~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

ΥΣΤΑΤΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΚΑΔΑ ΠΟΙΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟ

  ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΡΚΑ ΠΟΙΗΤΗ   

Του Φίλιππου Νικολόπουλου
Δρα Κοινωνιολογίας , Νομικού , 
μέλους της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο δημιουργός της «Αρκαδικής Ραψωδίας», ο μεγάλος Αρκάδας ποιητής Ηλίας Σιμόπουλος .Τον αποχαιρετίσαμε στο τελευταίο μεγάλο του ταξείδι  από το αγαπημένο του χωριό , τον Κραμποβό του Λυκαίου Όρους;.
   Παρών στα πολιτιστικά  και λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας μας ήδη από  τη δεκαετία του 1930. Γραμματέας της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της « Ενωτικής  Συνομοσπονδίας των Εργατών της Ελλάδας» (με μέλη της τους κορυφαίους λογοτέχνες όπως ο Κώστας Βάρναλης,Γιάννης Ρίτσος , Μενέλαος Λουντέμης κ.α.) ήδη από το 1934., ενώ παράλληλα ήταν και σκηνοθέτης του εργατικού θεάτρου της..Αργότερα οι πολιτικές εξελίξεις και οι διώξεις της Αριστεράς , από τις οποίες υπέφερε αυτός και όλη του η οικογένεια ανέκοψαν προσωρινά την πνευματική του δημιουργία και του προκάλεσαν εξαιρετκές δυσκολίες στην ενασχόληση του με τη λογοτεχνία , δεδομένου ότι προείχε η επίλυση του προβλήματος της επιβίωσης .Τελικά όμως κατάφερε να σπουδάσει νομικά και έγινε  δικηγόρος

   Το 1958 δημοσίευσε την «Αρκαδική Ραψωδία» εμπνευσμένη από τον αντιστασιακό αγωνιστή Πολύβιο Ισαριώτη. Το αγωνιστικό πνεύμα αυτής της συλλογής χαρακτήριζε γενικά τη σκέψη του και η δημοσίευσή της αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο ποιητικό φόρο τιμής σ’ένα γενναίο πατριώτη αγωνιστή της ιδιαίτερης πατρίδας του Αρκαδίας και στον αξιακό κόσμο που αυτός και η στάση ζώής του αντιπροσώπευαν..Αργότερα ακολούθησαν και πολλές άλλες ποιητικές συλλογές ( Χαιρετισμός στον Πρώτον Ήλιο, Έκτη Εντολή,Το Μεγάλο Ποτάμι,Εναγώνια –συλλογή που ετοιμαζόταν να την δημοσιεύσει το 1936 και  ύστερα από τις διώξεις και τον  εξαντλητικό αγώνα επιβίωσης την δημσοσίευσε τελικά μετά το 1970!-,Το Μακρυνό τξείδι , Ράθυμες Ώρες  Ίμεροι κ,α.) με τις οποίες επιβλήθηκε στα Ελληνιά Γράμματα . Παράλληλα δημοσίευε σημαντικές μελέτες για πολλούς Έλληνες  ποιητές και λογοτέχνες, ενώ έδινε πλήθος διαλέξεων και ομιλιών σε συνέδρια( στην Ελλάδα και στο εξωτερικό) και σε λογοτεχνικές εκδηλώσεις. Οι ποιητικές συλλογές του μεταφράστηκαν σε πολλές ξένες γλώσσες.Για πολλά χρόνια υπήρξε  Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Λογοτεχνών  και αργότερα της Εταιρίεας Ελλήνων Λογοτεχνών.
     Αυτό που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι ο Η.Σ. ήταν μαχόμενος λογοτέχνης  που πάντα στηλίτευε την αξιακή κατάπτωση και την ανάπτυξη των χυδαίων υλιστικών αντιλήψεων των ημερών μας , ενώ πάντα εμπνεόταν από τα ιδανικά της ελευθερίας , του πατριωτισμού, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αέναου πνευματικού  εμπλουτισμού της κοινωνικής μας ζωής .
   Τα στοιχεία που χαρακτήριζαν το συνολικό ποιητικό έργο του ηταν πολλά: Κοινωνικά , πολιτικά , αγωνιστικά-πατριωτικά, βιωματικά , στοχαστικά , φυσιολατρικά και  συμβολικά . Ο συνολικός ποιητικός  του καμβάς ήταν καμωμένος από ποικίλα νήματα που αλληλοσυμπληρωνόντουσαν και στα οποία πάντα ξεχώριζε ή άσβεστη μνήμη για τη γενέθλια γή και η πίστη στην αιώνια μάχη ενάντια στις πολυποίκιλες εκφράσεις της αδικίας,της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο,της ανελευθερίας,της ανεντιμότηητας και της πνευματικής υποβάθμισης :
   « ..Αγώνα είναι η ζωή
       ¨Ωσπου μια μέρα η οργή
        να γίνει ποταμός
       και στην ορμή του επάνω
       να την καθαρίσει από
      τούς ρύπους της,,,»  
Ηλία σε αποχαιρετήσαμε από το Κραμποβό του Λυκαίου , στο χωριό που γεννήθηκες, που τόσο αγάπησες  και στο οποίο επιθυμούσες να βρίσκεται η τελευταία σου κατοικία. Σε αποχαιρετίσαμε έχοντας στο  νου αυτούς του παραπάνω στίχους από το ποιήμα σου «Αγώνας»..Τ’αγέρωχα  αρκαδικά βουνά, που τόσο ύμνησες στα ποιήματά σου, στον τελευταίο αποχαιρετισμό έσκυψαν και σε  αγκαλιασαν κι αυτά. Κι  είμαστε βέβαιοι ότι το μεγαλείο του πνεύματος τους πάντα θα συντροφεύει τη ψυχή σου στο ταξείδι προς την αιωνιότητα ! Το μήνυμα του «Αγώνα» πάντα ζωντανό μέσα μας: Δεν σκύβουμε, δεν ενδίδουμε , δεν προσκυνάμε !

_______________
 *Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" αρ. φ. 267 // Αύγουστος 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: