~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Ο Αστέρας Τρίπολης αποχαιρέτησε το 2009 με μεγάλη χαρά, αφού το τέλος του χρόνου τον βρήκε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος

  Γράφει ο Νίκος Παρ. Αϊβαλής - Αθλητικογράφος 




Ο πρώτος κύκλος του πρωταθλήματος τελείωσε και με τον καινούριο χρόνο περιμένουμε να ξαναρχίσει το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος. Ο Αστέρας Τρίπολης αποχαιρέτησε το 2009 με μεγάλη χαρά, αφού το τέλος του χρόνου τον βρήκε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, έχοντας πολύ καλή παρουσία στο γήπεδο ύστερα από την έλευση του Βαγγέλη Βλάχου στον πάγκο των Αρκάδων. Ο Αστέρας είναι μια πολύ δυνατή και σκληροτράχηλη ομάδα και το έδειξε στους τελευταίους αγώνες: Παναθηναϊκός-Αστέρας (1-1), Άρης-Αστέρας (0-1) και Αστέρας-ΑΕΚ (2-0). Με την έλευση του 2010 όλοι οι Αρκάδες πρέπει να στηρίξουν των Αστέρα Τρίπολης με την παρουσία τους στο γήπεδο.
Για την Α’Κατηγορία Αρκαδίας, ο Παναρκαδικός πήρε μεγάλη νίκη επί του Πανθυρεατικού με 3-0. Στις 10/12/2009 η μικτή νέων της Αρκαδίας νίκησε την αντίστοιχη ομάδα της Λακωνίας με 4-0. Στο μπάσκετ και την Α2 ο Αρκαδικός επικράτησε της Αγίας Παρασκευής με 86-81 σε ένα μεγάλο παιχνίδι για την 17η αγωνιστική. Ο Αρκαδικός είναι μέχρι στιγμής στην 3η θέση με 17 βαθμούς.




   ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 
Αρχαία πόλη της Αρκαδίας, γνωστή από τον Όμηρο ο οποίος την χαρακτηρίζει ερατεινή, που σημαίνει ευτυχισμένη. Η πόλη ονομαζόταν Μαντινέα. Μαντινέη στην Ιωνική διάλεκτο και Μαντινεία σύμφωνα με την Αττική. Το όνομα της αιτιολογείται από τον ήρωα Μαντινέα.
Η ιστορία της είναι τεράστια, εδώ είναι τα σημαντικότερα γεγονότα: 6ος αιώνας π.Χ. Συμμετοχή στην Πελοποννησιακή συμμαχία με ηγέτιδα την Σπάρτη. Περσικοί πόλεμοι: πολεμούν στις Θερμοπύλες με 500 οπλίτες. 362 π.Χ. Μάχη της Μαντινείας, νικιούνται οι Σπαρτιάτες, πεθαίνει ο Επαμεινώνδας και στήνεται μνημείο του. 130 μ.Χ.
Οι Μαντίνειοι θεσπίζουν τα Αντινόεια (αγώνες) προς τιμήν του Αντίνοου, προστατευόμενου του Αδριανού.

*ΑΠΟΚΟΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ inarcadia.gr



Ο αθλητικογράφος του Αρκαδικού Βήματος,
Νικόλαος Π. Αϊβαλής, εύχεται από καρδίας
σε όλους καλή χρονιά με υγεία
στο σώμα αλλά και στο μυαλό,
ευτυχία και να προσέχετε ό,τι αγαπάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: