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού.
Μηνύματα; Ποια μηνύματα; Δεν είμαστε εδώ για να αλλάξουμε τον κόσμο. Δεν στέλνουμε κανένα μήνυμα. Μην βαυκαλίζεστε εσείς οι άνθρωποι του θεάτρου, του σινεμά... Θέαμα «παράγουμε». Επάγγελμα κάνουμε. Δεν δίνουμε λύσεις στα κοινωνικά ή πολιτικά προβλήματα.
Διηγούμαστε μόνο ιστορίες. Οπως αυτές που μας έλεγαν οι παππούδες. Οι ιστορίες «γεννούν» αισθήματα. Αυτό είναι το στοίχημα μας. Να «γεννήσουμε» αισθήματα. Ε, μ΄αυτα οι ανθρωποι μπορούν να κάνουν οτι θέλουν. Μονο μ΄αυτά όμως. Τα αισθήματα «εμφυτεύονται».
«Οι ιδέες και οι πράξεις των ανθρώπων εξαρτώνται από αυτά», είπε εισαγωγικά στους νέους καλλιτέχνες-ακροατές του, ενώ σε ερώτηση που του ετέθη περί «στρατευμένης τέχνης» έδειξε μάλλον να «δυσανασχετεί».
Συνέχισε σημειώνοντας ότι «η τέχνη δεν δικαιούται να είναι στρατευμένη. Τι θα πεί στρατευμένη; Ο όρος ενέχει το στρατό κι αυτός... τις διαταγές. ε, δεν συνάδει η τέχνη με τις διαταγές. Η τέχνη είναι -ή θα έπρεπε να είναι- η μοναδική απολύτως ελεύθερη διεργασία ... Η τέχνη είναι αυτή που -δεν ξέρω αν θα τον αλλάξει κι άλλο- σίγουρα όμως άλλαξε τον κόσμο. Ευτυχώς... »
Ο Κώστας Γαβράς στη διάρκεια του masterclass τόνισε ότι «πολιτική είναι η καθημερινότητα. Γιατί, η πολιτική, ενέχει την έννοια της εξουσίας .Αυτή η σχέση των εξουσιών γεννά την πολιτική. Η εξουσία που έχουμε όλοι ..Η εξουσία προς τα παιδιά μας, τους συντρόφους μας, τους υφισταμένους μας στην εργασία... Πόσο μας εξουσιάζουν οι άλλοι, και πως χρησιμοποιούμε στη συνέχεια τη δική μας εξουσία... Αυτό είναι πολιτική»
Σχετικά με την «ακραιφνή στήριξη του στην κυβέρνηση και ειδικά στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα», όταν ρωτήθηκε σχετικά ο κ.Γαβράς δήλωσε: «Σαν ξένος που είμαι -καθώς ζω στο εξωτερικό- δεν δικαιούμαι να κάνω κριτική στους Έλληνες πολιτικούς. Δεν είμαι οπαδός κανενός... Στήριξα ανοιχτά τον κ.Τσίπρα σε μια εποχή (το περασμένο καλοκαίρι) κατα την οποία όλος ο κόσμος στην Ευρώπη ήταν εναντίον του και εναντίον της Ελλάδας. Σήμερα το τι θα κάνει -πως θα συνεχίσει ο κ. Τσίπρας, εξαρτάται και απο σας, τους μονίμους κατοίκους της χώρας».



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι Κάνες τίμησαν τον Κώστα Γαβρά
Ο Γαβράς με Αλγερινές στο Μπέη Χαμάμ
Φιλόδοξη αναβάθμιση του Ιδρύματος Πολιτισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: