~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
........................................ * Συνέχεια του Ιστολογιου της εφημερίδας "Αρκαδικό Βήμα" στη δ/νση: - https://arkadiko-vima.blogspot.gr/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
..............* ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΡΚΑΔΩΝ (1988 - 2018) - 30 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ *

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ειδήσεις, νέα και ρεπορτάζ από τις παροικίες των Αρκάδων...................... ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: arkadikovima@gmail.com
Σύμβουλοι Έκδοσης: Πάνος Σ. Αϊβαλής - Πέτρος Σ. Αϊβαλής
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

31 χρόνια

31 χρόνια
........................................................................... email: arkadikovima@gmail.com

Η αρχαία Αρκαδία δεν είχε τα όρια του σημερινού νομού και ήταν αποκλειστικά μεσόγεια, καταλαμβάνοντας το εσωτερικό της Πελοποννήσου, χωρίς να βρέχεται καθόλου από θάλασσα. Περιελάμβανε τις επαρχίες, Μαντινείας, Γορτυνίας, Μεγαλοπόλεως, τη βόρεια Κυνουρία, όλη την επαρχία Καλαβρύτων, τα δυτικά της Κορινθίας και της Αργολίδας, τμήμα της Ολυμπίας, τμήμα της Ηλείας και τη Λακωνική Αράχωβα.

Άστρος Κυνουρίας: Γαλάζιο και πράσινο σε γκρίζο φόντο


Το καλοκαίρι στα νησιά, το χειμώνα στα βουνά. Αυτό τον κανόνα ακολουθούν, συνήθως, οι έλληνες, αφήνοντας παραπονεμένες σ' αυτές τις εποχές του χρόνου περιοχές που συνδυάζουν και τα δύο. Υπάρχουν, ωστόσο, η Άνοιξη και το Φθινόπωρο, με τα μαγευτικά χρώματα και τις μεθυστικές τους μυρωδιές, όταν στην προσπάθεια για μια απόδραση από την καθημερινότητα, όλοι αναζητούμε κάτι όμορφο και κοντινό στην Αθήνα (τουλάχιστον όσοι ζουμε σε αυτή). Μία από τις περιοχές που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις είναι και η ανατολική πλευρά του νομού Αρκαδίας, στο Άστρος με τις ελιές, τα πορτοκάλια, τις μεγάλες αμμουδιές, αλλά και τη δυνατότητα για κοντινές εκδρομές στις καταπράσινες πλαγιές του Πάρνωνα, με τα γραφικά χωριουδάκια.

Η περιοχή αναπτύχθηκε με βάση δυο ιστορικά χωριά, το Άστρος και το επίνειό του, το Παράλιο Άστρος. Είναι κτισμένα στο μεγάλο κάμπο που βρίσκεται μετά το τελείωμα του Πάρνωνα, στο βορειοανατολικό του τμήμα και αυτή, ακριβώς η αντίθεση στο τοπίο είναι και η πρώτη εικόνα που θα τραβήξει την προσοχή του επισκέπτη, καθώς στην παραλιακή διαδρομή στα ανατολικά της Αρκαδίας, στο δρόμο που καταλήγει στο Λεωνίδιο, στο τοπίο κυριαρχούν, από τη μία πλευρά οι επιβλητικές βουνοπλαγιές του Πάρνωνα και από την άλλη ο κάμπος του Άστρους με τα λιόδεντρα που καταλήγουν στην καταγάλανη θάλασσα, μπροστά από το Παράλιο, μια πολιτεία καθαρά θαλασσινή. Το Παράλιο Άστρος είναι μια πανέμορφη κωμόπολη που ονομάστηκε έτσι, επειδή είναι κτισμένη στις πλαγιές ενός αστεροειδούς υψώματος που οι ντόπιοι αποκαλούν νησί. Για τους κατοίκους της Αθήνας, το Παράλιο Άστρος έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν έναν ιδανικό προορισμό για μια σύντομη απόδραση.

Ο Όρμος του Άστρους είναι μια κλειστή θάλασσα, προφυλαγμένη από το βοριά, με το μόλο για τα καίκια και τα τουριστικά σκάφη και μια εντυπωσιακή αμμουδιά πολλών χιλιομέτρων. Όσοι αρέσκονται στην κοσμικότητα ή και την πολυκοσμία προτιμούν ένα κομμάτι αμμουδιάς μπροστά από τα σπίτια, ενώ για τους πιο μοναχικούς η συνέχεια της παραλίας στα νότια κρύβει πολλά σημεία ερημικά. Το «νησί» του Παράλιου Άστρους στεφανώνεται από το κάστρο του, ένα εντυπωσιακό κτίσμα που δεσπόζει στην κορυφή του λόφου και κτίστηκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, πάνω σε προϋπάρχον βενετσιάνικο για να προσφέρει προστασία στον ντόπιο πληθυσμό σε δύσκολες ώρες. Αξίζει να κάνετε ένα μικρό περίπατο στο γραφικό λιμάνι με τις ψαρόβαρκες και τα ιστιοφόρα ή και μέσα στα δρομάκια του οικισμού, μέχρι το κάστρο. Θα δείτε, ανάμεσα σ' άλλα, το υπαίθριο θέατρο που αυτή την εποχή φιλοξενεί εκδηλώσεις για ντόπιους και επισκέπτες και το Ναυτικό Ιστιοπλοϊκό Όμιλο με τη σχολή ανοικτής θαλάσσης.

Αφήνοντας το Παράλιο Άστρος, θα ήταν καλό να αφιερώσετε ένα απόγευμα για μια βόλτα στην κωμόπολη του Άστρους, μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά. Εδώ αξίζει να επισκεφτείτε το χώρο στον οποίο πραγματοποιήθηκε η ιστορική Β' Εθνοσυνέλευση, στη Σχολή Καρυτσιώτη, που στεγάζει, σήμερα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους. Εκτός απ' αυτά που θα δείτε στο μουσείο, μπορείτε να δώσετε λίγο χρόνο και για μια επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Εύας, στον οποίο συνεχίζονται, ακόμη και σήμερα, οι ανασκαφές και βρίσκεται βορειοδυτικά του Άστρους, κοντά στην Ιερά Μονή Λουκούς. Είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου, με κτίσματα των Ρωμαϊκών χρόνων. Εδώ θα δείτε, μεταξύ άλλων, και την Έπαυλη που έκτισε ο Ηρώδης ο Αττικός, το 2ο μ.Χ. αιώνα.

Η περιοχή της βόρειας Κυνουρίας, όμως, κρύβει και φυσικούς θησαυρούς, μοναδικά μνημεία της φύσης, όπως τον υγροβιότοπο του Μουστού που ορίζεται από την ομώνυμη λίμνη νοτιοανατολικά του Άστρους και είναι ενταγμένος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ως προστατευόμενη περιοχή. Η λίμνη συνδέεται με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια, το μεγαλύτερο από τα οποία κτίστηκε από Βαυαρούς μηχανικούς επί Όθωνα, με σκοπό την αποξήρανσή της. Το χειμώνα είναι τόπος διαχείμασης αποδημητικών πουλιών, ενώ φιλοξενεί και ψάρια, ερπετά, μικρά θηλαστικά και μικρό αριθμό χελωνών καρέτα - καρέτα, που πολλαπλασιάζονται εδώ και ακολουθούν το δρόμο της ανοικτής θάλασσας.

Στην ενδοχώρα, μακριά από τη θάλασσα, σε περιοχές που απλώνονται στις πλαγιές του καταπράσινου Πάρνωνα, υπάρχουν όμορφες διαδρομές που περνούν από γραφικά χωριουδάκια, πυκνά δάση και υγρές χαράδρες. Στην τοποθεσία Ασπίδα, ανάμεσα στα χωριά Πλάτανος και Άγιος Ιωάννης, νοτιοδυτικά του Άστρους και σε ψηλότερα τμήματα του Πάρνωνα, θα βρείτε εντυπωσιακούς καταρράκτες, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον στη διάσχισή του παρουσιάζει το Φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας, που ξεκινάει λίγο έξω από το χωριό Άγιος Ανδρέας (10 χιλιόμετρα νότια του Άστρους). Η διάσχισή του φαραγγιού τους μήνες Μάιο και Ιούνιο γίνεται μέσα από μικρούς καταρράκτες και έντεκα λίμνες, ενώ σε κάποια σημεία γίνεται τόσο στενό που μπορεί κανείς να αγγίξει και τις δυο πλευρές, απλώνοντας τα χέρια. Στο χωριό Πλάτανος αξίζει να κάνετε και μια περιήγηση στα στενά δρομάκια και να απολαύσετε ένα δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Χωριό με έντονα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία είναι και η Καστάνιτσα, από τα ψηλότερα του Πάρνωνα, στην οποία θα φτάσετε μέσα από δρόμο με στροφές, που περνά αντικριστά της κορυφής του, της Φαράγγι της Ζαρμπάνιτσας,, που βρίσκεται στα 1934 μέτρα.
Στην περιήγησή σας, τέλος, μπορεί να έχει μια θέση και ο Βυζαντινός Πολιτισμός, που απαντάται σε εκκλησιές και μοναστήρια, όπως την Ιερά Μονή Λουκούς, 4 χιλιόμετρα από το Άστρος, με επιβλητικό ναό του 12ου αιώνα, ή την Αγία Τριάδα Μελιγούς, στο δρόμο για τον Άγιο Πέτρο, που γιορτάζει τη Δευτέρα της Πεντηκοστής (του Αγίου Πνεύματος).

Θα πάτε…Κατηφορίστε με αρχικό προορισμό σας το Άργος, είτε μέσω της Εθνικής Κορίνθου - Τρίπολης είτε μέσω της παλιάς οδού Κορίνθου - Άργους - Ναυπλίου. Συνεχίστε με κατεύθυνση νότια προς Μύλους - Κιβέρι - Ξηροπήγαδο και μετά από λίγα χιλιόμετρα θα δείτε τον κάμπο του Άστρους.

Θα φάτε…Αναζητήστε το ντόπιο αρνί και κατσίκι του Πάρνωνα, με όποιο τρόπο κι αν το βρείτε μαγειρεμένο. Επίσης στο Παράλιο έρχονται από τα καίκια θαλασσινά κάθε είδους, ενώ το φαγητό θα συνοδεύσετε με ελιές από τα λιόδεντρα του Άστρους και σαλάτες με ζαρζαβατικά από το κάμπο και τοπικό λάδι. Υπάρχουν πολλά εστιατόρια και στο Άστρος και στο Παράλιο Άστρος, που δεν είναι καθαρά τουριστικά, αλλά είναι ανοικτά όλο το χρόνο. Ρωτήστε γι αυτά και επιλέξτε τα, για την καλή, παραδοσιακή κουζίνα, με ντόπιους μεζέδες.

Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους
Ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα για το νεοελληνικό Κράτος και την εξέλιξή του έλαβαν χώρα στο Άστρος, το 1823. Η Β' Εθνοσυνέλευση έγινε στις 29 Μαρτίου, υπό την Προεδρεία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Στις 13 Απριλίου ψήφισε το αναθεωρημένο Σύνταγμα της Επαναστατημένης Ελλάδας, που ονομάστηκε Νόμος της Επιδαύρου, αφού βασίστηκε στο Σύνταγμα της Επιδαύρου. Οι εργασίες της Εθνοσυνέλευσης έγιναν στο «Αγροκήπιο» του Άστρους, δίπλα στη Σχολή Καρυτσιώτη. Σήμερα ο χώρος έχει διατηρηθεί για να θυμίζει στις επόμενες γενιές ένδοξες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας, ενώ από το 1899 είναι τοποθετημένη σχετική αναθηματική πλάκα. Στη Σχολή Καρυτσιώτη είναι στεγασμένο το Αρχαιολογικό Μουσείο του Άστρους με ευρήματα από τη γύρω περιοχή και κυρίως από τις ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Εύας.

* από την εφημ. "H KAΘHMEPINH"

Δεν υπάρχουν σχόλια: