~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Για 5η συνεχή χρονιά στο Λεωνίδιο ετοιμάζεται η μεγάλη γιορτή του τουρισμού στην Τσακωνιά

«Σεργιάνι στον κήπο του Διονύσου»



Για 5η συνεχή χρονιά ετοιμάζεται η μεγάλη γιορτή του τουρισμού, τιμή στην παράδοση, τη φύση και τη μαγειρική τέχνη, στην παραδοσιακή κωμόπολη του Λεωνιδίου.
Ο Δήμος Λεωνιδίου και η Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα, θα τιμήσουν την τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου μέσω της μαγειρικής, σε μια εορταστική εκδήλωση στις 21 και 22 Μαΐου 2010, καλώντας έλληνες και ξένους να γνωρίσουν και να ζήσουν από κοντά την αυθεντική φιλοξενία του τόπου και τα γνήσια προϊόντα της τσακώνικης γης!
Το φεστιβάλ Τσακωνιάς με φετινό τίτλο «Σεργιάνι στον κήπο του Διονύσου» είναι πλέον θεσμός μέσω των πρωτότυπων και ποιοτικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα στην εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και φυσικής ομορφιάς περιοχή της Ανατολικής Πελοποννήσου, η οποία φορά τα γιορτινά της για μια ακόμη φορά για να δεχτεί τους εκλεκτούς προσκεκλημένους της.
Μάγειρες από τις χώρες της Μεσογείου, με τιμώμενη χώρα φέτος την Κροατία, θα ταξιδέψουν γα άλλη μια φορά στο Λεωνίδιο και μαζί με τους Λενιδιώτες εστιάτορες θα αναδείξουν τη γαστρονομική απόλαυση ενός μοναδικού προϊόντος όπως είναι η τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου (ΠΟΠ), μαγειρεύοντας φαγητά όλων των ειδών (αλμυρά, γλυκά, φούρνου, κατσαρόλας), με ελληνικές, ιταλικές και κροατικές συνταγές.

Το συντονισμό των μαγείρων για μια ακόμη φορά θα έχει ο γνωστός chef και μέλος του ΑΤΗΕΝΣ CHEF CLUB και της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Γιάννης Παινέσης, από το Άστρος Κυνουρίας.
Ο μεσογειακός αυτός χαρακτήρας του φεστιβάλ αναδεικνύει ταυτόχρονα το μοναδικό αυτό προϊόν και την αγροτική παραγωγή της περιοχής, την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του χαρακτηρισμένου παραδοσιακού οικισμού και τον ποιοτικό τουρισμό που διαμορφώνεται ως προϊόν εξ’ αιτίας και των δυο παραπάνω δεδομένων. Μια ζωντανή αγροτική ύπαιθρος σε ένα καλοδιατηρημένο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον είναι έτοιμη να προσφέρει υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν μέσω των αγροτουριστικών καταλυμάτων και των ποιοτικών χώρων εστίασης που λειτουργούν στην περιοχή.
Τα παραπάνω αποτελούν και το όραμα του Δημάρχου Λεωνιδίου κ. Δημήτριου Τσιγκούνη ο οποίος βλέπει να γίνονται πράξη μέσα από τον χαρακτήρα της ανάπτυξης στην περιοχή.
Στην φετινή διοργάνωση περιλαμβάνονται δρώμενα όπως πολλά μικρά μουσικά σχήματα και οι κανταδόροι θα γεμίσουν με μουσικές τα σοκάκια του Λεωνιδίου από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Οι μυρωδιές των φαγητών ανακατεμένες με τις μουσικές των κανταδόρων με φόντο τα αρχοντικά και τα πυργόσπιτα του Λεωνιδίου αλλά και τους φιλόξενους κατοίκους του φιλοδοξούν να δημιουργήσουν μια πανδαισία γεύσεων, ακουσμάτων και εικόνων που θα αφήσουν ανεπανάληπτα συναισθήματα σε όσους βρεθούν στο Λεωνίδιο αυτό το διήμερο.
Αυτήν ακριβώς την εικόνα του σύγχρονου και ποιοτικού τουριστικού προορισμού θέλει να προβάλει το Λεωνίδιο έτοιμο να δεχτεί επισκέπτες όλη τη διάρκεια του έτους.
Δεκάδες επενδύσεις υποδομών αγροτουρισμού ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα από τα προγράμματα LEADER και ΟΠΑΑΧ που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Πάρνωνα με συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Ε.Ε.
Το φεστιβάλ αυτό έχει καθιερωθεί πλέον ως η γιορτή Αγροτουρισμού του Πάρνωνα μέσω της οποίας τόσο τα στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας και οι υπάλληλοι του Δήμου Λεωνιδίου όσο και οι φιλόξενοι επαγγελματίες του Λεωνιδίου δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία του.
Ο Πρόεδρος της Εταιρείας
Δημήτριος Τσιγκούνης
Δήμαρχος Λεωνιδίου


                               * * *

Τσακώνικη Μελιτζάνα

Το μικροκλίμα της περιοχής επιτρέπει στους εργατικούς αγρότες καλλιεργώντας τον υψηλής παραγωγικότητας κάμπο του Λεωνιδίου, να παράγουν τα πλέον εύγευστα προϊόντα, ντομάτες, κηπευτικά, εσπεριδοειδή (παλιότερα περίφημα αχλάδια, ρόδια, κυδώνια), που διοχετεύονται με φορτηγά αυτοκίνητα (παλιότερα με καΐκια) στις αγορές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης (παλιότερα έφταναν μέχρι τη Σύρο, την Πόλη, τη Μασσαλία).

Το χαρακτηριστικότερο όμως προϊόν του Λεωνιδίου είναι η περίφημη Τσακώνικη Μελιτζάνα που συγκαταλέγεται μεταξύ των 317 ευρωπαϊκών προϊόντων με προστατευόμενη ονομασία προελεύσεως.
Η Τσακώνικη μελιτζάνα είναι η μόνη που έχει γλυκιά γεύση, λόγω του μικροκλίματος της περιοχής και της ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων, επίσης ωριμάζει πιο πρώιμα από άλλες περιοχές και ο καρπός της χρησιμοποιείται σε πολλούς συνδυασμούς στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Οι Λενιδιώτες παραγωγοί στις καλλιέργειές τους είναι πρώτοι διότι όπως λέει και ο Δήμαρχος Λεωνιδίου κ. Δημήτριος Τσιγκούνης «….όταν ο Θεός δημιούργησε τη γη, έβαλε την σφραγίδα των ιδανικών συνθηκών για την γεωργική παραγωγή στον κάμπο του Λεωνιδίου. Ευλόγησε ακόμη τους κατοίκους της περιοχής με το πάθος της εργατικότητας και ταυτόχρονα τους χάρισε και το γνώρισμα να μη θέλουν να είναι δεύτεροι…»
Το Λεωνίδιο
Το Λεωνίδιο είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός και χαρακτηριστικό παράδειγμα της τσακώνικης αρχιτεκτονικής με ιστορικά διατηρητέα μνημεία, αρχοντικά και πύργους που έχουν κτιστεί πριν από το 1800 και νεοκλασικά των μέσων του 19ου αιώνα. Το Φεστιβάλ Τσακωνιάς «Γεύσεις και Μουσικές στα Σοκάκια του Λεωνιδίου» φιλοδοξεί να συνδέσει το σήμερα με το ιστορικό παρελθόν και να αποτελέσει έναυσμα για επίσκεψη γνωριμίας στην τόσο όμορφη και περήφανη Τσακωνιά. Έτσι ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το θαυμάσιο τόπο με τις υπέροχες φυσικές ομορφιές που η γη του δημιουργεί τόσο εύγευστα προϊόντα και οι κάτοικοί του εδώ και 3.000 χρόνια διατηρούν τη γλώσσα και τα ήθη του.
           Αναπτυξιακή Πάρνωνα Οργανωτική Επιτροπή


Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. Φεστιβάλ Τσακωνιάς 2010
Δ/νση: Άστρος Κυνουρίας, Τ.Κ. 22001
Τηλ: 27550-24000, 24001, 23711
Fax: 27550-29060
Κεντρικό e-mail: info.astros@parnonastros.gr
Ιστοσελίδα: http://www.parnonas.gr/

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Η φωτογραφία του Παραλίου Άστρους που κολλάει με την είδηση που έχει σχέση με το Λεωνίδιο?
Είστε απίστευτοι κύριοι του "Αρκαδικού"....Βήματος!

Πάνος Αϊβαλής είπε...

Αχ! αυτός ο τοπικισμός όταν δεν έχει όρια... Γιατί το Αστρος που είναι; ΄Σε άλλη χώρα ή πλανήτη....
Σας επιστρέφω τον χαρακτηρισμό σας κύριε ή κυρία ανώνυμε... ή ξεχάσατε να μας πείτε και ποιός είστε;