~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Xιονόπτωση στην Πελοπόννησο - και μέσα στην πόλη της Τρίπολης
















Εurokinisi
Στο «ψυγείο» η χώρα με χιόνια και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες
Σε λευκό φόντο από το πρωί της Κυριακής το μεγαλύτερο μέρος της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, ενώ το χιόνι έκανε και πάλι την εμφάνισή του στο κέντρο της Αθήνας.
Η κατάσταση στην περιφέρεια
Συνεχίζεται η χιονόπτωση στην Πελοπόννησο. Το ύψους του χιονιού σε πολλά σημεία ξεπερνά τα 20 εκατοστά και με ιδιαίτερη δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία. Ακόμα και μέσα στην πόλη της Τρίπολης οι αλυσίδες είναι αναγκαίες.
Στη Μεσσηνία, τα πράγματα δείχνουν να είναι καλύτερα αν και αποκλεισμένα είναι όλα τα χωριά του Δήμου Καλαμάτας στον Ταΰγετο.
Κλειστή είναι η εθνική οδός Καλαμάτας-Σπάρτης και τα οζήματα χρειάζονται αλυσίδες τα αυτοκίνητα στο δρόμο Καλαμάτας-Αρεόπολης στο ύψος του Αγίου Νίκωνα λόγω πάγου.
Στην εθνική οδό Καλαμάτας - Τρίπολης κανονικά γίνεται η κυκλοφορία ως την Μεγαλόπολη, από την Μεγαλόπολη ως την Τρίπολη η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες και με δυσκολία. Κανονικά εκτελούνται οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Καλαμάτας.Στη Λακωνία έχει χιονίσει ακόμα και στα πεδινά του νομού, δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά χρειάζονται όμως αλυσίδες στο μεγαλύτερο τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, όπως επίσης μόνο με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης.
Κλειστό είναι το πορθμείο Γύθειο-Κύθηρα και Νεάπολη-Κύθηρα, ενώ έκλεισε και το αεροδρόμιο Κυθήρων.Στην Κορινθία συνεχίζεται στα ορεινά η χιονόπτωση αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα στο σύνολο του ορεινού επαρχιακού δικτύου του νομού και αποκλεισμένα είναι αρκετά χωριά στην περιοχή της Νεμέας, των Τρικάλων, της Στυμφαλίας και του Φενεού.
Στην Αργολίδα χιόνισε ακόμα και στο λιμάνι του Ναυπλίου, ενώ στα ορεινά συνεχίζεται η χιονόπτωση, με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί δώδεκα χωριά. Αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του νομού.
Στο οδικό δίκτυο που οδηγεί από και προς τα Καλάβρυτα, καθώς και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο, καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αχαΐα, ενώ κανονικά γίνεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου.
Ηλιοφάνεια αλλά παγετός σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων με πολικές θερμοκρασίες που στα ορεινά έφθασαν τους -15 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην πόλη κατά την διάρκεια της νύχτας το θερμόμετρο κατέβηκε στους -7 βαθμούς.
Λόγω των ισχυρών ανέμων, το αεροδρόμιο Ιωαννίνων έκλεισε.
Στην Εύβοια τουλάχιστον 20 χωριά παραμένουν αποκλεισμένα την Κυριακή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.Πολικό ψύχος με ηλιοφάνεια επικρατεί από σήμερα το πρωϊ σε ολόκληρο το νομό Τρικάλων, ενώ το χιόνι που έπεσε χθες, κυρίως στον ορεινό όγκο έχει παγώσει κάνοντας δύσκολη τη ζωή όσων επιθυμούν να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους.
Όλοι οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο του νομού Τρικάλων είναι ανοικτοί, χωρίς να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά στον ορεινό όγκο.
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ο νομός Λάρισας, αφού το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, καθώς επίσης και στο κομμάτι της ΠΑΘΕ που αντιστοιχεί στο νομό (όπως και στα Τέμπη). Ωστόσο, η μετακίνηση σε ορεινές περιοχές γίνεται μόνο με αλυσίδες.
Ηλιοφάνεια αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες επικρατούν από το πρωί στην Κεντρική Μακεδονία και στο μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας και της Θράκης.
Λίγες νεφώσεις, με πιθανότητα τοπικών χιονοπτώσεων αναμένεται να εμφανιστούν μετά το μεσημέρι στη Θάσο, στις θαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής, στην περιοχή του Στρυμονικού κόλπου και σε περιοχές της Θράκης.Στη Θεσσαλονίκη, στο κέντρο της πόλης, το θερμόμετρο στους -3 βαθμούς Κελσίου, στην Καστοριά -8, στην Κοζάνη -6, Καβάλα -2 και στην Αλεξανδρούπολη -3.
Χιονισμένη είναι από χθες η Χαλκιδική, ιδιαίτερα στις περιοχές γύρω από το Χολομώντα (Ταξιάρχης) και την περιοχή της Βαρβάρας, όπου η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται λόγω παγετού με αντιολισθητικές αλυσίδες.
Δεν άγγιξε τελικά το βορειοανατολικό Αιγαίο το κύμα κακοκαιρίας. Οι θερμοκρασίες κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα συνηθισμένα στην περιοχή.Ωστόσο, το χιόνι ήταν λίγο στο δυτικό μέρος της Λέσβου και της Λήμνου, ενώ δεν προκλήθηκαν λόγω παγετού προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Το τσουχτερό κρύο και οι ισχυροί άνεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στον Έβρο. Λόγω των θυελλωδών ανέμων δεν πραγματοποιήθηκαν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς τη Σαμοθράκη.
Η πτώση της θερμοκρασίας είναι το κύριο χαρακτηριστικό των καιρικών συνθηκών στη Ρόδο και στα άλλα νησιά της Δωδεκανήσου, όπου αναμένεται επιδείνωση.

Πυκνό είναι το χιόνι στην ανατολική Αττική, τα βόρεια προάστια και στην Πάρνηθα, όπου έχει κλείσει ο δρόμος από το τελεφερίκ και πάνω.
Κλειστός είναι ο δρόμος και στη Μονή Κλειστών προς τα Δερβενοχώρια. Με αλυσίδες διεξάγεται και η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας-Θήβας και από τον Αγιο Μερκούριο προς τη Μαλακάσα.
Στα βόρεια προάστια οι κεντρικοί δρόμοι (Κηφισιάς, Μεσογείων, Τατοϊου, Αττική Οδός) είναι ανοιχτοί, ωστόσο, στο «εσωτερικό» η κατάσταση είναι δυσκολότερη και η κίνηση γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις μόνο με αλυσίδες.
Η κίνηση των Μέσων Μεταφοράς
Προβλήματα και στις αστικές συγκοινωνίες του Λεκανοπεδίου Αττικής. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια του Μετρό, του Προαστιακού, του Τραμ και του ΗΣΑΠ.
Σε ότι αφορά τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ προβλήματα παρουσιάζονται στα δρομολόγια προς τα βόρεια και ανατολικά προάστεια, όπου δεκάδες γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Εκτός λειτουργίας είναι η γραμμή 15 του τρόλεϊ (ΗΛΠΑΠ). Τα δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ πραγματοποιούνται κανονικά.
Ανοιχτό το «Ελ.Βενιζέλος»Κανονικά λειτουργεί ο Διεθνής Αερολιμένας της Αθήνας, αφού ανά τακτά χρονικά διαστήματα καθαρίζονται οι πίστες του αεροδρομίου, ενώ ανοικτή είναι η Αττική Οδός και οι χώροι στάθμευσης του αεροδρομίου.
Ωστόσο, απο τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ματαιώθηκαν το πρωί οι πτήσεις απο Αθήνα για Αλεξανδρούπολη, δύο για Χανιά, Μυτιλήνη, Σαντορίνη, Ιωάννινα, Μήλο, Λέρο, Πάρο, Ρόδο, Ηράκλειο και Σάμο, καθώς και η πτήση Θεσσαλονίκη-Χανιά.Επίσης, η Aegean ματαίωσε τις πτήσεις προς Σάμο, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και προς Χανιά λόγω του χιονιά και της χαμηλής ορατότητας.
Η πρόβλεψη της ΕΜΥ
Την Κυριακή, αναμένεται ολικός παγετός στη βόρεια Ελλάδα (η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς σε όλη διάρκεια της ημέρας), χιόνι στη Θεσσαλία και νοτιότερα, καθώς και βοριάδες 9-10 Μποφόρ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν στη βόρεια Ελλάδα περί τους -15 βαθμούς, στην κεντρική χώρα περί τους -10 βαθμούς και στις λοιπές περιοχές περί τους -5.
Αναλυτικά, την Κυριακή ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στο βόρειο Αιγαίο, την ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο (Κορινθία, Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία), τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
Στην Αττική αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα ισχυρές από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας και το χιόνι θα στρωθεί σε αρκετούς δήμους, κυρίως στα βόρεια προάστια.
Τη Δευτέρα η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση και οι χιονοπτώσεις σταδιακά θα περιοριστούν στην Κρήτη και αργότερα θα σταματήσουν και εκεί.
Επί ποδός οι Αρχές
Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κύμα χιονόπτωσης και οι χαμηλές θερμοκρασίες.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων από τις 17:00 το Σάββατο έως τις 17:00 την Κυριακή στην ΠΑΘΕ και την Εγνατία, ενώ προτρέπει τους οδηγούς και άλλων οχημάτων να μην κυκλοφορούν αν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος. Από την απαγόρευση εξαιρούνται υπό προϋποθέσεις οχήματα μεταφοράς Τύπου, καυσίμων και ευπαθών προϊόντων. Σε ετοιμότητα βρίσκεται και η ΔΕΗ, καθώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών ενδέχεται να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.Έκκληση γίνεται προς τους πολίτες, ώστε οι ευπαθείς ομάδες εξ' αυτών να παραμείνουν σπίτι τους, ενώ όσοι κυκλοφορούν θα πρέπει να ντύνονται με πολλά λεπτά ρούχα, αντί για ένα χοντρό.
Αίσιο τέλος είχε αργά το βράδυ του Σαββάτου η επιχείρηση της Πυροσβεστικής στα Τρίκαλα και του αστυνομικού τμήματος Πύλης για τον απεγκλωβισμό τριών ατόμων στην περιοχή της Ελάτης. Οι τρεις είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους, ενώ και το αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε από μηχανική βλάβη.
Τελικά εντοπίστηκαν και οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος όπου τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, καθώς είχαν μείνει για αρκετή σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών.
Αίσιο τέλος είχε και η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για την ανεύρεση τεσσάρων ατόμων που χάθηκαν αργά το βράδυ του Σαββάτου στα Ανω Τρίκαλα Κορινθίας, στην περιοχή της λίμνης Δασίου

Προηγούμενο άρθρο:
Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς εισήλθε όλη η χώρα (16/2/2008)

*από το www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: