~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Χάθηκε κοινοτική ενίσχυση, συνολικού ύψους 89,7 εκατ. ευρώ, για τις κατεστραμμένες περιοχές Αρκαδίας και Ηλείας με ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης...




Χάθηκαν κονδύλια της ΕΕ για τις κατεστραμμένες περιοχές Αρκαδίας και Ηλείας







Την αντίδραση της γαλλίδας ευρωβουλευτού κυρίας Κατρίν Γκι-Κεντ πάνω στο θέμα της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιοχών στην Πελοπόννησο προκάλεσε το πρόσφατο οδοιπορικό της σε περιοχές της Ηλείας και της Αρκαδίας που δοκιμάστηκαν από τις φωτιές το καλοκαίρι του 2007.



Η γαλλίδα ευρωβουλευτής, η οποία ανήκει στην Ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και συντονίζει τα θέματα προϋπολογισμού, διαπιστώνει στο κείμενο παρέμβασης προς την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ανυπαρξία προόδου στις εργασίες αποκατάστασης και απραξία από πλευράς ελληνικού υπουργείου Οικονομίας για τη διοχέτευση της κοινοτικής ενίσχυσης, συνολικού ύψους 89,7 εκατομμυρίων ευρώ, στις κατεστραμμένες περιοχές.



Η κυρία Γκι-Κεντ ζητεί από την Κομισιόν να επισημανθούν τυχόν ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για το οικονομικό αυτό τέλμα.

*από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" Πέμπτη 23 Απριλίου 2009
*****************
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ...
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΞΕΧΝΑΜΕ!!!

Η Αρκαδία δεν είναι πια όπως την ξέραμε...
Χρονικό του ολέθρου Τί απέμεινε;
του Θάνου Νικολάου


Μια ανείπωτη τραγωδία για την Eλλάδα. Απόλυτος πύρινος όλεθρος και στην ΑΡΚΑΔΙΑ για 5η συνεχή μέρα. 7 νεκροί, αφανισμένα δάση και αγροτικές εκτάσεις, καμμένα σπίτια. Άραγε, θα μπορέσει να ορθοποδήσει αυτός ο τόπος;

Τρίπολη 29 Αυγούστου 2007
Η Αρκαδία δεν είναι πια όπως την ξέραμε... Τέλος μιας εποχής και αρχή μιας νέας γκρίζας στο χρώμα της στάχτης. Η χώρα αυτή υπέστη τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της από την πύρινη λαίλαπα που πλήττει για 5η συνεχή μέρα την Πελοπόννησο. Πολλαπλά πύρινα μέτωπα, εστίες και αναζωπυρώσεις εκδηλώθηκαν στο νομό από το περασμένο Σάββατο, που εξαπλώθηκαν ανεξέλεγκτα. Υπάρχουν ήδη 7 εξακριβωμένοι νεκροί, τεράστιες καμμένες δασικές και αγροτικές εκτάσεις και ανυπολόγιστες ζημιές στη χλωρίδα, σε καλλιέργειες, ιδιωτικές εκμεταλεύσεις και κατοικίες. Ο νομός έχει κυρηχθεί από το Σάββατο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Από την περασμένη Κυριακή πύρινα μέτωπα υπήρχαν κοντά στα χωριά Αραχωμήτες, Κεραστάρι, Ασέα, Λεοντάρι, Ίσαρη, Βλαχοκερασιά, Κολλίνες, Μακρύσι και Τουθόα.
Μέχρι το πρωϊ της Κυριακής οι νομοί Λακωνίας και Μεσσηνίας είχαν αποκλεισθεί οδικώς, ενώ από τη Δευτέρα η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο αποκαταστάθηκε.
Από την Κυριακή η νομαρχία Αρκαδίας συντονίζει «επιχείρηση» σε συνεργασία με τους δήμους του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, όπου καταγράφονται οι άστεγοι προκειμένου να προωθηθούν σε ξενοδοχεία και να τους χορηγηθεί βοήθεια. Την ίδια μέρα η Νομαρχία εξέδωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στην περιοχή του δάσους του Μαινάλου.
Η καταστροφή συνεχίζεται... Αναλυτικότερα:

Περιοχή Μεγαλόπολης
Ειδικά το λεκανοπέδιο και η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης έχουν πλέον πληγεί ανεπανόρθωτα. Πρόκειται στην κυριολεξία για κρανίου τόπο. Το πύρινο μέτωπο από την Ασέα κατευθύνθηκε προς την Μεγαλόπολη. Έκαψε ό,τι βρήκε μπροστά του -δάση, σπίτια και αγροτικές εκτάσεις στην περιοχή του χωριού Μακρύσι - λίγο έξω από τη Μεγαλόπολη - και απείλησε την ίδια την πόλη όπως και το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Αφού έκαψε μερικά πρώτα σπίτια, κατευθύνθηκε προς νότο, αφανίζοντας τα πάντα στο πέρασμά του. Μετά από συνεχείς αναζωπυρώσεις πέρασε τελικά ανεξέλεγκτο από την Αρκαδία στο νομό Μεσσηνίας προς το Διαβολίτσι και το Μελιγαλά, όπου τελικά τέθηκε υπό έλεγχο τη Δευτέρα. Άλλη εστία εκδηλώθηκε πολύ κοντά στο αρχαίο θέατρο της Μεγαλόπολης - λίγο έξω από την πόλη - αλλά σβύστηκε έγκαιρα.
Το μέτωπο στο Μακρύσι ήταν ανεξέλεγκτο μέχρι τη Δευτέρα. Η φωτιά απείλησε μάλιστα το Μοναστήρι στο Μακρύσι, όμως οι καλόγριες της Μονής πρόλαβαν να απομακρύνθηκαν έγκαιρα. Στη συνέχεια προχώρησε προς την κατεύθυνση του Μαινάλου και έφθασε στο χωριό Κατσίμπαλη της Γορτυνίας. Ο κίνδυνος για το Μάιναλο ήταν πλέον ορατός. Τελικά την Τρίτη τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.
Την περασμένη Δευτέρα (27 Αυγούστου) συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Μεγαλόπολης, στα χωριά Βάγκου, Ισαρη και Χράνους όπου και ο υπέροχος καστανόλογγος... Τα παραπάνω χωριά εκκενώθηκαν. Κάηκαν σπίτια στο Ίσαρι και στους Χράνους. Το όμορφο δάσος στην περιοχή του Ίσαρη δεν υπάρχει πλέον... Την Τρίτη η φωτιά προχωρούσε ακάθεκτη προς την Αγία Θεοδώρα στο Βάστα...

Φαλαισία
Μεγάλη καταστροφή υπέστη η Φαλαισία. Πύρινο μέτωπο προερχόμενο από τα χωριά Ανεμοδούρι, Ραψομάτι, Μαλωτά και Αναβρυτό, προχώρησε ανεξέλεγκτο και αφάνισε στη κυριολεξία την ευρύτερη περιοχή του Λεονταρίου και την πλούσια βλάστησή της. Συγκεκριμένα, κατέκαψε τις περιοχές των δημ. διαμερισμάτων Αναβρυτό, Ρούτση, Βελιγοστή, Σκορτσινού, Περιβόλια, Βρυσούλες, Συκιές, Ποταμιά, Χιράδες, και προχωρώντας προς Ν. έφτασε μέχρι την Καμάρα και το Άκοβο.
Βρέθηκαν τέσσερις νεκροί στο Λεοντάρι και από ένας στα χωριά Βρυσούλες και Βελιγοστή του δήμου Φαλαισίας. Κάηκαν αρκετά σπίτια και αγροικίες.
Η περιοχή ανάμεσα στις πηγές του Ευρώτα, της Μονής Αμπελάκη, της Πετρίνας της Α. Φαλαισίας και του Λεονταρίου και της αφανίστηκε.
Εκκενώθηκαν αρκετά χωριά στην περιοχή: Ανεμοδούρι, Ρούτση, Μαλλωτά, Ραψομμάτι, Περιβόλια, Συκιές, Κατσίμπαλη.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία επιχείρηση μεταφοράς στην Τρίπολη, με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα δύο ηλικιωμένων ατόμων από το Αναβρυτό, που αντιμετώπιζαν πρόβλημα μετακίνησης.
Τεγέα και ΣκυρίτιδαΆλλη μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το Σάββατο σε ορεινή περιοχή της Τεγέας πλησίον του χωριού Μαυρίκι (παρυφές Πάρνωνα). Γρήγορα πήρε διαστάσεις και κατευθύνθηκε προς τα χωριά Μανθυρέα λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Η οδική κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης διακόπηκε. Στο σημείο υπήρξαν σταματημένα λεωφορεία και αρκετά οχήματα. Στη φωτιά έκαναν ρίψεις δύο πετζετέλ και ένα ελικόπτερο. Τελικά η επέκταση της φωτιάς προς την περιοχή της Τάκας απετράπη στό ύψος της εθνικής οδού κοντά στη Μανθυρέα. Μέχρι και σήμερα η φωτιά φαινόταν καθαρά από την Τρίπολη.
Στη συνέχεια όμως η φωτιά, λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, αναζωπυρώθηκε και κατευθύνθηκε προς το χωριό Κάνδαλος και απο εκεί πλησίασε το δάσος της Σκυρίτιδας κ Στη συνέχεια άλλαξε κατεύθυνση και προχώρησε (Δευτέρα) περιμετρικά προς τις Κολλίνες. Μέχρι την Τρίτη η φωτιά έκαιγε και να καίει ανεξέλεγτη αγροτοδασική έκταση απειλώντας σοβαρά τα χωριά Βλαχοκερασιά, Κερασιά, Αλεποχώρι και Κολίνες.

Τρίπολη
Άλλη φωτιά απείλησε την Τρίπολη, στη βιομηχανική περιοχή. Πέρασε πρώτα ανάμεσα από τα εργοστάσια, οι φλόγες έγλυψαν στην κυριολεξία τους τοίχους τους, και κάψανε μια μεγάλη έκταση μέσα σε αυτήν. Τελικά με την ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής, των μηχανημάτων του δήμου Τρίπολης, αλλά και ιδιωτών και εργαζομένων στη βιομηχανική περιοχή τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο και αργότερα έσβυσε.

Ασέα
Η πεδινή και ιστορική περιοχή της Ασέας της με τις πηγές του Αλφειού και την πλούσια βλάστηση είναι πλέον κρανίου τόπος... Συγκεκριμένα, πύρινη εστία εκδηλώθηκε στην περιοχή του Δήμου Βαλτετσίου που γρήγορα εξαπλώθηκε και προχώρησε ανεξέλεγκτα δυτικά κατακαίγοντας ολόκληρη την περιοχή της κάτω Ασέας. Απειλήθηκε και εκκενώθηκε και η Άνω Ασέα. Το άλσος στο εκκλησάκι του Σωτήρος κάηκε. Το δάσος στο χωριό Κεραστάρι έχει πλέον αφανισθεί, και μερικά σπίτια του χωριού κάηκαν. Το ίδιο και αγροτοδασικές εκτάσεις στα χωριά Αραχαμίτες και Αθήναιο.
Στη συνέχεια ένα πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε δυτικά, προς τα χωριά Παλαιοχούνη και Μαλλωτά, Ραψομμάτη και Αναβρυτό (Φαλαισία), ενώ άλλο μέτωπο κινήθηκε προς το Ανεμοδούρι και Ρούτσι.
Εκκενώθηκαν τα χωριά Κάτω και Άνω Ασέα, Αραχαμίτες, Παλαιοχούνη, Ρούτσι και Αθήναιο. Στην κάτω Ασέα και στο Αθήναιο κάηκαν σπίτια.
Κλειστή παρέμεινε η επαρχιακή οδός Αραχαμιτών - Δόριζας - Άνω Ασέας Αρκαδίας μέχρι την Τρίτη.
Άλλη εστία τις φωτιάς επιμένει με συνεχείς αναζωπυρώσεις στο χωριό Αγριακόνα, έχοντας κάψει σημαντική αγροτική έκταση.

Περιοχή Γόρτυνος
Απειλήθηκε σοβαρά το χωριό Κατσίμπαλη και τα γύρω χωριά του Δήμου Τρικολόνων, ενώ στο χωριό Σούλος κάηκαν σπίτια. Το απόγευμα της Τρίτης το μέτωπο αυτό τέθηκε υπό ελέγχο, αφού προξένησε ανυπολόγιστες καταστροφές.
Περισσότερα από έξι χωριά του δήμου Γόρτυνος εκκενώθηκαν το πρωϊ της Τρίτης, όταν μεγάλο πύρινο μέτωπο από την Ηλεία - χωριά Ανδρίτσαινα, Μάτεση και Θεισόα, όπου κάηκαν αρκετά σπίτια πέρασε στην Αρκαδία. Η φωτιά κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα λόγω των ανέμων, κάτι που έκανε πολύ δύσκολη την προσπάθεια των μέσων πυρόσβεσης. Ο κίνδυνος το μέτωπο αυτό να συναντήσει το μέτωπο στο Μακρύσι της Μεγαλόπολης ήταν πλέον μεγάλος. Τελικά έφθασε στο κάτω Κοτύλι που τελικά σώθηκε την τελευταία στιγμή.
Σε κίνδυνο βρισκόταν τη Δευτέρα το χωριό Τουθόα κοντά στα Λαγκάδια. Τη Δευτέρα το απόγευμα διατάχθηκε η εκκένωση της Ανδρίτσαινας, που απειλήθηκε σοβαρά από μεγάλο πύρινο μέτωπο. Πολλοί κάτοικοι αρνούνταν να εγκαταλείψουν το χωριό και επιχειρούν να μείνουν για να προστατέψουν το χωριό και τη περίφημη βιβλιοθήκη του... Η φωτιό έκαιγε σε απόσταση 2 χιλ. από τον Επικούριο Απόλλωνα...
Την Τετάρτη πέντε ακόμα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, όπου το μεσημέρι αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά. Οι φλόγες κατευθύνονται προς το Παλαιόκαστρο, το Σαρακίνι, τον Βλαχοράφτη, τον Ατσίχωλο και το Κρυονέρι. Ορατός είναι [λέον ι ο κίνδυνος για το Φαράγγι του Λούσιου και την Καρύταινα!
Άλλο πύρινο μέτωπο προερχόμενο από την Ηλεία (περιοχή Σέκουλα) εισέβαλε στο Δήμο Ηραίας, καίγοντας μεγάλες εκτάσεις, κοντά στα χωριά Κοκκορά την Λυσσαρέα αλλά και άλλα χωριά. Μερικά χωριά συνεχίζουν να μην έχουν ηλεκτροδότηση.
Στο μεταξύ, αθρόα ήταν η ανταπόκριση επιχειρήσεων, φορέων, αλλά και των απλών πολιτών στην Τρίπολη, όπου στην έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να οργανωθεί συσσίτιο στη Μεγαλόπολη από την ιερά μητρόπολη Γόρτυνος. Ήδη φορτηγά με τρόφιμα και νερό έφθασαν φθασαν από την Τρίπολη στη Μεγαλόπολη.

Τελικά τι απέμεινε;
To Μαίναλο και η Κυνουρία με ένα τμήμα του Πάρνωνα.... Όσον για το πρώτο, το υπέροχο αυτό μνημείο της φύσης ΄- και συγχρόνως σύμβολο της Αρκαδίας -, ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός. Όλοι εύχονται το πληγωμένο τα τελευταία χρόνια δάσος - και σύμβολο της Αρκαδίας - να διασωθεί. Αλλιώς ο τόπος θα έχει μεταβληθεί ανεπανόρθωτα σε ένα από άκρη σ' άκρη νεκρό τοπίο... Οπότε και οι τελευταίες Νύμφες θα μεταναστεύσουν δια παντός σε άλλες "Αρκαδίες" (π.χ. Τοσκάνη, Forez, Ισπανία, Βαϊμάρη) μαζί με τον Πάνα... - αν ακόμα ζει.
Θα είναι η πικρή ώρα που θα στερέψουν αναμφίβολα τα τελευταία ψήγματα των ονείρων μας. Αλλά και των ανοχών μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: