~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Η ετήσια Συνεστίαση της Ένωσης Βαχλαίων

ΕΝΩΣΗ ΒΑΧΛΑΙΩΝ                                                                                                        Aθήνα 22-01-11


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ένωση Βαχλαίων, την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011, το μεσημέρι και ώρα 13.00, θα πραγματοποιήσει την ετήσια συνεστίασή της, στην μουσική Ταβέρνα «Ο ΜΕΓΑΡΙΤΗΣ» στην οδό Φερεκύδου 2 & Αράτου, πλατεία Πλαστήρα στο Παγκράτι τηλ.210-7012155.
Προσκαλούνται όλοι οι Βαχλαίοι να προσέλθουν, για να ανταμώσουμε ξανά όλοι μαζί, να πούμε τα νέα για το χωριό μας και όχι μόνο, με πολύ καλό φαγητό, στον υπέροχο χώρο, που λειτουργεί από το 1917, με ζωντανή μουσική και χορό.
Ανταποκρινόμενοι και εμείς, σαν Ένωση Βαχλαίων, στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα έχουμε φτηνότερο εισιτήριο από πέρυσι, για την συμμετοχή σας, που θα περιλαμβάνει, πλούσιο και ποιοτικό φαγητό και ελεύθερο κρασί η μπύρα.
Να είμαστε όλοι εκεί.
Όσοι επιθυμούν, να δηλώσουν την συμμετοχή τους για να κρατήσουμε τραπέζι, να τηλεφωνήσουν, η στην Πρόεδρο, Αλεξάνδρα Αγγελοπούλου-Σουλαδάκη, στο τηλ. 6932-281753, η στο γραφείο της Ενώσεως, 210-3300304, καθημερινά, 10-13.00 π.μ.
Από το Δ.Σ
Η Πρόεδρος
Α.Αγγελοπούλου-Σουλαδάκη




Όμορφο και γραφικό χωριό του Δήμου Γορτυνίας, η Βάχλια χωρίζεται σε δύο οικισμούς, τη Βάχλια και την Πέρα Βάχλια. Το χωριό βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με ιδιαίτερο υδάτινο πλούτο. Μέσα στο χωριό βρίσκεται και οχυρωματικό διώροφο κτίσμα με πολεμίστρες, γνωστό ως Πύργος του Αγά, που σήμερα είναι κατοικία. Ανάμεσα στους δύο οικισμούς του χωριού, στη θέση ρέμα του Κούκου, υπάρχει λιθόκτιστο τοξωτό γεφύρι και δίπλα του σώζεται σε καλή κατάσταση ο νερόμυλος του Χάντζιου.
Στο δρόμο προς Κοντοβάζαινα και μόλις ένα χιλιόμετρο έξω από τη Βάχλια, υπάρχουν ερείπια αρχαίου οικισμού καθώς και θεμέλια μικρού αρχαίου ναού. Κάποιοι μελετητές πιστεύουν ότι πρόκειται για τις Αρχαίες Θαλιάδες που αναφέρει ο Παυσανίας.Σύμφωνα με τον αρχαίο περιηγητή η αρχαία κώμη, είχε ιερό της Ελευσίνιας Δήμητρας με λίθινα αγάλματα της Κόρης και του Διονύσου. Επίσης έξω από το χωριό βρίσκεται και το ιστορικό μοναστήρι της Αγ. Παρασκευής, με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: