~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Σιλό τσιμέντου στο Μαίναλο; Όχι ευχαριστώ


Η Βλαχέρνα, ένας ιστορικός οικισμός της Αρκαδίας, και η γύρω εκρηκτική και χαρισματική φύση του Μαινάλου που την περιβάλλει απειλούνται με ένα ακόμη έργο "κλασικής ελληνικής ανάπτυξης", ένα έργο με πρωταγωνιστή το τσιμέντο και τις εγκαταστάσεις παραγωγής του σε μαζική κλίμακα, ακριβώς δίπλα στο ελατοδάσος. Πρόκειται για εγκατάσταση μονάδας παραγωγής τσιμεντο-προϊόντων και σκυροδεμάτων ιδιοκτησίας "Ν. Beton ΑΦΟΙ ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΙ Ο.Ε." στη θέση "Σίνερο", στην είσοδο του Δ.Δ. Βλαχέρνας, του Δήμου Λεβιδίου.

Το Μαίναλο και η δασική βλάστηση στην περιοχή είναι από τους ελάχιστους θύλακες πρασίνου που διέφυγαν τον κίνδυνο από τον πύρινο όλεθρο που έκανε στάχτη τα δάση της Πελοποννήσου το καλοκαίρι του 2008. Αντί λοιπόν η πολιτεία να προστατεύσει και να θωρακίσει αυτόν τον πολύτιμο πνεύμονα της ελληνικής φύσης, επιτρέπει την εγκατάσταση νέων χρήσεων, εξαιρετικά υψηλής όχλησης και επιπροσθέτως ρυπογόνου δράσης.

Όπως επισημαίνει ο εκ των πρωταγωνιστών της κινητοποίησης Βασίλης Κουνέλης, σε άρθρο του στο Αρκαδικό Βήμα (http://arkadiko.blogspot.com/2007/08/blog-post_06.html), η Βλαχέρνα είναι -με απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ- χαρακτηρισμένη ως οικισμός ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, κατάλληλος για παραθεριστική κατοικία και ήπια τουριστική ανάπτυξη και επίσης, μετά από πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Λεβιδίου έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός (απόφαση 27487/7-12-2005 Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας ΠΕΧΩΔΕ-Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών). Η ανάπτυξη βιομηχανικών ή βιοτεχνικών δραστηριοτήτων, πέραν των ήδη υπαρχόντων μικρών χρήσεων στην περιοχή είναι βέβαιο ότι θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του χωριού και θα ανακόψει την προοπτική του για ήπια ανάπτυξη, ενώ είναι βέβαιο επίσης πως θα επέλθει σοβαρή βλάβη στο πλούσιο φυσικό οικοσύστημα της περιοχής, καθώς οι εγκαταστάσεις γειτνιάζουν με το ελατοδάσος, το οποίο θα υποστεί τη ρύπανση από τα καυσαέρια των βαρέων μηχανημάτων της εγκατάστασης και από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οποία εκλύονται από ανάλογες δραστηριότητες. Επίσης, η οπτική ρύπανση από τα ύψους 32 μέτρων σιλό που θα οριοθετούν το ελατοδάσος του Μαίναλου, θα είναι μια ακόμη σοβαρή βλάβη για το πανέμορφο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Πέρα από τους κατοίκους ανησυχούμε και προφανώς δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο προγραμματιζόμενο έργο και οι φίλοι της φύσης και των διατηρητέων οικισμών της Αρκαδίας. Και δηλώνουμε την στήριξή μας σε όλες τις νομικές ενέργειες και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων προκειμένου να αποφευχθεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα στην πολύτιμη φύση του Μαίναλου και στην ιστορική φυσιογνωμία της Βλαχέρνας, στα εδάφη της οποίας έλαβε χώρα μία από τις σφοδρότερες συγκρούσεις της ελληνικής αντίστασης απέναντι στην γερμανική κατοχή, η μάχη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ με τα στρατεύματα κατοχής στις 19-7-1942.

"δαίμων της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ" Ιούνιος 2008 έκδοση της Κυριακάτικης ΑΥΓΗΣ
των Μιχάλη Προμπονά, Γιάννη Σακιώτη,


Γράψε τα σχόλιά σου σ΄αυτό το άρθρο... (0 Σχόλια)

Δεν υπάρχουν σχόλια: