~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Σε Τρίπολη και Λεβίδι την Πέμπτη 10 Ιουνίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου

Ειδήσεις από την Τρίπολη



Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα επισκεφτεί αύριο την Τρίπολη και το Λεβίδι Αρκαδίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Τρίπολη στις 10.30 το πρωί προκειμένου να προεδρεύσει στη σύσκεψη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του Ν. Αρκαδίας, την οποία θα χαιρετίσει και ο ΓΓΠΠ Φ. Χατζημιχάλης.

Ο κ. Παπανδρέου έχει πραγματοποιήσει αντίστοιχες επισκέψεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στις 5.30 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαναστασίου στο Λεβίδι Αρκαδίας.
                                                                Π. Μπρούσαλη  (ΕΡΑ Τρίπολης)

                                        * * *
                                                                Λεβίδι


Το Λεβίδι είναι μια όμορφη κωμόπολη με γραφικά πετρόκτιστα σπίτια, χτισμένη στις παρυφές του Μαινάλου δίπλα στο ελατόδασος. Βρίσκεται 25 χλμ. βόρεια από την Τρίπολη, πάνω στο δρόμο Τρίπολης-Πάτρας ("111") και έχει 700 κατοίκους. Είναι έδρα του ομώνυμου Δήμου. Δίπλα από το Λεβίδι απλώνεται ο κάμπος που φθάνει μέχρι την Κανδήλα.
Εδώ γεννήθηκε (1876) ο πολιτικός, πρωθυπουργός και πρώτος Ελληνας σοσιαλδημοκράτης Αλέξανδρος Παπαναστασίου. Στο δημαρχείο λειτουργεί μικρό μουσείο με προσωπικά του αντικείμενα και το προσωπικό του αρχείο. Στο Λεβίδι έγινε μία από τις ιστορικές μάχες της ελληνικής επανάστασης του 1821 (14 Απριλίου 1821 ). Στη μάχη αυτή οι Ελληνες νίκησαν τους Τούρκους αλλά σκοτώθηκε ο οπλαρχηγός Αναγνώστης Στριφτόμπολας. Το άγαλμά του κοσμεί σήμερα την κεντρική και όμορφη πλατεία του Λεβιδιού και αποτελεί αριστούργημα εκφραστικής σύλληψης και γλυπτικής τελειότητας. Πιθανολογείται πως φιλοτεχνήθηκε από το γλύπτη Γ. Φυτάκη. Στην ίδια πλατεία, υπάρχει και προτομή του Αλ. Παπαναστασίου.

Ανατολικά και κάτω από το Λεβίδι βρίσκεται το βυζαντινό εξωκλήσι της Παναγίας το οποίο πιστεύεται ότι ήταν καθολικό παλιάς Μονής της Θεοτόκου. Εχει πλούσια εικονογράφηση και εντυπωσιακό διάκοσμο. Ο ναός έχει κτιστεί πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Υμνιας Αρτέμιδας, αρκετά τμήματα του οποίου έχουν χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή του. Το εξωκλήσι γιορτάζει κάθε χρόνο στα "Εννιάμερα της Παναγίας" με μεγάλη εμποροπανήγυρι και εκδηλώσεις.
Από το Λεβίδι μπορεί κανείς να συνεχίσει για να επισκεφτεί τον αρχαίο Ορχομενό, τη Βλαχέρνα, την Κανδήλα, όπως και την Βυτίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: