~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Το πρωτάθλημα τελείωσε ...


του Νίκου Π. Αϊβαλή -
αθλητικογράφου του "Αρκαδικού Βήματος"




Το πρωτάθλημα τελείωσε και πρωταθλητής είναι ο Ολυμπιακός. Ήταν μια χρονιά στην οποία ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα. Το μόνο που πλέον ανησυχεί τους Πειραιώτες είναι η παραμονή του Βαρβέρδε και στη νέα σεζόν.
Στον Παναθηναϊκό ο μόνος στόχος που έχει μείνει, είναι η πρωτιά στα Play Off που θα ξεκινήσουν και συνεπώς η είσοδος στο Τσάμπιονς Λίνκ.
Στην ΑΕΚ το κλίμα στα αποδυτήρια είναι εκρηκτικό, με τις μονομαχίες Μπάγεβιτς και Εντίνιο να αποτελούν σχεδόν καθημερινή δράση. Όμως οι μάχες δεν σταματούν εκεί. Το Αργεντίνικο γκέτο το οποίο αποτελείται από τους Σαχά, Μπλάνκο, Πελετιέρι και Σκόκο, έχει στην μπούκα τον Ραφίκ Τζιμπούρ και αντιστρόφως. Ένα είναι πάντως το σίγουρο, ότι το καλοκαίρι θα έχουμε πολλές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.

Στον Αστέρα Τρίπολης το κλίμα είναι καλό και ήδη σχεδιάζεται η νέα σεζόν. Στο προσκήνιο είναι η πώληση του Ζαϊρί, για τον οποίο δείχνουν έντονο ενδιαφέρον η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός.




* * * * * * * * * * * * * * * * *



Απόλλων Σμύρνης




Ο Απόλλων Σμύρνης είναι μία από τις ποιο ιστορικές ομάδες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πάμε να δούμε λίγα πράγματα από την τεράστια ιστορία του Απόλλωνα.
Η θρυλική και ένδοξη ιστορία του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων Σμύρνης, ξεκινά το 1891 από την μαρτυρική πόλη της Σμύρνης. Με μια διαδρομή τριών αιώνων, ο Απόλλων Σμύρνης έχει την τιμή να αποτελεί για τον Ελληνισμό, τον αρχαιότερο αθλητικό και πολιτιστικό σύλλογο.
Η ένδοξη και θρυλική ιστορία του Απόλλωνα άρχισε στην Ελληνική Σμύρνη της Μ. Ασίας. Πριν από τον Απόλλωνα, υπήρχε στην Σμύρνη το αθλητικό σωματείο "Ορφέας"το οποίο ιδρύθηκε το 1890. Το 1891 μια ομάδα Ελλήνων, αρκετοί από τους οποίους αποσχίστηκαν από τον Ορφέα, αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα φιλαρμονικό σύλλογο με το όνομα του Απόλλωνα, προστάτη της μουσικής. Για χρώματα αυτού του νέου συλλόγου επιλέγονται το γαλάζιο και το λευκό, για να δείξουν σε όλους ότι ο σύλλογος αυτός είναι αποκλειστικά Ελληνικός και να δείξουν με συμβολικό τρόπο την αταλάντευτη επιθυμία τους για απελευθέρωση και ένωση με την μητέρα πατρίδα. Συχνά οργανώνονται συναυλίες και φιλολογικές συγκεντρώσεις που κύριο σκοπό είχαν να αναπτερώσουν το φρόνιμα των Ελλήνων κατοίκων της Σμύρνης και των περιχώρων της και να υπενθυμίσουν σε όλους ότι δεν είναι ένας λαός σκλάβων, αλλά ένας λαός με πανάρχαια και μεγαλοπρεπή ιστορία. Η Τρίτη επέτειος της ίδρυσης του Απόλλωνα γιορτάστηκε πανηγυρικά.

Ο πρόεδρος του, Ν. Κουλουμάσης εξεφώνισε τον πανηγυρικό της ημέρας, ενώ ο φημισμένος Σμυρναίος λόγιος, Στίλπων Πιττάκης μίλησε για το μαντείο των Δελφών και για τον ύμνο προς τον θεό Απόλλωνα. Επάνω σε ειδικό βάθρο είχε στηθεί βωμός προς τιμή του θεού Απόλλωνα, ενώ οκτώ Σμυρνιοί νεανίες, δαφνοστεφανωμένοι και ενδεδυμένοι με χλαμύδες έψαλλαν τον Πινδαρικό προς τον Απόλλωνα ύμνο: <<Κέκλυθ ελικώνα βαθύδενδρον αί λάχετε Διός εριβρομούου θυγατέρες ευώλενοι μόλετε συνόμαινον ίνα Φοίοιβον ωδάεισι μέλμητε χρυσοκόμαν>>.
Το νέο συμβούλιο του Απόλλωνα το 1894 αποφασίζει να υιοθετήσει ως έμβλημα τους τρεις δρομείς και παράλληλα να καταρτίσει εκδρομικό τμήμα. Από τις πρώτες εκδρομές που οργάνωσε ήταν στην Έφεσσο, το Αϊβαλί και το Αϊδίνι, όπου έλαβε μέρος και ο Ρώσος λόγιος και ιστορικός, Φριγκόλ. Την ίδια εποχή αποκτά και ιδιόκτητο γήπεδο. Δεκατέσσερα χρόνια πριν, το 1880, ο Ιωάννης Δαμβέργης μαζί με τους Απόστολο Ψαλτώφ, Στέφανο Παπαμιχάλη και Ιωάννη Μακρουλίδη, όλοι τότε μαθητές της Ευαγγελικής σχολής Σμύρνης, δημιούργησαν ένα πρόχειρο γυμναστήριο σε κάποιον ανοιχτό χώρο.
Αφού άνοιξαν χαντάκια, περιέφραξαν χρησιμοποιώντας λόγο ελλείψεως χρημάτων σκοινί απλώστρας. Κατόπιν με σκληρές οικονομίες αγόρασαν ένα μονόζυγο και άλλα όργανα γυμναστικής. Στο γήπεδο αυτό αθλούταν νέοι από όλη την Σμύρνη, πληρώνοντας μια πεντάρα. Με την βοήθεια του Μητροπολίτη Σμύρνης Αγίου Χρυσοστόμου, μεγάλου προστάτη του αθλητισμού της Σμύρνης και εκ των ιδρυτών του Απόλλων Σμύρνης, κατασκεύασε μεγάλο και σύγχρονο γυμναστήριο στην συνοικία του Αγίου Τρύφωνα, κοντά στο φημισμένο θέατρο ``Τερψιθέα``, με ξύλινη εξέδρα.

Από τα τέλη του 1893, οργανώνεται και το αθλητικό τμήμα, το οποίο λαμβάνει μέρος στους πρώτους αγώνες της Σμύρνης το 1894. Το 1901 ο Απόλλων, διοργανώνει τις πρώτες Λεμβοδρομίες της Σμύρνης με την συμμετοχή του άλλου μεγάλου Σμυρναϊκού σωματίου, τον Πανιώνιο. Πρώτος ο Απόλλων εισήγαγε στην Σμύρνη και το άθλημα της πυγμαχίας με λαμπρά αποτελέσματα. Ποδοσφαιρικές συναντήσεις έδωσε με όλες τις ομάδες της Σμύρνης, καθώς και με ομάδες πληρωμάτων ξένων πολεμικών πλοίων, που ναυλοχούσαν στο λιμάνι της Ιωνικής πρωτεύουσας. Το 1911 μάλιστα κατάφερε να νικήσει και αυτήν ακόμα, την ισχυρότατη για την εποχή της ομάδα του Αυστριακού θωρηκτού "Βιρίντους".

Σημαντική νίκη επίσης πέτυχε το 1918 επί της πανίσχυρης ομάδας του Αγγλικού πολεμικού ``Μήνυτορ 19``, του πρώτου πολεμικού πλοίου που είχε καταπλεύσει στο λιμάνι της Σμύρνης, μετά την ήττα της Τουρκίας κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Τελευταία παρουσία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Απόλλωνα στην μαρτυρική Σμύρνη ήταν το 1922 όταν κέρδισε και τον τίτλο του πρωταθλητή. Χιλιάδες Απολλωνιστές γιόρτασαν την μεγάλη επιτυχία, που έμελλε να είναι και η τελευταία πριν από την μικρασιατική καταστροφή. Η ιστορία αυτού του συλλόγου είναι τεράστια για να καταφέρει να χωρέσει ολόκληρη σε αυτή την φιλότιμη αναφορά στον ιστορικό γυμναστικό σύλλογο Απόλλων Σμύρνης.

Η ευχή όλων είναι να καταφέρει να ξαναγυρίσει εκεί όπου ανήκει: στην Ελληνική Σμύρνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: