~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου

    ...για την προστασία του Μαινάλου...    


Κατά τη Συνεδρίαση της Ολομέλεια της Βουλής την 27.11.2009, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία του Ελατοδάσους του Μαινάλου.



Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραϊτης, απαντώντας στην ερώτηση, είπε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η «υλοτομεία και η αποφλοίωση των κορμοτεμαχίων, είναι το μόνο άμεσο μέτρο που μπορεί να ληφθεί», κάνοντας μνεία και στις σχετικές μελέτες που έχει κάνει το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας δασικών προϊόντων. Τόνισε επίσης ότι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ευρύτατου προγράμματος δασοπροστασίας μακράς πνοής. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης, προστασίας και ανάδειξης του δασικού μας πλούτου, σύμφωνα με το πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης που προτάσσουμε στην πολιτική μας.»

Ο ερωτών Βουλευτής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατά την τοποθέτησή του, τονίζοντας και επιβεβαιώνοντας την ανάγκη σφαιρικής αντιμετώπισης του θέματος, ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να συνδράμει τους τοπικούς φορείς της Αρκαδίας στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την ανάδειξη και προστασία του δάσους του Μαινάλου, προτείνοντας τη διοργάνωση, με τη συμμετοχή του Υπουργείου, ημερίδας για την επανεξέταση της δημιουργίας οικολογικού και πολιτιστικού πάρκου στο Μαίναλο. Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν θα εξαντλήσουμε την ευαισθησία μας για την προστασία του Μαινάλου απλά σε μία ερώτηση ή μόνο στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Σας μεταφέρω τη βούληση που έχουν οι φορείς της Αρκαδίας, ώστε άμεσα να διοργανώσουμε μία ημερίδα για να επανεξετάσουμε την ιδέα δημιουργίας οικολογικού και πολιτιστικού πάρκου στο Μαίναλο με βάση ήδη εκπονηθείσα περιβαλλοντική μελέτη.Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτή την ημερίδα, προκειμένου όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αρχίσουμε δράσεις –ανάλογα και με τις αρμοδιότητες του καθενός- ώστε να φτιάξουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάδειξης και προστασίας του Μαινάλου».
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραϊτης, αποδέχτηκε την πρόταση του Βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και διαβεβαίωσε για την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην ημερίδα, χαρακτηρίζοντας «αυτονόητη» τη στήριξη κάθε προσπάθειας που συμβάλλει στην «εξεύρεση ολοκληρωμένων και βιώσιμων λύσεων». Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης «είναι ξεκάθαρη και αταλάντευτη στην κατεύθυνση της προστασίας των δασών». «Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη και σ’ αυτή τη προσπάθεια θέλουμε συμμέτοχους τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση, τους ειδικούς, αλλά και όλους όσους μοιράζονται το όραμά μας για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος».


Το Μαίναλο είναι γνωστό βουνό που ανήκει στην Πελοποννήσου στον νομό Αρκαδίας με κορυφή στα 1980μ. Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου και καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον βόρειο νομό Αρκαδίας. Περιβάλλεται, στα ανατολικά από τα όρη Ολίγυρτος, Τραχύ, Λύρκειο και Αρτεμίσιο, βόρεια από τα Αροάνια και τον Ερύμανθο, δυτικά από την Μίνθη και το Λύκαιο και νότια απο τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα.
   Γενικά, ακολουθώντας την επαρχιακή οδό Τρίπολη – Αλωνίσταινα – Βυτίνα, υπάρχει παράκαμψη δεξιά που μετά από 3 χλμ. μας οδηγεί στο μικρό χωριό Μαίναλο. Μέχρι το 1928 ονομαζόταν Ζαράκοβα από έναν πολύ φημισμένο πύργο, ο οποίος δυστυχώς δεν σώζεται. Το όνομα Ζαράκοβα είναι σλαβικής προέλευσης και χρησιμοποιείται από τους ντόπιους ακόμα και σήμερα.  

Στον ίδιο χώρο κατά την αρχαιότητητα υπήρχε ναός αφιερωμένος στην Λυκοάτιδα Αρτέμιδα, ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.
Είναι ένα μικρό,φιλόξενο και ήσυχο χωριό χτισμένο στις νότιες πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 880 μ., με λιγοστούς κατοίκους βασικά απασχολούμενους με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

* από το:      Σιλίμνα-Δήμος Φαλάνθου   


Δεν υπάρχουν σχόλια: