~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Εορτές στα Τρόπαια της Γορτυνίας.



Το απόγευμα της Τετάρτης 2Ο Μαΐου που η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη των θεοσέπτων βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, πανηγύρισε το ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας της Παναγίας του Δάσους Τροπαίων. Τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασίας. O εφημέριός μας, π. Νεκτάριος, εκφώνησε τον Θείο Λόγο όπου αναφέρθηκε στην συμβουλή των μεγάλων αυτών Αγίων που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία. Αν και ο καιρός ήταν άστατος με ομίχλη και σκόνη, εντούτοις, ομάδες πιστών Τροπαιατών ανηφόρισαν στο εορτάζοντα Ναό.
Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας, της Πέμπτης, ήταν πάνδημος ο εορτασμός.  Τελέσθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και έγινε ιερό κήρυγμα.  Ο εφημέριος αναφέρθηκε στο Eυαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας και στα ιστορικά στοιχεία που αφορούν στον βίο και το έργο του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της μητέρας  του Ελένης.  Ήταν από τις σπάνιες φορές που συνέπιπτε η εορτή των Αυτοκρατόρων με την Θεία Ανάληψη του Κυρίου. Για το λόγο αυτό η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία έγινε στο Ι. Παρεκκλήσιο της ενορίας μας που τιμάται στο Άγιο Αθανάσιο, αλλά Λειτουργείται επισήμως της Αναλήψεως.  Ψάλαμε όλοι μαζί, τάξη που επικρατούσε και στην αρχαία Εκκλησία.
Το απόγευμα του Σαββάτου της 23ης Μαΐου τελέσθηκε στον Μάι- Θανάση –η Παλιοκκλησία όπως χαρακτηριστικά λέγεται από τους γεροντότερους- στη θέση Λισβιέρια Τροπαίων η Ακολουθία του Εσπερινού μετά αρτοκλασίας για την υγεία των απανταχού Τροπαιατών. Ο εφημέριος μίλησε για την δεσποτική εορτή της Αναλήψεως, αλλά και τους 318 θεοφόρους Πατέρες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου.  

Την Κυριακή τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και ο ιερέας ανέγνωσε το θείο Κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Ιεράρχου μας κ. Ιερεμία, το οποίο ανέλυε Ψαλτούς,(ψαλτούς ή ψαλμούς????) και μάλιστα αναφερόταν στο βαρύ αμάρτημα της συκοφαντίας. Στο τέλος τελέσθηκε  ιερά λιτάνευση  της αγίας εικόνας της Αναλήψεως στην οποία παρευρέθησαν πολλοί πιστοί και ο τοπικός Πρόεδρος κ. Χ. Μαρτιώνος. Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου ήταν φροντισμένη από την οικογένεια του κ. Βασιλείου Χαρ. Κιντή, η οποία παρέθεσε παραδοσιακό γεύμα σε όλους.   

Ο ιερέας με το εκκλησιαστικό συμβούλιο εκ μέρους των ενοριτών και του τοπικού Προέδρου, ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο Γορτυνίας, την αντιδήμαρχο Τροπαίων και τους λοιπούς ειδικούς για την φροντίδα των δρόμων που οδηγούν στα Παρεκκλήσια. Ακόμα τους κυρίους Ν. Αλεξόπουλο και Αλ. Σταθά που παρακολούθησαν (επέβλεψαν???) εκ μέρους της ενορίας την τακτοποίηση των δρόμων. Επίσης, ο ιερέας και ο τοπικός Πρόεδρος υποσχέθηκαν να φροντίσουν όλα τα εκκλησάκια της Ενορίας και τους βοηθητικούς τους χώρους. Ακόμα δεσμεύτηκαν, με την αρωγή της Μητρόπολεώς μας και του Δήμου μας,  να οργανώσουν νέα επιστημονική εκδήλωση στον Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τροπαίων, παρόμοια με αυτή που  επιτυχώς έλαβε χώρα πέρυσι. 



  

Δεν υπάρχουν σχόλια: