~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Η διαδρομή μέσα από τα χωριά Χάραδρο, Πλάτανο και Σίταινα, καταλήγει στην καρδιά του Πάρνωνα και στο αρχαιότερο τσακωνοχώρι της Πελοποννήσου στην Καστάνιτσα...

Καράβια στη στεριά


Όταν οι Κυκλάδες ξεβράστηκαν στη στεριά, βρέθηκαν νοτιοδυτικά του Αργολικού κόλπου στην Καστάνιτσα και μεσούσης της ελαιόφυτης πεδιάδας της Θυρέας, στο Μεσόγειο και Παράλιο Άστρος. Τα εύσημα κυριότητάς τους ανήκουν στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και τα αιγαιοπελαγίτικα στοιχεία του θυμίζουν συνειρμικά την ετυμολογία του γεωγραφικού διαμερίσματος πάνω στο οποίο «πλέει»: της Πέλοπος νήσου.




Προορισμός μας: το αρχαιότερο τσακωνοχώρι της Πελοποννήσου. Στόχος: τα 900 μέτρα. Αποστολή: ανεύρεση αρώματος Αιγαίου μέσα σε δάσος από έλατα και καστανιές. Οξύμωρο καθώς φαίνεται στην πρώτη ανάγνωση, δίνει διπλή ευχαρίστηση στον ταξιδιώτη που γίνεται κοινωνός αυτής της εμπειρίας.
 Ακολουθώντας μια εκπληκτικού φυσικού κάλλους διαδρομή μέσα από τα χωριά Χάραδρο, Πλάτανο και Σίταινα, καταλήγουμε 75 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης, στην καρδιά του Πάρνωνα και στην περίφημη Καστάνιτσα. 

Χαρακτηρισμένος διατηρητέος ο παραδοσιακός οικισμός της, πλαισιώνεται από πλατανοδάση, καστανιές και έλατα, ενώ το λευκό που αντανακλάται από το χρώμα των σπιτιών των 400 κατοίκων της μάς ξαφνιάζει ευχάριστα. Η επιλογή έντονων χρωμάτων στα παράθυρα, τα ασβεστωμένα καλντερίμια και η έντονη παρουσία του λευκού προσδίδουν αιγαιοπελαγίτικα στοιχεία στον κατά τα άλλα ορεινό χαρακτήρα του οικισμού, καθιστώντας τον προορισμό για περιπλανώμενους ταξιδιώτες που αποζητούν το διαφορετικό και αρέσκονται στα παράδοξα.  
Δείγματα εξαίρετης αρχιτεκτονικής θεωρούνται τα πετρόκτιστα πυργόσπιτα, διατηρημένα πάνω από τρεις αιώνες, στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί στέγες από πλάκες σχιστόλιθου Μαλεβής και είναι σκεπασμένα από τοξωτές πόρτες και παράθυρα. Στο κέντρο της κεντρικής πλατείας θα συναντήσετε τον πολιούχο ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (1780) με το περίτεχνο, ρωσικής αισθητικής, ξύλινο τέμπλο του,  δώρο της Αικατερίνης της Μεγάλης προς επιφανή Καστανιτσιώτη της Οδησσού.




 Πελοπόννησος-Δήμος Κυνουρίας
συντάκτης : Μαρία-Κάντια Χαρδαλιά, περιοδικό ΝΕΜΕΣΙΣ 
τ.106

Δεν υπάρχουν σχόλια: