~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

O εορτασμός του πολιούχου Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως στην Καρύταινα

                 Πρόσκληση από το Δήμο Γόρτυνος
Ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Γόρτυνος σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας τον εορτασμό του πολιούχου μας Αγίου Αθανασίου,
Αρχιεπισκόπου Χριστιανουπόλεως
στις 16 και 17 Μαΐου 2010
Ο Δήμαρχος Γόρτυνος
 Κων/νος Μιχόπουλος

* * *


Ο Άγιος Αθανάσιος

ο Χριστιανουπόλεως (1640-1707)

Γεννήθηκε στην Καρύταινα της Αρκαδίας στα 1640. Κατά κόσμον Αναστάσιος Κορφηνός. Οι γονείς του Ανδρέας και Ευφροσύνη. Είχε τρείς αδελφούς ίσως και αδελφές. Τα βιογραφικά στοιχεία αντλούμε από το βιβλίο του συναδέλφου Σοφοκλή Δημητρακόπουλου «Ο Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως» (Αθήνα 2002). Όπως γράφει ο Σ. Δημητρακόπουλος «η καταγωγή του ήταν από τους Κορφούς, δηλαδή την Κέρκυρα, χωρίς όμως να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο και την αιτία της εγκατάστασης της οικογένειας στη Γορτυνία». Ο Γ. Καρβελάς αμφισβητεί ότι η οικογένειά του καταγόταν από την Κέρκυρα. Τα πρώτα γράμματα ο Αναστάσιος τα στη γενέτειρά του και κατόπιν στη Σχολή της Μονής Φιλοσόφου πιθανόν και αργότερα ίσως στο Ναύπλιο και στην Κωνσταντινούπολη. Στην Κωνσταντινούπολη έγινε μοναχός με το όνομα Αθανάσιος και κατόπιν χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος.
Το 1680 ή 1681 χειροτονήθηκε «μητροπολίτης Χριστιανουπόλεως υπέρτιμος και έξαρχος πάσης Αρκαδίας». Η Χριστιανούπολη είναι το σημερινό χωριό Χριστιανοί, κοντά στα Φιλιατρά. Έδρα της μητρόπολης, πρέπει να ήταν η Κυπαρισσία(Αρκαδία ή Αρκαδιά). Η Κυπαρισσία αναγράφεται ως τόπος διαμονής του μητροπολίτη. Κατά καιρούς έμενε και στο Λιοντάρι και στην Καρύταινα. Αφιλοχρήματος, ασκητικός ο Αθανάσιος, φρόντισε για την χειροτονία καλών νέων και σύστησε σχολεία για την εκπαίδευσή τους.
«….Οι σχέσεις του Αγίου Αθανασίου και πολλών συνεπισκόπων του με τους Βενετούς κατακτητές πρέπει να εξεταστούν σε συνδυασμό με τα όσα αναφέρθηκαν στην αρχή του κεφαλαίου, που έγινε λόγος για την κατάσταση της επαρχίας του και ιδιαίτερα με τη διαπίστωση ότι οι Έλληνες, έχοντας την κακή εμπειρία του βαρύτατου τουρκικού ζυγού, στήριξαν πολλές ελπίδες στους εκ Δύσεως χριστιανούς. Με αυτό το πνεύμα ενεργώντας σε θέματα συνήθους καθημερινής πρακτικής ο Χριστιανουπόλεως Αθανάσιος, συνεργάστηκε, όπως άλλωστε του υπαγόρευε η επίσημη θέση του ως επισκόπου, αρμονικά με τους Βενετούς, των οποίων τα πρώτα χρόνια, προκειμένου να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, η πολιτική απέναντι στους υπόδουλους ήταν οπωσδήποτε πολύ ηπιότερη εκείνης της Φραγκοκρατίας ή αυτής που οι ίδιοι εφάρμοσαν στην Κρήτη και οπωσδήποτε προτιμότερη από εκείνη των Τούρκων.
Σε ζητήματα όμως, που άπτονταν της θρησκείας, ο Άγιος ήταν σταθερά και αμετακίνητα ορθόδοξος…» (Σοφοκλή Δημητρακόπουλου : Ο Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως, Αθήνα 2002, σ.69). Πέθανε πιθανότατα το Νοέμβριο του 1707, στην Κυπαρισσία ή στους Χριστιανούς, όπου έγινε και η ταφή του.



Απολυτίκιο του Αγίου
Τους τελούντας την μνήμην
και τιμώντας το σώμα σου
και πανευλαβώς προσκυνούντας
την μυρίπνοον κάραν σου,
ως έχων παρρησίαν προς Θεόν,
ικέτευε Χριστόν τον αγαθόν
και ταις σαις πρεσβείαις
των κινδύνων σώζε, ω άγιε Αθανάσιε.
Έχων δε και συμπρεσβευτήν
τον μέγαν Κυρίου Πρόδρομον,
έσο αοράτως της Μονής
φρουρός και προπύργιος.

Ο επίσκοπος Γόρτυνος Ιωάννης Μαρτίνος, από τη Στεμνιτσα (1839-1923), συνέταξε Ιερή Ακολουθία του Αγίου Αθανασίου, που εκδόθηκε το 1877 στην Ερμούπολη Σύρου από τον Αθανάσιο Συναδινό και ψάλλεται στις 17 Μαίου. Προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου έχουν συντεθεί παρακλητικοί κανόνες, χαιρετισμοί, εγκώμια, ποιήματα και απολυτίκια.Ο Ιωάννης Μαρτινός συνέταξε και το Συναξάριο του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως .
Από το χωριό Βλαχόρραφτη κατάγονταν οι επίσκοποι: O Καισαρίας Ανανίας (1750-1771) που γεννήθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και μόνασε στη Μονή Φιλοσόφου (ή του Προδρόμου) και φοίτησε στην εκεί σχολή. Το επώνυμό του ήταν Αθανασόπουλος. Το 1750 ήταν μητροπολίτης Καισαρείας της Φιλίππου, κοντά στις πηγές του Ιορδάνη στην Παλαιστίνη. Ήταν, όπως γράφει ο Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, από τους διαπρεπέστερους αρχιερείς του Ιεροσολυμιτικού Θρόνου.
Μητροπολίτης Ναζαρέτ το 1775-1787 ήταν ο νεότερος αδελφός του μητροπολίτη Καισαρείας Ανανία Αθανασόπουλου ο Νεόφυτος Αθανασόπουλος που γεννήθηκε στο Βλαχόρραφτη και φοίτησε στη Μονή και Σχολή Φιλοσόφου και στη συνέχεια πήγε στα Ιεροσόλυμα. Πέθανε πριν από 1790. Ανιψιός των δύο προηγουμένων ήταν ο Ναζαρέτ Νικόλαος. (1790-1806). (Πνευματική Αρκαδία α’ τόμος Θανάσης Κυριαζόπουλος – Κώστας Πανόπουλος, Τρίπολη 2006, Έκδοση Οδός Αρκαδίας Πολιτισμός)

*από την ιστοσελίδα του Δήμου Γόρτυνος: http://gortynos.gr/?p=663
 
 
* * *
 
 
Ο Άγιος Αθανάσιος Χριστιανουπόλεως

του ΣΟΦΟΚΛΗ  Γ.  ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Την Ιστορική βιογραφία του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως, που έζησε και εποίμανε θεοφιλώς τον λαό του Θεού κατα την δύσκολη περίοδο του 17ου αιώνος, έχει γράψει ο Σοφοκλής Γ. Δημητρακόπουλος και κυκλοφόρησε από τις  Εκδόσεις ΠΑΡΡΗΣΙΑ, 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: