~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Παιδιά σε χωριό της Ελλάδας μεγαλώνουν χωρίς τους γονείς τους γιατί η κρίση τους έδιωξε!

Παιδιά σε χωριό της Ελλάδας μεγαλώνουν χωρίς τους γονείς τους γιατί η κρίση τους έδιωξε!

Κλειώ: Η ταινία που μας έκανε να δακρύσουμε είναι αληθινή
                     Κοινωνία                                 


Όπως όλοι ξέρουμε η οικονομική κρίση που «μαστίζει» τη χώρα μας έχει αναγκάσει πολλούς Έλληνες να φύγουν στο εξωτερικό.

Κανείς όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως υπάρχει χωριό στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Οιχαλία Τρικάλων, όπου 60 παιδιά μένουν με τους παππούδες τους καθώς οι γονείς τους έχουν μεταναστεύσει ενώ 550 οικογένειες έχουν φύγει στο εξωτερικό, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Η ταινία μικρού μήκους «Κλειώ» των μαθητών του Γυμνασίου Οιχαλίας Τρικάλων, αποτυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο τον Γολγοθά που βιώνουν τα παιδιά με γονείς μετανάστες.
Οι ψυχολογικές και κοινωνικές συνέπειες είναι πολύ σοβαρές και αποτυπώνονται με άριστο τρόπο στην ταινία.
«Χάσαμε πολύτιμες στιγμές από τη ζωή μας. Όσα χρήματα και να κερδίσεις, είναι πράγματα που πονάνε: να περνάει η εφηβεία τους και να μην είμαστε δίπλα τους.» λέει η Ελένη Αθανασίου μητέρα και οικονομική μετανάστρια που έχει αποχωριστεί το παιδί της.
«Όταν έχω μια πολύ μεγάλη στεναχώρια κοιτάζω τις φωτογραφίες της μητέρας μου και καταλαβαίνω τότε ότι είναι πολύ δύσκολο να ζεις χωρίς την μαμά σου και τον μπαμπά σου. Είναι πολύ οδυνηρό. Έχω ένα αδερφάκι που γεννήθηκε στην Αυστρία και έμεινε εκεί με τους γονείς μου» λέει η Άννα Μαρία Παπαναστασίου που μεγαλώνει με τον παππού της και τη γιαγιά της στο χωριό Οιχαλία.
«Όταν πήγαινα τα παιδιά εκεί πέρα έκλαιγα γιατί χωρίζονταν από μένα. Όταν έπαιρνα τα παιδιά από εκεί, έκλαιγα γιατί χωρίζονταν από τους γονείς.» εξομολογείται η γιαγιά Μαρία Μακρυγιάννη που μεγαλώνει την εγγονή της.

Λίγα λόγια για την ταινία
Η ταινία «Κλειώ», η οποία πήρε πριν από λίγες μέρες το βραβείο καλύτερης ταινίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από το υπουργείο Παιδείας, πραγματεύεται τη ζωή μιας μαθήτριας, της Κλειούς, που ζει με τη γιαγιά της, καθώς οι γονείς της είναι μετανάστες στη Γερμανία. Αν και πρόκειται για ταινία μικρής διάρκειας, συγκινεί το κοινό, καθώς είναι έντονες οι συναισθηματικές διακυμάνσεις που βιώνει η Κλειώ στο σχολικό περιβάλλον, αλλά και στην καθημερινότητά της. Η καταπληκτική φυσιογνωμία της γιαγιάς Βαγγελιώς "ξεδιπλώνει" συναισθήματα, ενώ περνάει και το μήνυμα της στοργής προς την τρίτη ηλικία.

Οι καθηγητές και οι μαθητές που συμμετείχαν σε αυτό το εγχείρημα κατάφεραν, με πενιχρά μέσα, να γυρίσουν την ταινία και τώρα είναι ενθουσιασμένοι με την επιτυχία της.

Η 12λεπτη συγκινητική ταινία, με αγγλικούς και γερμανικούς υπότιτλους, θα συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ σε χώρες του εξωτερικού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: