~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Περπατώντας στα σοκάκια της Βυτίνας...

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ


Η σταρ του Μαινάλου

Στη σκιά τού πλημμυρισμένου από τα έλατα Μαινάλου, τούτος ο τόπος είναι τουριστικός προορισμός από τη δεκαετία του ΄30. Τότε φιλοξενούσε σχεδόν αποκλειστικά ταξιδιώτες της υψηλής κοινωνίας. Στις ημέρες μας και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, η Βυτίνα γεμίζει από σκιέρ και άλλους εκδρομείς που εκμεταλλεύονται τη μικρή απόσταση και την εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα.
Αφετηρία της περιήγησης στον οικισμό της Βυτίνας είναι η κεντρική πλατεία. Στην άκρη της δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα. Κτισμένη το 1846 έχει επενδυθεί στην είσοδό της με το τοπικό μαύρο μάρμαρο το οποίο δύσκολα θα συναντήσετε σε άλλο κτίριο. Στο κέντρο της πλατείας είναι το χρυσό άγαλμα του Μαθιού Πόταγα, του ντόπιου 17χρονου μαθητή που σκοτώθηκε στήνοντας ενέδρα στους ναζί στις 2 Μαΐου του 1944.

Κοντά του θα βρείτε το κτίριο που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο του
(τηλ. 27950 22329 Δήμος Βυτίνας και 27950 29010 ΚΕΠ Βυτίνας).

Γεμάτο παραδοσιακές φορεσιές, εργαλεία των αγροτών της περιοχής, μαγειρικά σκεύη, εκκλησιαστικά είδη και πολλά άλλα αντικείμενα από το 1800 και ύστερα, θα σας ταξιδέψει σε άλλες, παλαιότερες, εποχές. Το καλύτερο όμως κρύβεται στα δυτικά του οικισμού εκεί όπου ανασαίνει ακόμη η παλαιά γειτονιά της Βυτίνας. Περπατώντας στα σοκάκια της, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια με τις καμάρες και τα αγκωνάρια στις γωνίες, θα ανακαλύψετε τις εκκλησίες των Αγίων Αποστόλων και της Κοίμησης της Θεοτόκου κτισμένες το 1831 και το 1847 αντίστοιχα.

Επιστρέψτε στην πλατεία, ξεκουραστείτε και ετοιμαστείτε για νέα περιήγηση. Αυτήν τη φορά στην ανατολική πλευρά της Βυτίνας, εκεί που ο περίφημος « δρόμος της αγάπης» περιμένει τους αθεράπευτα ρομαντικούς. Σφενδάμια και ψευδοπλάτανοι δημιουργούν ένα καταπράσινο «τούνελ» στη σκιά του οποίου λατρεύουν να περπατούν ντόπιοι και επισκέπτες της Βυτίνας. Γιατί ονομάστηκε έτσι; Από το νυφοπάζαρο που γινόταν παλαιότερα σε αυτόν.
Πληροφορίες: τηλ. 210 5781880, 210 5786220. Αυτόματο σύστημα ενημέρωσης για την κατάσταση του χιονοδρομικού κέντρου: τηλ. 6979911506

Σχετικά Άρθρα www.mainalo-ski.gr
Το χιονοδρομικό Το δασάκι της Βυτίνας
ΔΙΑΜΟΝΗ ΦΑΓΗΤΟ
Οι απόψεις σας
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΜΑΙΝΑΛΟ,ΒΥΤΙΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ.ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ,ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ(ΚΟΥΡΑΜΠΙΕ,ΜΠΑΚΛΑΒΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΕΣ).ΕΙΚΟΣΙ ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΣΥΝΑΝΤΑΜΕ ΤΗ ΖΑΤΟΥΝΑ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΕΞΩΡΗΣΑΝ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΩΡΙΖΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΚΕΙ),ΠΙΝΟΥΜΕ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΑΦΕΝΕΔΑΚΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΑΣΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ,ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΡΑΦΤΗ,ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙ ΤΗΣ ΚΑΝΕΛΑΣ. ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΠΑΛΟΥΜΠΑ (ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΛΑΠΟΥΤΑ).ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΜΕ ΨΑΡΙ.ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΑΣΣΙΝΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ.ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙΑ ΧΩΡΙΟΥΔΑΚΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΘΕΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΥΦΟΣ. ΑΓΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΓΝΑ ΥΛΙΚΑ.

*ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημ. ΤΑ ΝΕΑ ΚΕΙΜΕΝΟ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ Παρασκευή 24 Οκτω. 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: