~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Περιήγηση στην Αρκαδία...




Στην Καρύταινα, ελάχιστα μέτρα από το κέντρο, σας υποδέχονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια "ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ" Πλήρης εξοπλισμός, μοναδική θέα και πολύ καλές τιμές αποτελούν ιδανική λύση στις διακοπές σας.
Νίκος Παπαδόπουλος Καρύταινα Αρκαδίας τηλ. 27910.31203 κιν. 694.8360947


ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΘΕΩΝΗΣ (ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ)
Είναι ένα εκπληκτικό Στεμνιτσιώτικο πετρόκτιστο αρχοντικό, χτισμένο το 1850 από Λαγκαδιανούς μαστόρους. Το κατάλυμα θεωρείται ιδανικό για ζευγάρια και νέες παρέες που ασχολούνται με εναλλακτικές δραστηριότητες. Η μεγάλη αυλή-κήπος δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού, πάνω από το φαράγγι που κυλούσε παλιότερα ο Λάδωνας. Το αρχοντικό άνηκε στην οικογένεια Οικονομοπούλου, που εγκαταστάθηκε στην περιοχή στα μέσα του 19ου αιώνα. Το σπίτι συντηρούσε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 90 η θεια Θεώνη η οποία το διατήρησε «λες και φιλούσε Θερμοπύλες». Με τη βοήθεια του LEADER II το σπίτι αναπαλαιώθηκε και αυτή την στιγμή φιλοξενεί επιλεκτικούς ταξιδιώτες που απολαμβάνουν την σπιτική φιλοξενια που προσφέρει η κυρία Κρουσταλλία, η οποία διαχειρίζεται το σπίτι. Το χωριό, η Δήμητρα Γορτυνίας είναι ένα χωριό αποκάλυψη της ορεινής Αρκαδίας κοντά στο Λάδωνα και μάλιστα σε κομβικό σημείο, ανάμεσα στα χωριά του Μαίναλου και του Χελμού.
Πρόσβαση
Από το Λεβίδι κατευθυνόμαστε στη Δάφνη μέσω του δρόμου 111 και από κει φτάνουμε στη Δήμητρα περνώντας δίπλα από τη λίμνη του Λάδωνα. Επίσης άλλη δυνατή πρόσβαση είναι μέσω της διαδρομής Βυτίνα – Λαγκάδια -Τρόπαια.
Δραστηριότητες με την ECO ACTION
O ξενώνας αποτελεί μια πολύ καλή βάση για δραστηριότητες στον Λάδωνα που μάλιστα με τα ειδικά προγράμματα της ανταποκρίνονται από τις ηλικίες των 7 χρόνων, μέχρι όσο αντέχετε. Ο Λάδωνας στα όρια Αρκαδίας και Αχαΐας είναι ένας από τους ωραιότερος ποταμούς της Πελοποννήσου, με τα νερά του να σχηματίζουν την εντυπωσιακή λίμνη των 6.000 στρ. Τα νερά του κατρακυλώντας από τις πλαγίες του Χελμού στην καρδιά της ορεινής Αχαΐας, διασχίζουν την δυτική Αρκαδία κι ενώνονται με τις πηγές του Αλφειού στα σύνορα με την Ηλεία. Με μήκος που ξεπερνά τα 60 χλμ θεωρείται η νέα τάση για τους ανθρώπους που ασχολούνται με εναλλακτικά σπορ και μάλιστα αν και θεωρείται ο πιο δύσκολος στην Ελλάδα, ακόμα κι ένας αρχάριος μπορεί να τον απολαύσει με τα προγράμματα της Eco Action. Με βάση το Σπίτι της Θεωνης, που εντάσσεται στο δίκτυο δραστηριοτήτων τους, μπορείτε να ενταχθείτε στα ειδικά προγράμματα καγιάκ, ράφτινγκ, διάσχιση φαραγγιού, ή ιππασία, ποδήλατο βουνού, jeep, τοξοβολία και προσανατολισμό βουνού. Διαθέτουν έμπειρους εκπαιδευτές οι οποίοι θα σας κατευθύνουν στο κατάλληλο πρόγραμμα βάσει της ηλικίας και των αντοχών σας.
Πληροφορίες: Κρουσταλλία Χριστοδουλάρη τηλ. 27970 24000, 6973 028265.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΞΕΝΩΝΑΣ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ (ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ)Σε απόσταση 10 χλμ δυτικά της Βυτίνας, σε υψόμετρο 1.350μ. και μέσα σ΄ ένα δάσος από έλατα, βρίσκεται ο παραδοσιακός ξενώνας Κοσμόπουλος. Ιδανικό ορμητήριο για τις πεζοπορίες στα όμορφα βουνά της περιοχής. Διαθέτει αίθουσα καθιστικού και μπαρ με τζάκι, και σερβίρεται πρωινό.
Πληροφορίες: Χρήστος Κοσμόπουλος, Μαγουλιανά Αρκαδίας 220 26, τηλ. 27950 82350, 82351, 82352, φαξ. 210 9821962.

ΜΑΙΝΑΛΟΝ (ΒΥΤΙΝΑ)
Μπαίνοντας στην πανέμορφη Βυτίνα, στο κέντρο ακριβώς του χωριού, προβάλλει φτιαγμένο από σμιλευτή πέτρα και ξύλο το μικρό γραφικό ξενοδοχείο Μαίναλο, ένα ιδανικό μέρος για ξεκούραση και ηρεμία που συνδυάζει όμως μοναδικά την τέχνη. Τα δωμάτια και οι σουίτες του ξενοδοχείου είναι διακοσμημένες από γνωστά ονόματα του εικαστικού χώρου. Έτσι θα δείτε έργα των Γ. Γκολφίνου, Α. Γιαγιάννου, Α. Φασιανού, Ε. Κουζούνη, Π. Σοροπάνη, Κ. Γεωργίου, Π. Γουλάκου, Γ. Μεσσήνη, Γ. Λαναρά, Β. Σολιδάκη, Ι. Κούτρικα, Μαρκ Σαροπαντιέ, Β. Σπεράντζα, Β. Τζεριμά.
Πληροφορίες, Παναγιώτης Μπακογιαννάκης τηλ. 27950 22217, 22200, φαξ. 27950 22200

ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΕΩΔΗ (ΑΡΝΑ)Στην άγνωστη πλευρά του Ταΰγετου, στην 'Αρνα, 45 χλμ από τη Σπάρτη, συναντούμε ένα όμορφο δημιούργημα από αυτά που φανερώνουν την αγάπη και το μεράκι των ιδιοκτητών που το έκαναν όνειρο ζωής γι΄ αυτούς. Στην είσοδο του χωριού της Άρνας, σε ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά, που τον Ιούνιο στολίζεται από τους κατακόκκινους καρπούς των κερασιών, ένα χωριό που διαθέτει το προνόμιο από τη μια να είναι γεμάτο δροσερά πλατάνια, τρεχούμενα νερά κι αγριολούλουδα κι απ΄ την άλλη ν΄ αγναντεύει τη θάλασσα του Γυθείου, απ΄ τα 800 μ. υψόμετρο, βρίσκεται το έργο ζωής του ζεύγους Παπαγεωργιου - Βαβουλη. Ο ξενώνας έγινε από ένα παλιό διόρωφο πέτρινο σπίτι με μια διπλανή νεόκτιστη πτέρυγα. Ο κεντρικό κτήριο έχε τέσσερα δωμάτια στον επάνω όροφο ενώ η νέα πτέρυγα έχει μόνο ένα μεγάλο δωμάτιο ιδανικό για οικογένειες ή μεγάλες παρέες. Στο ισόγεια υπάρχουν οι κοινόχρηστοι χώροι, το καθιστικό με το τζάκι, η κουζίνα και ο χώρος του πρωινού. Η επίπλωση είναι με ξύλινα έπιπλα και αντίκες, αλλά αναμιγνύεται και το σύγχρονο στυλ σε κάποια κομμάτια. Το κάθε δωμάτιο έχει ξεχωριστή διακόσμηση και χρωματισμούς. Το πρωινό δεν υπολείπεται της υπέροχης ατμόσφαιρας με ξεχωριστά και σπάνια προϊόντα όπως η μαρμελάδα από κίτρινη κολοκύθα με ξερά βερίκοκα και φιστίκια Αιγίνης.
Εξορμήσεις
Ο ξενώνας είναι μια πολύ καλή βάση για τη γειτονική Κοτσατίνα απ΄ όπου ξεκινούν πολλά περιπατικά μονοπάτια προς το βουνό, ενώ υπάρχουν και κάποιοι βατοί χωματόδρομοι που οδηγούν σε άγνωστα σημεία της περιοχής σε όμορφα γραφικά μοναστήρια και ξωκλήσια.
Οι ιδιοκτήτες του ξενώνα 'Γεωδή' προτείνουν και άλλες εξορμήσεις ανάλογα με τις επιθυμίες και τα ενδιαφέροντα των επισκεπτών.
Πρόσβαση
Θα φτάσετε μέσω Σπάρτης και θα στρίψετε στη διασταύρωση του δρόμου για Γύθειο, ακολουθώντας τη διαδρομή προς Πετρίνα - 'Αρνα.
Πληροφορίες: Χ. Παπαγεωργιου- Ε. Βαβούλη, τηλ .210 5021716, 6978550925

Ο ΞΕΝΩΝΑΣ 1821 (ΑΝΩ ΔΟΛΙΑΝΑ)
Ο Ξενώνας 1821 των Άνω Δολιανων είναι ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς ξενώνες που διαθέτουμε στην Ελλάδα. Το κτίριο που στεγάζεται είναι των αρχών του αιώνα, χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και αισθητική, από ντόπια λευκή μαρμαρόπετρα. Εδώ παλαιότερα στεγαζόταν το Δημοτικό Σχολείο των Άνω Δολιανών.
Ο ξενώνας διαθέτει 6 άνετα δωμάτια και 4 μεγάλες μεζονέτες και φιλοξενεί συνολικά 30 άτομα. Κάθε δωμάτιο είναι εντελώς ξεχωριστό, διακοσμημένο με ιδιαίτερο γούστο και μεράκι, προσφέροντας όλες τις ανέσεις για μια υπέροχη διαμονή. Δίπλα στον ξενώνα, σε ένα πανέμορφο κτίριο του 1853, λειτουργεί το εστιατόριο, όπου θα απολαύσετε υπέροχες τοπικές λιχουδιές με ιδιαίτερη ζεστασιά και περιποίηση.
Απέχει οδικώς 2 ώρες από την Αθήνα και 15 λεπτά από την Τρίπολη. Η θέα που προσφέρει στα γύρω βουνά και τον κάμπο της Τρίπολης, κυριολεκτικά σου κόβει την ανάσα.
Δραστηριότητες
Θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε το χειμώνα μοναδικές ομορφιές της ορεινής Αρκαδίας και το καλοκαίρι να κολυμπήσετε στις υπέροχες παραλίες της Κυνουρίας και της Αργολίδας, που απέχουν μόλις 50 λεπτά. Στους φυσιολάτρες που αγαπούν τα σπορ, ο Ξενώνας προσφέρει ακόμη τη δυνατότητα να επιλέξουν δραστηριότητες όπως ιππασία, mountain bike και τοξοβολία. Στο γειτονικό οινοποιείο Τσελεπου θα έχετε την ευκαιρία για μια εξόρμηση γευσιγνωσιας στα τοπικά κρασιά.
Πληροφορίες: Άνω Δολιανά Αρκαδίας, 22013 - Καστρί, τηλ.: 2710- 234080 Fax: 2710- 234031 www.1821-traditional-house.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: