~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

H «γιορτή του Τσοπάνη» στη Βλαχέρνα


H Βουκολική Αρκαδία που υμνήθηκε και πέρασε σε όλες τις μορφές τέχνης. Στη Βλαχέρνα δίνεται μια συνέχεια σ' αυτό το ιδεολογικό και φιλοσοφικό κίνημα. 
Και του χρόνου παιδιά με υγεία.
Πάνος Σ. Α.

~~~~~~~~~~~~


Καιρού μη επιτρέποντος, αλλά Θεού και Βλαχερναίων(!!!) θέλοντος, πραγματοποιήθηκε η «11η γιορτή του Τσοπάνη» στη Βλαχέρνα.

Η Μ.Κ.Β. μετέφερε την γιορτή στο κέντρο «ΚΑΜΑΡΕΣ» του Λάμπρου Τσαρουχά, ο οποίος αμέσως αποδέχθηκε να φιλοξενήσει και να στηρίξει την εκδήλωση και έτσι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μεγάλη. Ο κόσμος γέμισε τις «ΚΑΜΑΡΕΣ» και απέδειξε πως αυτή την γιορτή την θέλει και την στηρίζει. Η Πρόεδρος της Μ.Κ.Β. στην ομιλία της, τόνισε πως οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν σημαντικό στοιχείο στην δύσκολη (από κάθε άποψη) εποχή που ζούμε. Ευχαρίστησε όλους του κτηνοτρόφους για την προσφορά τους, καθώς επίσης και όλους αυτούς (ιδιώτες και επιχειρήσεις) που στήριξαν την εκδήλωση. Επίσης ευχαρίστησε τον μαέστρο της ορχήστρας, συμπατριώτη μας Χρήστο Τσαρουχά. Υπήρξε και λαχειοφόρος αγορά. Το κέφι ήταν μεγάλο και όλοι ξεφάντωσαν με χορό και με τραγούδι, μέχρι πρωίας. Πολλά εύγε στα παιδιά της Μ.Κ.Β., αλλά και στα μέλη άλλων φορέων του χωριού μας και στους κτηνοτρόφους και σε όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εορτής. Όλοι έδωσαν ραντεβού για του χρόνου.

Τα πρώτα τραγούδια της εκδήλωσης, ήταν αφιερωμένα στους τσοπάνηδες και τα κοπάδια τους:

«Βρέξε Θεέ μου χιόνισε
κάνε βαρύ χειμώνα,
για να σαπίσουν τα λουριά
να πέσουν τα τροκάνια.

**

Να χάσει ο νιος τα πρόβατα
να χάσει ο νιος τα γίδια,
και να γυρίσει στο χωριό
στην πολυαγαπημένη…»

**

»Τι να σας κάνω πρόβατα
τι να σας κάνω γίδια,
εγώ τον βλάχο έχασα 
και ορφάνεψα η ίδια. 

**

Φτωχά μου γιδοπρόβατα
μας χτύπησε η μοίρα,
που εσάς μαχαίρι θα σας βρει
και εγώ θα μείνω χήρα…»

























foto: tzortz pns

* Η προϊστορία της «γιορτής του Τσοπάνη» στη Βλαχέρνα.

Η γιορτή του Τσοπάνη στη Βλαχέρνα, ξεκίνησε το έτος 1999. Τότε ο Σύλλογος των Απανταχού Βλαχερναίων σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού και τους κτηνοτρόφους, πραγματοποίησαν την 1ηγιορτή, στις 11-8-1999. Η γιορτή αυτή είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο και συνεχίστηκε, κάθε χρόνο, με περισσότερη διάθεση και θέληση. Ακολούθησαν οι γιορτές στις 11-8-2000, 11-8-2001, 10-8-2002, 9-8-2003. Κατόπιν η εκδήλωση γινόταν από τον Σύλλογο Βλαχερναίων Τρίπολης, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, 11-8-2004, 12-8-2005, 11-8-2007, 9-8-2008, ενώ πραγματοποιήθηκε τελευταία με πρωτοβουλία του Δήμου Λεβιδίου και κτηνοτρόφους το Αύγουστο του 2009. Από τότε έως σήμερα, είχε ανασταλεί και φέτος ανέλαβε η Μορφωτική Κίνηση Βλαχέρνας, σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους του χωριού, να πραγματοποιήσει την «11η γιορτή του Τσοπάνη». Μια γιορτή που βλέπουμε πως έχει απήχηση από όλον τον κόσμο (και πέραν του χωριού μας) και όλοι οι φορείς ενδιαφέρονται να την συνεχίσουν και να την στηρίξουν. Ευχόμαστε να συνεχίσουμε έτσι (ανεξάρτητα καιρού και κρίσεως!!!) και άλλωστε η Βλαχέρνα είχε, έχει και θα έχει παράδοση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 





































foto: tam

____________________

Δεν υπάρχουν σχόλια: