~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Μία (πρόωρη) αποτίμηση του έργου του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ [ΑΙΠΣ] για το 2014Καθώς πλησιάζει η 25η Οκτωβρίου, ημέρα της ημερίδας του ΑΙΠΣ για την Αρχαιομεταλλουργία στην Πελοπόννησο, αλλά και η 29η Οκτωβρίου, ημέρα που θα τεθεί σε ισχύ ο Νέος Οργανισμός του ΥΠΠΟΑ (που δεν περιλαμβάνει την λειτουργία Αρχαιολογικών Ινστιτούτων), προχωρούμε σε μία πρόωρη αποτίμηση του έργου του ΑΙΠΣ για το 2014: 
Το 2014 το Α.Ι.Π.Σ. ολοκλήρωσε έναν κύκλο εκκρεμοτήτων, σχετικών με τις δράσεις που ενεργοποίησε τα προηγούμενα χρόνια. 
1. Τον Μάϊο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα συγγραφής και παρουσίασης του πρώτου τεύχους της έκδοσης «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ  Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ», με τίτλο «Άτακτες συμπεριφορές μαθητών του σχολείου μας, 1880-1921». Η έκδοση, όπου σχολιάζονται οι σχολικές ποινές μιας εποχής αρκετά μακρινής, αποτελεί ερευνητικό μόχθο των μαθητών του Γ΄3 Τμήματος του Γυμνασίου, και αποτέλεσε την αιχμή του εκπαιδευτικού προγράμματος του Α.Ι.Π.Σ., που ήρθε σε συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και με τα ΓΑΚ Αρκαδίας. 
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου ενέκρινε το πρόγραμμα με το αρ. 10377α-20.12.2013 έγγραφό της. Τις εργασίες συντόνισε η υπεύθυνη καθηγήτρια, Υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Τρίπολης, κ. Ελένη Tζανή. Ευχαριστίες οφείλονται στον Διευθυντή Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης Τριπόλεως κ. Πολύδωρο Χαριτωνίδη και στην υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κα Αντιόπη - Ζωή Μαργιά, που «αγκάλιασε» εξ αρχής το πρόγραμμα. Από πλευράς Γ.Α.Κ. –Αρχείων Ν. Αρκαδίας, όπου ετηρείτο το σχολικό ποινολόγιο, υπεύθυνος ήταν ο Διευθυντής τους, κος Ιωάννης Γεωργούλης. Υπεύθυνος από πλευράς Α.Ι.Π.Σ., ήταν ο κ. Σωτήρης Ραπτόπουλος, που κατέθεσε την πρόταση δημιουργίας του στην Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Αρκαδίας. 
 2. Τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική καταγραφή, σε πίνακες excel, όπως και η αρίθμησή τους στα ράφια με αυτοκόλλητες καρτέλλες, 1.634 τόμων της βιβλιοθήκης του Α.Ι.Π.Σ.. Ευχαριστίες οφείλονται στην Τμηματάρχη Υποστήριξης Έρευνας, καν Όλγα Ψυχογυιού, που πραγματοποίησε την εισαγωγή και καταγραφή των τελευταίων 50 τόμων. 
3. Πραγματοποιήθηκε η έκδοση των Πρακτικών της Διημερίδας του Α.Ι.Π.Σ. με τίτλο "Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ και ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΩΝ Γ.Α.Κ. ΝΟΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΕΙΑ ΑΛΛΩΝ ΦΟΡΕΩΝ", στην εκδοτική μας σειρά «Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ». Η Διημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 04 και 05 Οκτωβρίου 2013 στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών – Οικολόγων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Αρκαδίας.
4. Στις 26.09ου , στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, πραγματοποιείται, στο εντευκτήριο του Σ.Α.Ο.Ο. στην Τρίπολη, ομιλία της Τμηματάρχου Υποστήριξης Έρευνας του Α.Ι.Π.Σ., κας Όλγας Ψυχογυιού, με τίτλο: «ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ».
5. Στις 25.10ου πραγματοποιείται η ημερίδα του Α.Ι.ΠΣ. «Μεταλλουργία και μεταλλουργικές εγκαταστάσεις στην Πελοπόννησο». Θα παρουσιάσουν τις ανακοινώσεις τους ειδικοί επιστήμονες, κάποιοι για πρώτη φορά στην Τρίπολη -οι Moritz Kiderlen, Ελένη Φιλιππάκη, Ιωάννης Μπασιάκος, Χαρίλαος Η. Τσέλιος, Κωνσταντίνα Σούρα, Γρηγορακάκης Γρηγόρης, Φριτζήλας Σταμάτης,Σωτήρης Ραπτόπουλος, Ελένη Μπαρμπαρίτσα, Κωνσταντίνα Καραΐνδρου, Γ. Μαστροθεόδωρος, Μ. Καγιάφα, Ν. Παπαδημητρίου, Ά. Φίλιππα-Τουσέ. Σύντομα θα ακολουθήσει και η έκδοση των Πρακτικών. ◘ ◘ 6. Στην περιοδική εκδοτική σειρά του Α.Ι.Π.Σ. “OPUSCULA PELOPONNESIACA” εκδόθηκαν δύο ακόμη τεύχη –το με αρ. 9 («ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΗΛΘΕ ΣΤΑ Γ.Α.Κ. ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» [Σ.Γ.Ραπτόπουλος, Δ. Χ. Γεωργόπουλος) και το με αρ. 10 («ۥΕκ τῶν ἐκδηλώσεων τῆς κοινῆς γνώμης ὑπέρ τοῦ καταδικασθέντος εἰς θάνατον ἐν Κύπρῳ Καραολῆ» : Οι οργανωμένες διαδηλώσεις το 1955 στην Τρίπολη για το Κυπριακό, από τους μαθητές των Γυμνασίων της πόλης [όπως τεκμηριώνονται από τα παλαιά αρχεία της Νομαρχίας Αρκαδίας-στα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Νομού Αρκαδίας] (Ι.Γεωργούλης, Σ.Γ.Ραπτόπουλος). 
Τον Ιανουάριο έγινε η παρουσίση της έκδοσης του ΑΙΠΣ, "Ο Π.ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ, Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ", στην Μεγαλόπολη. 
 Τον Μάϊο το ΑΙΠΣ συμμετείχε στο Αρχιτεκτονικό Φεστιβάλ, στο Λουτράκι, με προβολές και κείμενο για την κεραμική παραγωγή της Κορίνθου, και, τον ίδιο μήνα, πραγματοποίησε ομιλία και προβολή διαφανειών για τα έργα στο Μουχλί (Σ. Ραπτόπουλος), που εντάχθηκε στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο. 
 Το Α.Ι.Π.Σ. έδωσε μια άνιση μάχη με τις αρνητικές συγκυρίες, έπεσε μαχόμενο «τον αγώνα τον καλό». Οι δραστηριότητες που δρομολόγησε θα συνεχισθούν και ο σπόρος που έπεσε θα καρπίσει, ακόμη και σε λεπτόγεα εδάφη. Σωτήρης Ραπτόπουλος, Α.Ι.Π.Σ. 

Υ.Γ.: Θα επανέλθουμε με υπενθύμιση για την Ημερίδα.

* από το:  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

~~~~~~~~~~~~

Δημοσίευμα από την εφημερίδα "Αρκαδικό Βήμα" αρ. φ. 259 // Οκτ. 2014


Δεν υπάρχουν σχόλια: