Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΛΙΡΕ)
Προϋπόθεση η πρώιμη και ορθή ιατρική παρέμβαση για τη θεραπεία των ασθενών
Τρίπολη, 17 Σεπτεμβρίου 2009.
Τρίπολη, 17 Σεπτεμβρίου 2009.
Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική συμμετοχή τοπικών φορέων και παραγόντων πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση προς το κοινό της Τρίπολης με θέμα «Οι Ρευματικές Παθήσεις ως κοινωνικό πρόβλημα στην Ελλάδα».
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΛΙΡΕ) σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, στο «Αποστολοπούλειο» Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Α.Ε. Καθηγητής Ρευματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΡΕ, κος Αλέξανδρος Ανδριανάκος. Κύριο θέμα συζήτησης στην εκδήλωση αποτέλεσε η σημασία τόσο της έγκαιρης διάγνωσης όσο και της πρώιμης και ορθής θεραπευτικής παρέμβασης που αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική θεραπεία των ρευματοπαθειών. Παράλληλα, συζητήθηκαν οι τεράστιες δυσμενείς επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων στο κοινωνικό σύνολο και στην εθνική οικονομία και τονίσθηκε ότι, σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες νοσημάτων, οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν το πιο συχνό αίτιο απουσίας από την εργασία, ιατρικών επισκέψεων και μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας. Το προεδρείο συντόνισαν οι ρευματολόγοι κος Π. Ντάντης και κος Ι. Παπαντωνίου ενώ τους ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εκπροσώπησε με ομιλία της η κα Β. Χριστοφιλοπούλου.
«Τα ευρήματα πανελλαδικών ερευνών δείχνουν ότι το 27% των ενηλίκων πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση» ανέφερε ο κος Αλέξανδρος Ανδριανάκος, Α.Ε. Καθηγητής Ρευματολογίας & Πρόεδρος του ΕΛΙΡΕ ενώ πρόσθεσε ότι, «οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν πλέον σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και ιδιαίτερα για τον εργαζόμενο πληθυσμό ηλικίας 19-65 ετών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας, το 30% όλων των απουσιών από την εργασία, το 20% όλων των ιατρικών επισκέψεων και το 25% της χρήσης φαρμάκων με συνταγή. Χάρη στην πρόοδο της ρευματολογίας και την παρουσία των νέων βιολογικών θεραπειών υπάρχουν μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, προσφέροντας ύφεση, δραστική μείωση των δυσμενών επιπτώσεων και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Είναι σαφές λοιπόν, ότι οι ρευματοπάθειες αποτελούν ένα πολυδιάστατο πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους αρμόδιους φορείς, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα για υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας».
Η εκπρόσωπος των ασθενών με ΡΑ, κα B. Χριστοφιλοπούλου, σχολιάζοντας την εργασιακή ζωή των ασθενών σημείωσε ότι, «Πολλές φορές εμείς οι ρευματοπαθείς με κινητικά προβλήματα αντιμετωπίζουμε αρκετές δυσκολίες στις καθημερινές μας δραστηριότητες αλλά και την επαγγελματική μας ζωή. Το αποτέλεσμα αυτών των δυσκολιών δεν είναι μόνο πρακτικό αλλά και ψυχολογικό. Η ενημέρωση για τις σύγχρονες ελπιδοφόρες βιολογικές θεραπείες είναι σημαντικότατη.»
Την εκδήλωση διάνθησε και έκλεισε η Χορωδία του Δήμου Παλλήνης, με την εκτέλεση γνωστών μουσικών έργων μεγάλων συνθετών (όπως Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζηδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου κλπ.)
Η εκδήλωση αποτελεί μέρος της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού από το ΕΛΙΡΕ και διοργανώθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Abbott, της παγκόσμιας εταιρείας στο χώρο της Υγείας.
Λίγα λόγια για τα Ρευματικά Νοσήματα
Ρευματικές παθήσεις είναι οι μη τραυματικές παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλ. των αρθρώσεων, των τενόντων, των μυών, των οστών και της σπονδυλικής στήλης, ενώ μετρούν πολλές διαφορετικές μορφές, περίπου 200. Αρκετές παθήσεις, όπως π.χ. οι αυτοάνοσες, προσβάλλουν και άλλα όργανα, όπως η καρδιά, οι νεφροί, τα μάτια, οι πνεύμονες, τα αγγεία, τα νεύρα κ.ά. Κύριο σύμπτωμά τους είναι ο πόνος στο μυοσκελετικό σύστημα, που ανάλογα με την πάθηση μπορεί να αφορά αρθρώσεις, τένοντες, ορογόνους θυλάκους, μυς, οστά, τη μέση ή τον αυχένα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας του Ελληνικού Ιδρύματος Ρευματολογικών Ερευνών, οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν ένα μέγιστο κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα μας διότι:
Είναι πολύ συχνές, αφού 27% των ενηλίκων πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση
Σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων στο επίπεδο του γενικού πληθυσμό ενηλίκων, οι ρευματικές παθήσεις είναι το πιο συχνό αίτιο 4 δεικτών νοσηρότητας και ευθύνονται για το:
39% των χρόνιων προβλημάτων υγείας
47% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας
26% του βραχυχρόνιου περιορισμού των δραστηριοτήτων, όπως απουσίες από την εργασία κλπ.
20% όλων των ιατρικών επισκέψεων
Σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων στο επίπεδο του γενικού πληθυσμό ενηλίκων, οι ρευματικές παθήσεις είναι το δεύτερο αίτιο 2 δεικτών νοσηρότητας και ευθύνονται για το:
24% της χρήσης φαρμάκων με συνταγή 18% της χρήσης φαρμάκων χωρίς συνταγή
4. Σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες νοσημάτων στο γενικό πληθυσμό ενηλίκων:
οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον εργαζόμενο πληθυσμό (άτομα 19-65 ετών), αφού είναι το πιο συχνό αίτιο των 5 από τους παραπάνω 6 δείκτες νοσηρότητας.
Σήμερα, χάρις στις προόδους της Ρευματολογίας και της Βιοτεχνολογίας υπάρχουν μεγάλες θεραπευτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων και είναι δυνατόν να επιτευχθούν:
1. Αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά και ύφεση των σοβαρότερων από τις παθήσεις αυτές, όπως είναι οι φλεγμονώδεις, δηλ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, οι αγγειίτιδες κ.ά.
2. Δραστική μείωση των δυσμενών επιπτώσεών τους
3. Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών
Βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων είναι:
Η έγκαιρη διάγνωση
Πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση
Για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων αυτών απαιτείται: Ενημέρωση του Κοινού
Πηγή: Andrianakos et al. Rheumatology 2005; 44:932-938
* * *
Λίγα λόγια για το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών (ΕΛΙΡΕ) – www.elire.grΤο ΕΛΙΡΕ είναι μη κυβερνητική οργάνωση που συστάθηκε από γιατρούς ρευματολόγους το 1993 και υπάγεται στην εποπτεία των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στόχος του Ιδρύματος είναι η υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, η υποστήριξη ερευνητικών εργασιών, η απονομή βραβείων και παροχή χρηματικής βοήθειας σε νέους επιστήμονες για μετεκπαίδευση στον τομέα της ρευματολογίας, η εκπόνηση και πραγματοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, η οργάνωση πανελληνίων ή διεθνών επιστημονικών εκδηλώσεων για τις ρευματικές παθήσεις, η ανάπτυξη συνεργασιών με επιστήμονες ή οργανώσεις διαφόρων χωρών και η διαφώτιση του κοινού και των αρχών επί του προβλήματος των ρευματικών παθήσεων και της αντιμετώπισής του.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Run Communication: 210 6833 545, κα Αλεξάνδρα Σκοπετέα, 6937 307771
Run Communication: 210 6833 545, κα Αλεξάνδρα Σκοπετέα, 6937 307771
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου